Κουίκ: να πάμε πιο κοντά στον Ελληνισμό της Αφρικής
20/02/2018
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ στο Κάιρο, από 9-11 Μαρτίου 2018
20/02/2018
Show all

Δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Στο Κάιρο, στο διάστημα 13-15 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν Διμερείς Συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών εμπειρογνωμόνων στον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Την πρώτη μέρα η Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Αιγύπτου κα. Γάντα Ουάλι καλωσόρισε τον εξοχότατο Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση και την Ελληνική αντιπροσωπεία εκφράζοντας την εκτίμησή της για τις προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.

Κατά τις συνομιλίες εξετάστηκαν,  κατά πρώτον η επίλυση εκκρεμών υποθέσεων ασφαλισμένων βάση της ισχύουσας διακρατικής συμφωνίας, δεύτερον, συζητήθηκαν τα άρθρα του σχεδίου της νέας Διμερούς Συμφωνίας στον τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης η οποία θα βασίζεται στην αρχή του συνυπολογισμού των περιόδων ασφάλισης στα δυο συμβαλλόμενα κράτη. Με το πέρας των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή συμφωνίας Κλασικού τύπου, θα δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους που εργάστηκαν  στην Ελλάδα και την Αίγυπτο να κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα συνυπολογίζοντας τους χρόνους αυτούς για την συμπλήρωση των απαιτούμενων ηλικιακών και χρονικών ορίων σύμφωνα με την Εθνική νομοθεσία του κάθε συμβαλλόμενου κράτους.

Στις συνομιλίες επικεφαλής της Αιγυπτιακής αντιπροσωπείας ήταν ο κ. Άχμεντ Σαχάτ Ισμαήλ – Νομικός Σύμβουλος του Υπ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και, από την Ελληνική αντιπροσωπεία η κα. Άννα Ρίζου – Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ειδικότερων Θεμάτων Ασφάλισης και Παροχών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με το πέρας των τριήμερων εργασιών των δυο αντιπροσωπειών, η Ελληνική αντιπροσωπεία μετέφερε την επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πραγματοποίηση του τρίτου γύρου των συνομιλιών εντός του προσεχούς διαστήματος, με σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την σύναψη Διμερούς Συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε εποικοδομητικό κλίμα αμοιβαίας φιλίας όπως αρμόζει στις ιστορικές σχέσεις και τους δυνατούς δεσμούς που συνδέουν τους λαούς και τις Κυβερνήσεις των δυο αδερφών χωρών.

Καθοριστική για την επιτυχία των συνομιλιών ήταν η συμβολή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Κατόπιν επίσημου αιτήματος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ομόφωνα αποφασίστηκε από το Δ.Σ. της Ε.Κ.Κ., όπως αφιλοκερδώς, δύο στελέχη του μεταφραστικού γραφείου, ο Διευθυντής κ. Απόστολος Γυφτογεωργίου και ο κ. Άλι Οσμάν να καλύψουν τις ανάγκες διερμηνείας και μετάφρασης καθόλη τη διάρκεια των Διμερών Συνομιλιών. Η προσπάθειά τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ως αναγνώριση η Ε.Κ.Κ. έλαβε ευχαριστήρια επιστολή από το Αιγυπτιακό Υπουργείο.

Αρέσει σε %d bloggers: