Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 24 Δεκεμβρίου
24/12/2017
Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 25 Δεκεμβρίου
25/12/2017
Show all

Άγια ημέρα λόγω επίσκεψης Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ στο Κοινοτικό Γηροκομείο

Άγια Ημέρα αποδείχθηκε, πράγματι, η σημερινή για τους τροφίμους του Κοινοτικού Γηροκομείου Καΐρου, καθώς ένιωσαν το χάδι και την αγκαλιά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄, που τους επισκέφθηκε και μίλησε με τον καθένα ξεχωριστά, χαρίζοντας δώρα, γλυκίσματα, ψυχική αγαλλίαση, ευχές και ένα ζεστό χαμόγελο για να στολίσουν το γιορταστικό δένδρο της ψυχής τους!

Τον Πατριάρχη σε αυτή την επίσκεψη συνόδευε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ.κ.Νικόδημος και οι, Αρχιμανδρίτης π. Ραφαήλ, και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος  Αθανασίου. Στο Γηροκομείο τους περίμεναν οι αδελφές Κριστίν και Σεσίλ Κυριάζη, τα αδέλφια της Σπύρος, Αντώνης και Χαριστούλα Συνοδινού, καθώς και πλήθος παιδιών, πιστών αλλά και στελέχη του Ιδρύματος όσο και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στο πλήθος διακρίναμε τις υπευθύνους του Γηροκομείου κ.κ.Αγγέλα Χαραλαμποπούλου και Μάχα Ελ Ουακίλ, τον Δρ. Σαμουήλ Λουίς, Διευθυντή του Νοσοκομείου και την Δρ. Ειρήνη Μαυρουδή, Διοικητικό Διευθυντή του Νοσοκομείου. Παρόντες ήταν ο Ταμίας της Ε.Κ.Κ. και Προΐστάμενος του Νοσοκομείου κ. Άντώνης Ιορδανίδης, ο Προϊστάμενος Εφορείας Πρόνοιας και Οίκου Ευγηρίας κ. Ανδρέας Ρούσσος και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ.

Η απρόσμενη συνάντηση που συγκίνησε βαθειά τον Πατριάρχη!

Το πρώτο άκουσμα για τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄ με την είσοδο του στο Γηροκομείο προέρχονταν από μια ομάδα παιδιών, που τον καλωσόρισε ψέλνοντάς του τα κάλαντα, ενώ αμέσως μετά είχε μια συνάντηση-έκπληξη, με έναν παλιό του … γνώριμο, τον παπά-Γιάννη, έναν ηλικιωμένο ιερέα, με τον οποίο θυμήθηκαν και μοιράσθηκαν πολλές παλιές όμορφες στιγμές συνεργασίας, τόσο δυνατές που  τον συγκίνησαν ιδιαίτερα!

Το ίδιο απλή, ζεστή και πανανθρώπινη ήταν και η συνέχεια, όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ πήγε στο Κοινοτικό Εκκλησάκι του Αγ. Παντελεήμονα, που στεγάζεται στο ίδιο χώρο του Γηροκομείου. Εκεί τον περίμεναν οι πρόσκοποι, μία παιδική χορωδία αραβόφωνων ψαλτών, ο Πάπας Θεόδωρος Β‘, εκπρόσωπος της Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος και δέχθηκε το ιδιαίτερο καλωσόρισμα του Πατριάρχη, ο Άρχοντας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αντώνης Διαμαντίδης, καθώς και ο πατέρας Τίμων και ο Αραβόφωνος ψάλτης Τόνυ Αττάλαχ.

Η γλυκύτητα των λόγων και των ευχών που αντάλλαξε ο Πατριάρχης ήταν καταλυτική, αφού οι ηλικιωμένοι του Γηροκομείου ένιωσαν και έλαβαν την επίσκεψη ως θείο δώρο, μέσα στις μοναχικές τους στιγμές, που γίνονται, ως γνωστόν, ακόμα πιο επώδυνες ειδικά εορταστικές ημέρες, όπως αυτές που διανύουμε.

Η διανομή δώρων και γλυκισμάτων, οι χαιρετισμοί και οι ευχές με το προσωπικό ήταν ο επίλογος της επίσκεψης, αφού αμέσως μετά ο Πατριάρχης φανερά συγκινημένος, αναχώρησε για τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι εκεί όπου θα παρευρεθεί σήμερα και αύριο πρωί, στις Θείες Λειτουργίες της κορυφαίας στιγμής για την Ορθοδοξία και τους Χριστιανούς, την γέννηση του Θεανθρώπου.

Η παρουσία των αδελφών Κυριάζη

Λίγες ώρες πριν φτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα, οι αδελφές Κριστίν και Σεσίλ Κυριάζη ήταν ο πιο ζεστός και όμορφος επίλογος των επισκέψεων που δέχθηκαν, σήμερα, οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας, στο Κοινοτικό Γηροκομείο.

Φανερά αμήχανες, ωστόσο, ειλικρινείς και τρυφερές οι αδελφές Κυριάζη, μετά την αποχώρηση του Πατριάρχη Θεόδωρου, αφιέρωσαν αρκετό χρόνο, προκειμένου να μάθουν από το προσωπικό του Ιδρύματος, λεπτομέρειες για το τόσο σημαντικό όσο και σπουδαίο έργο που επιτελεί καθημερινά για τους τροφίμους του Ιδρύματος, τις ιδιαιτερότητες της φροντίδας καθώς και των ειδικών αναγκών τους.

Όσο διαρκούσε η παραμονή τους, πολύ γρήγορα η αρχική αμηχανία των αδελφών Κυριάζη μετατράπηκε σε οικειότητα και διάθεση για συζήτηση με τους ηλικιωμένους, μαθαίνοντας διάφορα στοιχεία και πληροφορίες για τον χρόνο παραμονής τους, τις όποιες ελλείψεις τους και σε ποιά είδη, την διατροφή τους αλλά και συγκινητικές στιγμές από τις παλαιότερες επισκέψεις της αείμνηστης μητέρας τους εκεί, στον ίδιο χώρο.

Μπορεί, οι τρόφιμοι να δέχθηκαν όμορφα Χριστουγεννιάτικα και χρήσιμα δώρα από την Κριστίν και την Σεσίλ, ωστόσο, το καλύτερο δώρο για αυτούς, όπως αποτυπώθηκε στην αντίδραση και στα μάτια τους, ήταν η υπόσχεση που τους έδωσαν αποχωρώντας από το Κοινοτικό Γηροκομείο, ότι σύντομα θα επιστρέψουν να τους ξαναδούν.

Γιατί τέτοιες υποσχέσεις-δώρα στολίζουν πάντοτε τις καρδιές των ανθρώπων!

Αρέσει σε %d bloggers: