Τιμητική διάκριση για την Αιγυπτιώτισσα Πέρσα Κουμούτση
28/11/2017
Καλό ταξίδι παιδιά…
28/11/2017
Show all

Φως στα άγνωστα κειμήλια και χειρόγραφα της Μονής Σινά

Άρχισε χθες στην Αθήνα και στο αμφιθέατρο του υπ. Εξωτερικών “Ιωάννης Κρανιδιώτης” το Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος Σινά, με θέμα “Η άλλη φωνή της ερήμου: τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη αγνώστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας”

Στην έναρξη του συνεδρίου, διαβάσθηκε μήνυμα του Έλληνα υπ. Εξωτερικών κ.Ν.Κοτζιά, ενώ την ίδια εκδήλωση και στην εναρκτήρια ομιλία του, ο υφ. Εξωτερικών κ.Γιάννης Αμανατίδης τόνισε:
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Σεβασμιότατοι, εξωχότατοι πρέσβεις, θεοφιλέστατοι κυρίες και κύριοι, αφου σας καλωσορίσω, θα ήθελα να αναφερθώ στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, στην ομώνυμη χερσόνησο της Αιγύπτου, στις υπώρειες του όρους του Δεκαλόγου, και στον ιερό τόπο της “φλεγόμενης” αλλά μη “κατακαιόμενης” βάτου, που αποτελεί το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστικό Καθίδρυμα στον κόσμο.
Η Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, είναι ένας τόπος ιερός και θαυμαστός αφού φυλάσσονται εκεί τα λείψανα της Αγίας Αικατερίνης, και σεβαστός για όλους, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Ιουδαίους αλλά και μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, τον οποίο η ανθρωπότητα οφείλει να διαφυλάξει με κάθε τρόπο.
Ιδιαίτερα μάλιστα τώρα, μετά την ειδεχθή επίθεση στο τέμενος Αλ Ραουντάχ, στην  επαρχία του βορείου Σινά και να επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατία απ’όπου κι αν προέρχεται, και να εκφράσουμε εκ νέου, την αλληλεγγύη μας στον φίλο αιγυπτιακό λαό και τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων.
Η Ιστορική Μονή Σινά, η οποία ιδρύθηκε επίσημα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό αποτέλεσε κέντρο μεγάλης πνευματικής δραστηριότητας και τέθηκε υπό την προστασία του ιδρυτή του Ισλάμ Μωάμεθ, γεγονός που της επέτρεψε να συνεχίσει απρόσκοπτα το βίο της, επι 17αιώνες, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν και να διασωθούν μοναδικοί πνευματικοί και πολιτιστικοί θησαυροί.
Η βιβλιοθήκη της Μονής κρύβει την πλουσιότερη συλλογή ελληνικών χειρογράφων στον κόσμο όπως και συλλογές χειρογράφων σε άλλες γλώσσες, από τον 4ο αιώνα και εξής.
Τα σιναΐτικα κειμήλια συντηρούνται και προβάλλονται με τη φροντίδα της Μονής και της Σιναΐτικης Αδελφότητας, υπότην καθοδήγήση του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.Δαμιανού, του Ιδρύματος Σινά, υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αιγύπτου και την υποστήριξη του Ελληνικού και Αιγυπτιακού κράτους.
Τα θεαματικά, λοιπόν, αποτελέσματα ενός μεγάλου και σημαντικού έργου συντήρησης και προβολής των κειμηλίων της Μονής Σινά, σας καλώ σήμερα να εκτιμήσουμε, αφού πλέον ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 5ετές πρόγραμμα φασματικής φωτογράφισης τους και ήρθε η ώρα να φωτίσουμε τα άγνωστα αυτά κείμενα της ύστερης αρχαιότητας.
Αρέσει σε %d bloggers: