Ραντεβού γνωριμίας, της Αραβικής μουσικής, με τους Έλληνες
07/12/2017
Υπεγράφη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου
07/12/2017
Show all

Χρήστος Καβαλής: Η Παροικία και η πραγματικότητα στο Κάιρο σήμερα – Υπηρετούμε την διαφάνεια και το μέλλον των νέων μας

Το χθες, το σήμερα και το αύριο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου ανέπτυξε, προχθές, στην Αθήνα και στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Σ.Α.Ε.) ως βασικός ομιλητής, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής, σε ένα ακροατήριο στο οποίο, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Προέδρος της Ε.Κ.Α. κ. Εδμόνδος Κασσιμάτης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Σ.Α.Ε, κ. Φίλιππος Κοσσένας, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Σουέζ  κ.Παναγιώτης Σαραγάς και ο Τμηματάρχης Ασίας – Αφρικής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ.Βουρδουμπάκης.

Επίσης διακρίναμε τον Πρόεδρο των Αιγυπτιωτών Κηφισιάς κ. Γεώργιο Οικονομίδη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλη Μπίσκο, τον Πρόεδρο Συλλόγου Αποφοίτων Αβερωφείου κ. Μάκη Κυριακίδη, το πρώην μέλος του Δ.Ε της Ε.Κ.Κ. κ. Στέφανο Αργυρίου καθώς και εκπροσώπους διαφόρων ομογενειακών Σωματείων.

Την ομιλία του κ.Χρήστου Καβαλή προλόγισε ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ.Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, λέγοντας τα εξής:
“Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω τον αγαπητό φίλο Χρήστο Καβαλή, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και θέλω να τον ευχαριστήσω για τη σημερινή του επίσκεψη αλλά και την ομιλία του στο εντευκτήριο του Συνδέσμου μας.
Τους τελευταίους μήνες, διαβάζουμε δημοσιεύματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου με τις Αιγυπτιακές Αρχές. Αρκετά από αυτά τα άρθρα θέλουν να μας ενημερώσουν για την πραγματικότητα και την αλήθεια. Φυσικά υπάρχουν και πάρα πολλά άρθρα τα οποία είναι ψεύτικα και κατασκευασμένα.
Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία σήμερα, να ακούσουμε και να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας για την Παροικία στο Κάιρο.  Θα μας παρουσιάσει ιστορικά στοιχεία της Κοινότητας, την δομή και τον τρόπο λειτουργίας της, τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της αλλά και τις προοπτικές και στόχους για το μέλλον της Κοινότητας.
Ο Χρήστος Καβαλής είναι Πρόεδρος της Κοινότητας τα τελευταία 16 χρόνια και έχει επιδείξει πάρα πολλά επιτεύγματα για την Ελληνική Παροικία στο Κάιρο. Έχω δει και έχω γνωρίσει από κοντά, το έργο που επιτελεί μαζί με τους συνεργάτες του στο Ελληνικό Νοσοκομείο, στο Γηροκομείο και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς της Κοινότητας.
Οι σχέσεις του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων με την Κοινότητα του Καΐρου ήταν, είναι και θα παραμείνουν πάντα άριστες. Το  Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και εγώ προσωπικά στηρίζουμε το θεσμό της Κοινότητας και ευχόμαστε όποια προβλήματα υπάρχουν να ξεπεραστούν στο άμεσο μέλλον.”
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α από την πλευρά του αναφέρθηκε στα:
Η Διακρατική Συμφωνία του Μοντρέ του 1937 μέσω της οποίας η Αίγυπτος κέρδισε την Ανεξαρτησία της και μαζί αποδέχθηκε ότι οι ξένες Παροικίες που βρίσκονταν στη χώρα (Κοινότητες, Σωματεία,Σύλλογοι) θα διατηρούσαν μέλη και Διοικητικά Συμβούλια που θα προέρχονται από πολίτες των χωρών αυτών. Ο κ.Κασιμάτης μιλώντας στο ekkairo.org επανέλαβε ό,τι και στην ομιλία του με έμφαση στην ύπαρξη Δ.Σ με αμιγώς Ελληνικά Συμβούλια τονίζοντας τη σύμπνοια και αγάπη που ενώνει τις δύο Κοινότητες, Καΐρου και Αλεξάνδρειας. Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ευχήθηκε την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Ελλήνων και των Παροικιών.
Χρήστος Καβαλής: ” Υπηρετούμε την διαφάνεια και το μέλλον των νέων μας” 
Η παρουσίαση δεν επικεντρώθηκε σε πολλά ιστορικά στοιχεία, αλλά μόνο στα απαραίτητα για τις μελλοντικές προκλήσεις που έχουν τα Ελληνικά Σωματεία μετά την ψήφιση του νέου νόμου των σωματείων 70/2017 στην Αίγυπτο, με έμφαση στη συνθήκη του Μοντρέ και της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου του 1949.
Δόθηκε μια πλήρη εξήγηση για τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Κ.Κ., μέσω των Εφορειών που αποτελούνται από μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής (Δ.Ε.) και απλά μέλη της Ε.Κ.Κ., γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι αποφάσεις της Ε.Κ.Κ. ξεκινούν από την βάση των μελών προς τα πάνω και όχι το αντίθετο, εξασφαλίζοντας έτσι την πλήρη διαφάνεια. Να μην ξεχνάμε επίσης πως η Ε.Κ.Κ. είναι ο μόνος οργανισμός που δημοσιεύει τα πρακτικά του τακτικά.
Με μια απίστευτη αναδρομή στο κείμενο που δημοσίευσε στο ΝΕΟ ΦΩΣ την 1.5.2001 ως προγραμματικές δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. τόνισε: “Με μεγάλη μου χαρά θα διαπιστώσει ο καθένας σήμερα διαβάζοντας το κείμενο που έγραψε προ 16ετίας, η εφημερίδα ως προγραμματικές μου δηλώσεις  πως όσα υλοποιήθηκαν τηρήθηκαν κατά γράμμα, και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς πολλές φορές πολλά λέμε και λίγα κάνουμε.”
Στη συνέχεια παρουσιαστήκαν όλες οι οικονομικές και στατιστικές συγκρίσεις με αριθμούς επικυρωμένων ισολογισμών της Ε.Κ.Κ., που επιβεβαιώνουν την οικονομική αυτάρκεια της Ε.Κ.Κ., και που μπορεί – αν συνεχίσει με την ίδια πολιτική εξωστρέφειας και επενδύσεων  – να εξασφαλίσει την Κοινότητας και τις ανάγκες της για όσα χρόνια θα υπάρχει. Ενώ παρουσιάστηκε το οικονομικό θαύμα του Ελληνικού Νοσοκομείου με κορωνίδα την σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Μία πρωτότυπη στατιστική γεννήσεων που είχε την καλοσύνη να δώσει το Γενικό Προξενείο στο Κάιρο, γεγονός που τόνισε ευχαριστώντας τον Γενικό Πρόξενο κ. Γ. Δασκαλόπουλο, αποδεικνύει με αριθμούς πως υπάρχει συνέχεια και μέλλον. Αυτό φάνηκε καθώς ο μέσος όρος γεννήσεων από το 2001 έως το 2016 ήταν 24 παιδιά τον χρόνο, μόνο που 6 από αυτά έχουν Ελληνικά ονόματα. Οπότε ζητείται να προσαρμοστούμε σε αυτά τα δεδομένα για την χάραξη της μελλοντικής πολιτικής μας.
Παράλληλα ο κ. Καβαλής τόνισε και το όραμά του για την ομαλή μετάβαση της διοίκησης της Ε.Κ.Κ. στην νέα γενιά της, γεγονός βέβαια που άρχισε ο ίδιος ο κ.Καβαλής από το 2014 στηρίζοντας νέες υποψηφιότητες νεαρών στελεχών και που ολοκληρώθηκε το 2016, με την μείωση του μέσου όρου ηλικίας των μελών της  Δ.Ε. κατά 10 χρόνια!
Αυτό όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Καβαλής στενοχώρησε μερικούς που έχασαν τις καρέκλες και είναι και η βασική αιτία των όσων ζήσαμε το τελευταίο διάστημα από καταγγελίες, πλεκτάνες χωρίς αντιπαραθέσεις, και τελικά την προβολή προς τα έξω μιας λανθασμένης εικόνας για την παροικία, σε στιγμές που θα έπρεπε η εικόνα μας προς την Αιγυπτιακή πλευρά να είναι άψογη, όταν βλέπουμε πως η πολιτική βούληση της ηγεσίας των κρατών μας κάνει άλματα συνεργασίας, εμείς μόνοι μας αμαυρώνουμε την εικόνα μας προς την αιγυπτιακή πλευρά αντί να την δείχνουμε ακόμα πιο λαμπερή!
Όσο για τις υποτιθέμενες παρατυπίες κ.λ.π, αν ήταν όντως σοβαρές στο βαθμό που παρουσιάζουν μερικοί, ο ίδιος δε θα ήταν σήμερα εδώ, ούτε η Ε.Κ.Κ. θα συνέχιζε ομαλά την λειτουργία της! Είναι απλά τροφή για όποιον θέλει να την πιστέψει.
Σε αυτό το σημείο κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Χρ.Καβαλής τόνισε με έμφαση:
“Πληρώνω λοιπόν, αγαπητοί μου εγώ και οι σημερινοί συνεργάτες μου αυτό το κόστος της μεταβίβασης στην νέα γενιά, αλλά η πορεία θα συνεχιστεί καθώς πιστεύουμε ότι τα έργα και όχι τα λόγια επικρατούν και φυσικά δεν θα αναλωθούμε στον όποιο μη θεσμικό κατήφορο.”

 

Αρέσει σε %d bloggers: