Παρουσία και μετά από ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ξεκίνησαν σήμερα, νωρίτερα, οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη, στη Μέση Ανατολή» που διεξάγεται στην Αθήνα με πρωτοβουλία και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε μια χρονική περίοδο όπου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει, δυστυχώς, εκρηκτική η Διάσκεψη αυτή φιλοδοξεί να προχωρήσει και να ενισχύσει τον διάλογο, την προσέγγιση, την δικτύωση, τον αλληλοσεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη, μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της περιοχής.

Την διοργάνωση υποστηρίζει το «Κέντρο για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή (CPRM) το οποίο δημιουργήθηκε ως συνέχεια της πρώτης και την φετινή Διάσκεψη αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους Υπουργοί Εξωτερικών, καθώς και Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι θρησκευτικοί ηγέτες.

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδρίες, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ.Νικου Κοτζιά:

> Στην πρώτη με συντονιστή τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, εκπρόσωποι εκκλησιών και υπουργοί Εξωτερικών θα καταθέσουν τις απόψεις τους,

> Ενώ στην δεύτερη, με συντονιστή τον υπουργό Επικρατείας των Η.Α.Ε., θα παρέμβουν αρχηγοί εκκλησιών και επικεφαλείς άλλων θρησκειών, διεθνών Οργανισμών, καθώς και η επικεφαλής του World Islamic Youth Organisationκαι του Ιδρύματος Anna Lindh.

Στη διάσκεψη συνολικά, θα παρέμβουν με προγραμματισμένες μέσω τηλεδιάσκεψης ομιλίες τους ή θα παραστούν επίσης: ο Υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Nayanbin Mubarakal-Nahyan, η πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα κα Andrea Ikic-Bohm, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κ.Sameh Shoukry, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, της Παλαιστίνης Ριάντ Μάλκι,  ο υφυπουργός Εξωτερικών του Βατικανού ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εκπρόσωποι όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Κύπρου ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώνονται αύριο το μεσημέρι, με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε εγχώρια και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, με πρωτοβουλία, άλλωστε, του οποίου δημιουργήθηκε και θεσμοθετήθηκε τόσο η πρώτη όσο και η σημερινή, δεύτερη διεθνή Διάσκεψη.

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: