Μόνο ως καταπληκτική και μοναδική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την έμπνευση και την πρωτοβουλία των μαθητών της Αμπετείου Σχολής να διοργανώσουν στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, προχθές, Κυριακή το απόγευμα, 10 Δεκεμβρίου 2017 εκδήλωση-μνημόσυνο για τις 100 ημέρες από την απουσία της αείμνηστης “Μητέρας των Αιγυπτιωτών¨  Στέλλας Κυριάζη!

Από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό της εκδήλωσης, σε κάθε τι που διαδραματίσθηκε, παντού στην αίθουσα και μεταξύ των παρευρισκομένων, ήταν διάχυτη η θλίψη και μελαγχολία αλλά και η “παρουσία” της Στέλλας Κυριάζη που καλωσόριζε νοερά τον καθένα ξεχωριστά.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη και λιτή ομιλία του ο διευθυντής της Αμπετείου κ. Χρήστος Παπαθανασίου, που αποκάλυψε σε όλους εμάς που βρεθήκαμε στην εκδήλωση, πώς σκέπτονταν και λειτουργούσε αλλά και στον ορίζοντα της σκέψη της η “Μάνα των Αιγυπτιωτών”.
 
Επένδυσε στο μέλλον των μαθητών της Σχολής μας, αγοράζοντας χωρίς φειδώ και εξοπλίζοντας κάθε τάξη με ότι πιο προηγμένοτεχνολογικά ήταν χρήσιμο για τα μαθήματα και τα παιδιά ως εργαλεία, και κάλυπτε κάθε τι που χρειάζονταν και ήταν απαραίτητο, ώστε να γίνουν καλύτεροι.
Τα ίδια συναισθήματα κυριάρχησαν, βεβαίως, μεταξύ των προσκεκλημένων και στις σύντομες ομιλίες τους, όπως του Έλληνα Προξένου στο Κάιρο κ. Γιώργου Δασκαλόπουλου, του Αρχιμανδρίτη Ραφαήλ που εκπροσώπησε τον Πατριαρχικό Επίτροπο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος, κ.κ. Νικόδημο, και, ασφαλώς, και των δύο τιμώμενων προσώπων της εκδήλωσης, τις δύο κόρες της Στέλλας Κυριάζη, Χριστίνα και Σεσίλ.
Οι απαγγελίες ποιημάτων, η υποβλητική μουσική, τα λόγια και οι μαρτυρίες των ομιλητών, οι δυναμικές και ιστορικές ομιλίες της αείμνηστης Στέλλας Κυριάζη που προβάλλονταν στην γιγαντοοθόνη, εκεί όπου έβλεπες πόσο θερμά και πειστικά μιλούσε παντού και πάντα για την ενότητα του Ελληνισμού στην Αίγυπτο ή στις εικόνες που κατέγραφαν την προσφορά της σε κοινωφελή ιδρύματα και συνανθρώπους της, ήταν μερικά από τα στοιχεία που κράτησαν καθηλωμένο το κοινό, που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα.
 
Σε αυτό συνέβαλαν και τα μαγνητοσκοπημένα μηνύματα διακεκριμένων προσωπικοτήτων, αρχής γενομένης από αυτό του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄ που θυμήθηκε άγνωστες και προσωπικές στιγμές από την γνωριμία του με τη Στέλλα Κυριάζη “την αγαπημένη μου Στελλίτσα”, όπως είπε, για  την πορεία της από φτωχή οικογένεια έως την κοινωνική καταξίωση που της έδωσε την ευκαιρία και την δυνατότητα να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο χωρίς διακρίσεις.
Συγχρόνως δε, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Στέλλας Κυριάζη, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος Β’ ανακοίνωσε την καθιέρωση ετήσιας υποτροφίας για μαθητές Ελληνικών σχολείων η οποία θα φέρει το όνομά της, ώστε να την θυμούνται όλοι για πολλά ακόμα χρόνια αργότερα.
 Στο ίδιο κλίμα ήταν και το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, που αναφέρθηκε στην διαρκή και χωρίς δακρίσεις προσφορά της  στην Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου αλλά και σε τόσους άλλους που την επιζητούσαν ανεξαρτήτως θρησκείας. Το τρίτο οπτικοποιημένο μήνυμα ήταν αυτό του Προέδρου του Σ.Α.Ε., κ. Κωνστανστίνου Μιχαηλίδη, που τόνισε τη συνεισφορά της Στέλλας Κυριάζη στον Ελληνισμό της Αιγύπτου.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου και Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ.Νικόλαος Βαδής, ο Πρόεδρος Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Αλέκος Καζαμίας και στον επίλογο της εκδήλωσης ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου και καθηγητής μουσικής της Αμπετείου Σχολής. Ενώ Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι παρέδωσαν στις κόρες της από ένα περιοδικό με ειδικό αφιέρωμα στη μνήμη και τη δράση της Στέλλας.
Μεταξύ των παρευρισκομένων διακρίναμε, μεταξύ άλλων, Προέδρους και Εκπροσώπους Παροικιακών Σωματείων, εκπαιδευτικούς καθώς και τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Μαριέττα Κουμαριανού.
Σίγουρα κορυφαία στιγμή της χθεσινής εκδήλωσης – μνημόσυνο, ήταν η τιμητική βράβευση των δύο παιδιών της Στέλλας Κυριάζη, οι οποίες έλαβαν τα βραβεία τους πνιγμένες από δάκρυα και συγκίνηση και αυτό που κατάφεραν μόνο να ψελίσουν ήταν ότι, θα κάνουν κι αυτές ότι μπορούν και περνά από το χέρι τους, προκειμένου να συνεχίσουν το έργο προσφοράς της μητέρας τους…
Αρέσει σε %d bloggers: