Δημοσιεύουμε την επιστολή του Αντιπροέδρου της Ε.Κ.Κ. κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν, προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, κ. Νικόλαου Βαδή, το περιεχόμενο της οποίας έχει εγκριθεί ομόφωνα από τη Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Προς: Τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, κ. Ν. Βαδή

Από: Μιχάλη Γκρουνστέιν, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Θέμα: Απάντηση στην επιστολή σας

Ημερομηνία: 3.12.2017

Κύριε Βαδή,

Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου αλλά και όλων των συναδέλφων μου στην Κοινοτική Επιτροπή, σχετικά με την έντονη και αδικαιολόγητη αντίδρασή σας, η οποία εκφράζεται στην επιστολή που μας αποστείλατε στις 25/11/2017, για την πρόσκληση εκ μέρους μας των Δ.Σ όλων των Ελληνικών Σωματείων που δραστηριοποιούνται στο Κάιρο,  σε γεύμα –διάλογο με την Μητέρα όλων των εν Καΐρω σωματείων, την Ε.Κ.Κ.

Όπως έχουν συνειδητοποιήσει οι πάροικοι καθώς και οι ανά τον κόσμο Αιγυπτιώτες Έλληνες, η Ε.Κ.Κ παρά τις επιθέσεις, τις καταγγελίες, τις κατηγορίες και τις προσβολές που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα αποφεύγει κατά το δυνατόν, τις συγκρούσεις και τους διαπληκτισμούς.

Παρά την παραπλανητική και δυσφημιστική στρατηγική που εφαρμόζει ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Ν. Κάτσικας, στην προσωπική του ιστοσελίδα, οι απαντήσεις εκ μέρους της Ε.Κ.Κ. ήταν  περιορισμένες και ιδιαίτερα συγκρατημένες  μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι ο κ. Κάτσικας δημοσιεύει στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αποκλειστικά και μόνο ειδήσεις και δηλώσεις, μελών της ολιγομελούς ομάδας που σας περιβάλλει, χωρίς να έχει το ελάχιστο δημοσιογραφικό επαγγελματικό ήθος, το οποίο επιβάλει την δημοσίευση των σχετικών απαντήσεων, ισχυριζόμενος ότι οι απαντήσεις/σχόλια  που έστελνε ο κ. Καβαλής δεν είχαν επίσημη ιδιότητα. Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ όταν απαντά σε θέματα, κατηγορίες, καταγγελίες που αφορούν τον Οργανισμό, δεν έχει επίσημη ιδιότητα;; Ποιος την έχει τότε;; Τα αρωγά μέλη της Ε.Κ.Κ των οποίων δημοσιεύει ζωντανές τους δηλώσεις;

Κάποια στιγμή όμως ο «κόμπος φθάνει στο χτένι».

Στην προαναφερόμενη επιστολής σας, αυτός ο τόνος εκφοβισμού των μελών των Δ.Σ των Ελληνικών Σωματείων στο Κάιρο καθώς και των παροίκων, για το πώς θα εκλάβουν οι Αιγυπτιακές Αρχές αυτές τις παροικιακές συναντήσεις, είναι εντελώς απαράδεκτος.

Για ποιες Αιγυπτιακές Αρχές μιλάτε; Εκπροσωπείτε εσείς κάποια από αυτές τις Αρχές; Είστε σε επικοινωνία με κάποιες Αρχές για τις οποίες θα έπρεπε να γνωρίζουμε κάτι; Έχετε μήπως προβεί σε νέες καταγγελίες σε άλλες Αιγυπτιακές Αρχές εκτός του Αρμόδιου Υπουργείου;

Τα όσα εκφράζετε περί «δικαίωμα» και «υποχρέωση» του καθενός να καταγγείλει κάτι προμηνύουν νέο κύκλο συκοφαντικών καταγγελιών;

Αφού λοιπόν οι καταγγελίες είναι «δικαίωμα» και «υποχρέωση» γιατί επικρίνετε τον κ. Δαμουλάκη, λέγοντας ότι οι καταγγελίες του θα «κλείσουν» το Ελληνικό Κέντρο; Επί του θέματος και για λόγους εχεμύθειας και διαφάνειας, αντί να σχολιάζετε και να εμπλέκεστε στον τρόπο λειτουργίας της Ε.Κ.Κ, μήπως θα ήταν σωστό να ενημερώστε τα μέλη σας και τους παροίκους για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην πολυήμερη διακοπή λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου και για τα αίτια που σας οδήγησαν στην απόφαση «σταθμό» στην ιστορία του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, σχετικά με την μετατροπή της λειτουργίας του σε πρωινή; Επίσης, εκείνη η απόφαση για την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών, πόσες φορές την παίρνετε το χρόνο;

Αναφέρετε στην επιστολή σας ότι συμφωνείτε και εσείς «ότι για το όποιο θέμα θέλει να καταγγείλει ένα μέλος, πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στο σωματείο του, και αν δεν βρει ανταπόκριση να απευθυνθεί μετά στον Πρόξενο και σε νέα απροθυμία, τελικά στις Αιγυπτιακές Αρχές και ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο μέλος και στο σωματείο». Για να αποδείξουμε ότι όπως είναι γνωστό για εσάς, ότι άλλα λέτε και άλλα κάνετε, σας απαντάμε με τα εξής:

  • Ενώ ο κ. Καζαμίας Αντώνης απευθύνθηκε κατευθείαν στην Αρμόδια Αιγυπτιακή Αρχή, τον έχετε αγκαλιάσει πλήρως και τον έχετε εντάξει στην άτυπη αντιπολίτευσή σας, χωρίς να έχετε το θάρρος και το κουράγιο να επικρίνετε αυτή την ενέργειά του, ούτε στην περασμένη Γ.Σ. της Ε.Κ.Κ αλλά ούτε και στην άτυπη παροικιακή συνάντηση του περασμένου Οκτωβρίου.
  • Σε περίπτωση που ο οποιοσδήποτε πάροικος δεν βρει ανταπόκριση από το σωματείο και απευθυνθεί κατευθείαν στις Αιγυπτιακές Αρχές, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Κράτος, αφού αγνοεί τους νόμιμους λειτουργούς του στην Αίγυπτο.
  • Ο κ. Αντώνης Καζαμίας, ως αιρετός ελεγκτής κατευθύνθηκε στα γραφεία της Ε.Κ.Κ, την τελευταία ημέρα της προθεσμίας αφού εμείς τον προσκαλέσαμε επιμόνως, για να εκτελέσει την εντολή που είχε μαζί με δεύτερο τακτικό μέλος από την Γ.Σ.

Αφού συνάντησε τους αρμόδιους υπαλλήλους, επέμενε να φέρει δικούς του ελεγκτές να κάνουν έλεγχο στα οικονομικά της Ε.Κ.Κ., πρόταση την οποία δεν αποδέχθηκε ο Οικονομικός Δ/ντής της Ε.Κ.Κ., επειδή ο μοναδικός που δικαιούται να κάνει έλεγχο, είναι το τακτικό μέλος της Ε.Κ.Κ. στο οποίο η Γ.Σ. έχει αναθέσει  τη συγκεκριμένη εργασία. Τότε ο κ. Καζαμίας έγραψε και υπόγραψε ένα χαρτί, στο οποίο αναφέρει ότι αν δεν δεχθεί η Ε.Κ.Κ τους λογιστές του, θα απευθυνθεί στις αρμόδιες Αιγυπτιακές Αρχές. Ο ίδιος και αυτοπροσώπως δικαιούται να κάνει τον οποιοδήποτε οικονομικό έλεγχο, εντός  των Κεντρικών Γραφείων της Ε.Κ.Κ..

  • Κάποτε κύριε Βαδή, στο δυναμικό της παροικίας υπήρχαν επαγγελματίες λογιστές, οι οποίοι έκαναν αυτόν τον οικονομικό έλεγχο. Ως επιχειρηματίας ο κ. Καζαμίας θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος ακόμα και εξονυχιστικό έλεγχο. Ως παραδείγματα θα αναφέρουμε ότι όταν έγινε ο έλεγχος από την επιτροπή στο Ελληνικό Κέντρο ήρθαν αυτοπροσώπως οι ελεγκτές και δεν έφεραν γραφεία μαζί τους και επίσης η σύνταξη του κώδικα ηθικής δεοντολογίας, η οποία έγινε και ολοκληρώθηκε από τρία τακτικά μέλη, χωρίς να φέρουν τους δικηγόρους τους ο καθένας. Απλά εσείς την θεωρείται πάγια τακτική μιας και χρησιμοποιείτε εσείς ο ίδιος συντάκτες για να σας γράψουν τα όσα θέλετε να πείτε. Όταν μας αναθέτουν μια δουλειά, αν δεν μπορούμε ή δεν ξέρουμε να την κάνουμε είναι καλύτερα να μην δεχθούμε να την αναλάβουμε εξ’ αρχής.

Επειδή στην επιστολή σας εμπλέκετε την ιδιότητά σας στο Ελληνικό Κέντρο με θέματα της Ε.Κ.Κ. θα πρέπει  να διασαφηνίσουμε τα εξής σημεία:

  • Στη συνέχεια του εγγράφου σας αναφέρετε ότι «η προσπάθεια θα αποτύχει». Εδώ σεβόμαστε την άποψή σας μιας και είστε ειδικός επί του θέματος και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως από τις μεγάλες αποτυχίες που έχετε σημειώσει σε όλα τα σωματεία ή τις Εφορείες στις οποίες είστε και εσείς και κάποιοι από τους λιγοστούς συνεργάτες σας, μέλη, Σωματεία και Οργανισμοί που οδεύουν στο γκρεμό ή ήδη έπεσαν στο γκρεμό πριν από πολλά χρόνια.
  • Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ, του οποίου ήσασταν Αντιπρόεδρος και με τον οποίο συνεργαστήκατε για παραπάνω από 15 χρόνια εντός των κόλπων της Δ.Ε. της Ε.Κ.Κ, θεωρείτε ότι «απέτυχε» μόνο αφότου χάσατε στις εκλογές του 2014; Πιο πριν κανείς δεν είχε ακούσει κάτι και ούτε ποτέ αναφερθήκατε στην αποτυχία του δημοσίως! Τώρα που είστε εκτός της Δ.Ε της Ε.Κ.Κ σας ήρθαν οι αναλαμπές;
  • Δυστυχώς λειτουργείτε ακριβώς όπως λειτούργησε στην Αίγυπτο κάποια «Αδελφότητα». Λασπολογία, κρυφή συσπείρωση, φήμες, ονομαστική συμμετοχή σε κοινωνικά ιδρύματα, ιδιωτικός Τύπος, μονόπλευρη προβολή γεγονότων, παραπληροφόρηση. Ετοιμάζετε το «πραξικόπημα», αγνοώντας τη νομιμότητα και τις διαδικασίες, τους πάροικους και τη συνέλευση.
  • Ποιος νομίζετε ότι είστε και αψηφάτε τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Κ.Κ. και την θέληση του κυρίαρχου σώματος; Το ψηφισμένο καταστατικό είναι ο νόμος που μας διέπει όλους άσχετα αν τα άρθρα του αρέσουν στον καθένα μας ή όχι. Δεν έχετε πλέον κανέναν σεβασμό στην πλειοψηφία που ψήφισε το καταστατικό;
  • Θεωρείτε ότι η μετατροπή 29 μελών από τακτικά σε αρωγά, η οποία έγινε βάσει καταστατικού, είναι απίθανη πρόβλεψη; Τι ακριβώς ζητάτε; Μήπως ζητάτε να αγνοήσουμε τον Νόμο που μας διέπει και να παρατυπήσουμε για να μπορέσετε να ξανατρέξετε στις Αιγυπτιακές Αρχές με νέα καταγγελία;
  • Αντί να ασχοληθείτε με τα όσα έχετε να διαχειριστείτε, τα έχετε αφήσει στο έλεος του Θεού και ασχολείστε μόνο με τους τρόπους που μπορούν να προκαλέσουν κακό στην Ε.Κ.Κ. Αντί αυτής της κακίας που σας κυριεύει, θα έπρεπε να έχετε εξασφαλίσει τους εκπαιδευτικούς που 3 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, ακόμα δεν έχουν έρθει. Την ευθύνη για τις χαμένες ώρες διδασκαλίας ποιος την έχει; Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου με τα κενά που έχουν τι θα κάνουν;
  • Με το Ελληνικό Κέντρο ψεύδεστε εγγράφως ενώπιον όλης της παροικίας και των ανά τον κόσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Αντί να ασχοληθείτε με την λειτουργία ενός ιδιαίτερα προσοδοφόρου Σωματείου, του οποίου είστε Πρόεδρος, μεθοδεύετε το κλείσιμό του, ανακοινώνοντας διάφορα ψέματα (κλείσιμο για ανακαίνιση κουζίνας, έκπτωση 50% στους Έλληνες κ.λ.π).

Στο έγγραφό σας επίσης αναφέρετε ότι θα πρέπει να γίνει τον Ιανουάριο έκτακτη γενική συνέλευση της Ε.Κ.Κ. στην οποία θα παρθούν αποφάσεις δεσμευτικές για το Δ.Σ της Ε.Κ.Κ.

Σας θυμίζουμε λοιπόν ότι το καταστατικό που τηρούμε και εφαρμόζουμε κατά γράμμα είναι αυτό που ψήφισε η Ε.Γ.Σ. Γιατί λοιπόν δεν δέχεστε αυτή τη δέσμευση; Γιατί αγνοείτε το καταστατικό; Γιατί το μέλος της ομάδας σας και ο πρώτος διδάξας τις καταγγελίες στις Αιγυπτιακές Αρχές, ο κ. Σ. Αργυρίου δεν δεσμεύεται με τα άρθρα του καταστατικού; Πιστεύετε λοιπόν ότι οι αποφάσεις της Ε.Γ.Σ είναι δεσμευτικές μόνο για το Δ.Σ της Ε.Κ.Κ.; Δυστυχώς κάνετε μεγάλο λάθος. Οι αποφάσεις των Γ.Σ., τακτικών και έκτακτων είναι δεσμευτικές για όλους μας. Μόνο αυτή η ολιγάριθμη ομάδα σας είναι που θεωρεί ότι είστε υπεράνω δεσμευτικών αποφάσεων.

Αναφέρετε επίσης, στην προτελευταία παράγραφο του κειμένου σας, «Όπως γίνεται τώρα, είναι απλώς χάσιμο χρόνου και στα μάτια του απλού μέλους ίσως φανεί ως μια προσπάθεια εκφοβισμού από το σωματείο». Ποιοι είστε λοιπόν εσείς κύριοι που έχετε κατατάξει τα μέλη της Ε.Κ.Κ σε «απλά» και σε «σούπερ». Εσείς οι υποτιθέμενοι «Ρομπέν των Δασών» είστε τα σούπερ μέλη τα οποία λειτουργούν υποχθόνια για το καλό των «απλών»; Επίσης χαρακτηρίζετε μια συζήτηση μεταξύ των μελών των Δ.Σ της παροικίας  χάσιμο χρόνου, ενώ οι εβδομαδιαίες δικές σας συναντήσεις, της ομάδας «ανταρσίας» που επιθυμεί την καταστροφή, είναι η σωστή εκμετάλλευση χρόνου.

Ενώ αναφέρετε σε όλο το κείμενο ότι με την συνάντηση της Τρίτης 28/11/2017, οι πάροικοι αισθάνονται απειλές, κλείνετε την επιστολή σας με απειλή προς τον Ταμία της Ε.Κ.Κ. κ. Αντώνη Ιορδανίδη. Αυτή όμως είναι η τακτική σας. Απειλές και καταγγελίες που συνήθως  τις φορτώνετε σε άλλους.

Όσο για τον κ. Ιορδανίδη, εκ μέρους της Δ.Ε. της Ε.Κ.Κ. έχουμε να σας πούμε μια ευχή… Να σας αξιώσει ο Θεός να καταφέρετε τις επιτυχίες του. Εκεί που αποτύχατε εσείς ο κ. Ιορδανίδης κατάφερε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, είτε στη διαχείριση του Ελληνικού Κέντρου (του οποίου εσείς τώρα είστε Πρόεδρος και το έχετε οδηγήσει σε σκοτεινό τούνελ) είτε ως προϊστάμενος του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου, του οποίου ήταν κάποτε προϊστάμενος, μέλος της ομάδας σας. Αφού έχετε τόσα να πείτε λοιπόν γιατί δεν καλείτε σε δημόσια συζήτηση τα μέλη σας, για να συγκριθεί το ανάστημα του κ. Ιορδανίδη με όποιον τον κατηγορεί.

Κύριοι …. Απλά είστε εχθροί της επιτυχίας και υπονομεύετε την ελληνική παροικία στο Κάιρο. Ασχοληθείτε με τα καθήκοντά σας και σταματήστε πλέον τον εκφοβισμό των παροίκων και την διασπορά του διχασμού.

Μ. Γκρουνστέιν

                                                                                Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ.

Αρέσει σε %d bloggers: