Ήρθε και…το δεύτερο έλκηθρο των Προσκόπων
03/01/2018
Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 4 Ιανουαρίου 2018
04/01/2018
Show all

Φωτογραφική ξενάγηση στα έγκατα μυστικά της Μονής του Αγίου Γεωργίου, στο παλιό Κάιρο!

Ότι και να σας πουν αλλά και ότι διαβάσετε και δείτε σήμερα, εδώ στο ekkairo.org δεν θα μπορείτε να αντιληφθείτε τι ανεκτίμητοι ιστορικοί και σπάνιας ομορφιάς θρησκευτικοί θησαυροί κρύβονται και σας περιμένουν να δείτε, ακριβώς κάτω από τα 30 σκαλοπάτια που ανεβαίνεις για να φτάσεις στην είσοδο του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου στο παλιό Κάιρο, όπως συνέβη και σε εμάς, όταν τον επισκεφθήκαμε, προ ημερών, μαζί με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής πάπα Θεόδωρο Β’.

Πριν αρχίσει η σημερινή φωτογραφική μας ξενάγηση, να σημειώσουμε ότι το Μοναστήρι και ο Ναός του Αγίου Γεωργίου θεωρούνται ως τα πλέον σπουδαιότερα μνημεία του Χριστιανισμού στο παλιό Κάιρο και βρίσκονται κοντά στις πυραμίδες, μεταξύ της Αρχαίας Μέμφιδας και της Ηλιουπόλεως.

 

Χτίσθηκε στα θεμέλια του Παλαιού Οχυρού της Βαβυλώνας, στην ευρύτερη περιοχή της Μέμφιδας, εκεί όπου βρίσκονταν δηλαδή η αρχαία πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου. 

Το 383 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος, με διάταγμα του μετέτρεψε το φρούριο σε ναό, προς τιμή του στρατιώτη Αγίου Γεωργίου, ο δε Ιερός Ναός κτίσθηκε στον τέταρτο όροφο, επάνω σε πύργο Ρωμαϊκού φρουρίου, το οποίο παρά πολλές φορές χρησίμευε κι ως καταφύγιο κυνηγημένων Χριστιανών.

Εκτιμήσεις του άραβα χρονογράφου Ιμπν Ντουκμακ θέλουν το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου να ιδρύθηκε πριν από το 530 μ.Χ αμέσως μετά, δηλαδή, την αραβική κατάκτηση της Αιγύπτου, οπότε μετονομάσθηκε σε Φουστάτ, δηλαδή, στρατόπεδο, προφανώς, ως παραλλαγή της βυζαντινής λέξης Φοσσάτο.

 

Το ιερό του ναού έλαβε το όνομά του και είναι αφιερωμένο στη μνήμη τον μάρτυρα Αγίου Γεωργίου, ο οποίος βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε στο οχυρό της Βαβυλώνας, ενώ η ομόνυμη Μονή, ανα τους αιώνες, έχει λειτουργήσει διαδοχικά ως γυναικείο μοναστήρι, ως νοσοκομείο, ως πτωχοκομείο, γηροκομείο αλλά και ως σχολείο.

Γνώρισε αλλεπάλληλες καταστροφές, αλλά και ανακαινίσεις με πιο πρόσφατη αυτήν του 1904, από τον Πατριάρχη Φώτιο (1900-1925) μετά από καταστροφική πυρκαγιά, ενώ η εκ βάθρων αναστήλωση του μνημείου ολοκληρώθηκε μετά από πρωτοβουλία του νυν Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β΄ και έτσι αναδείχθηκε η ιστορική του αξία, που ξεκίνησε την Ρωμαϊκή περίοδο, συνεχίσθηκε επί Βυζαντίου, την Αραβική κατάσταση για να φθάσουμε έως το σήμερα.

Οι εργασίες αναστήλωσης και ανακαίνισης της Μονής Αγίου Γεωργίου διήρκησαν 3,5 χρόνια και στα τρία από αυτά γίνονταν συνεχώς άντληση νερών από τα υπόγεια του, ώστε να ολοκληρωθούν με ασφάλεια οι εργασίες, να στεγανοποιηθεί πλήρως εσωτερικά και, σήμερα, να θεωρείται μοναδικό σημείο αναφοράς για Χριστιανούς, Κόπτες; και αλλόθρησκους δέχεται χιλιάδες επισκέπτες όλο τον χρόνο και να θεωρείται Μνημείο προστατευόμενο από την Ουνέσκο!

Στην σημερινή φωτογραφική ξενάγηση το ekkairo.org φέρνει ολοζώντανα μπροστά σας, ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς, σπάνιας ομορφιάς αντικείμενα και έργα τέχνης, πανέμορφα ευρήματα, αρχαία αντικείμενα και κτίσματα, που θα σας αφήσουν έκπληκτους…

Αξίζει λοιπόν να ρθείτε μαζί μας, σήμερα, σε αυτή την φωτογραφική ξενάγηση και, πιστέψτε μας, θα αποζημιωθείτε πλήρως!

Σημειώστε ότι το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά, 08:00 – 16:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

(φωτογραφικό υλικό: Χάιδω Ζώτου) 

 

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: