Απολιθώματα ενός σπάνιου τεράστιου μακρυλαίμη Δεινόσαυρου, με βάρος όσο ενός ελέφαντα και μήκος, περίπου, όπως ενός λεωφορείου, ανακάλυψαν πρόσφατα στο νότιο τμήμα της Σαχάρα, Αιγύπτιοι και Αμερικάνοι επιστήμονες παλαιοντολόγοι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό “Nature Ecology and Evolution”.

Πρόκειται για ένα νέο είδος μεγάλου φυτοφάγου Δεινόσαυρου που ονομάσθηκε “Μανσουρόσαυρος” με μακρύ λαιμό και οστέινες πλάκες ενσωματωμένες στην επιφάνεια του δέρματος του και θεωρείται από τους ειδικούς ως μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την Αιγυπτιακή και, γενικότερα, για την Αφρικανική παλαιοντολογία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλή τον παλαιοντολόγο δρ. Χεσάμ Σαλάμ του Τμήματος Γεωλογίας του Αιγυπτιακού Πανεπιστημίου της Μανσούρα (εξ ου και η ονομασία που δόθηκε στον Δεινόσαυρο) με συνεργάτη τον δρ. Έρικ Γκόρσακ του Μουσείου Φίλντς των Η.Π.Α., δήλωσαν ότι η Αφρική παραμένει ένα γιγάντιο ερωτηματικό, όσον αφορά τα ζώα, όπως οι δεινόσαυροι, που την κατοικούσαν τουλάχιστον πριν από  60 εκ. χρόνια όταν μετακινούνταν σε Ευρώπη και Αφρική.

“Όταν είδα τα απολιθώματα για πρώτη φορά, το σαγόνι μου κρέμασε ως το πάτωμα, αυτό ήταν πραγματικά το “ιερό δισκοπότηρο” ένας καλοδιατηρημένος δεινόσαυρος από το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων στην Αφρική, κάτι που εμείς οι παλαιοντολόγοι ψάχνουμε εδώ και πολύ-πολύ καιρό” δήλωσε ενθουσιασμένος στο ίδιο περιοδικό ο παλαιοντολόγος δρ. Μάτ  Λαμάνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κάρνεγκι, των Η.Π.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: