Στο περιθώριο των πρόσφατων εκδηλώσεων για την έναρξη του Προγράμματος “Νόστος” υπογράφηκαν, στην Αλεξάνδρεια, μια σειρά από πολύ σημαντικά πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου-Ελλάδας και Κύπρου, οι πρώτες λεπτομέρειες των οποίων άρχισαν να δίνονται, από χθες, στη δημοσιότητα.

Τα πρωτόκολλα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση των οικονομικών, βιομηχανικών και εμπορικών σχέσεων της Αιγύπτου, με τους δύο Μεσογειακούς εταίρους της, το ύψος των οποίων, κατά τις εκτιμήσεις του αρμόδιου Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Τάρεκ Καμπίλ ειδικότερα μόνο με την Ελλάδα, ανέρχονται στα 400 εκ Ευρώ!

Όσον αφορά την Κύπρο, τα διαθέσιμα στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση του εμπορικού τζίρου μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρο, κατά 43% ενώ παρατηρήθηκε αύξηση Αιγυπτιακών αγαθών που εξήχθησαν στην Κυπριακή αγορά, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, των επίπλων, των τροφίμων και των πλαστικών.

Στην αντίστοιχη περίπτωση προς την Ελλάδα, οι εξαγωγές της Αιγύπτου αυξήθηκαν ιδιαίτερα στα λιπάσματα, τις πατάτες, τον χάλυβα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τις ελιές και τα λαχανικά, ενώ αντίστοιχα, η Αίγυπτος εισήγαγε με αυξητικές τάσεις από την Ελλάδα, προϊόντα όπως φρούτα, σιτάρι, πλαστικά προϊόντα και λάδι.

Ο κ. Καμπίλ, που υπέγραψε εκπροσωπώντας την Αίγυπτο τα νέα πρωτόκολλα εμπορικής και βιομηχανικής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, τόνισε ότι οι Ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο έφθασαν τα 155 εκ. δολάρια Η.Π.Α. τα οποία διοχετεύθηκαν σε τομείς όπως την βιομηχανία, των υπηρεσιών, των κατασκευών, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών αλλά και στην χρηματοδότηση της πληροφορικής και της γεωργίας.

Παράλληλα δε, ο Αιγύπτιος Υπουργός τόνισε τη σημασία και το επίπεδο των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρούν μεταξύ τους οι τρείς χώρες-εταίροι , Αίγυπτος-Ελλάδα και Κύπρος, και ενεθάρρυνε τις εμπορικές αποστολές των χωρών, στην ίδια συνάντηση της Αλεξάνδρειας, να προβούν σε περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα του η οποία βρίσκεται πλέον, σε πορεία αλματώδους ανάπτυξης.

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: