Με αφορμή τις εργασίες αποκατάστασης του Κοινοτικού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο, η ευαισθησία, το ενδιαφέρον και η παρατηρητικότητα της ιστορικής συγγραφέως Μαρίας Αδαμαντίδου εντόπισε και εν συνεχεία μας κοινοποίησε δύο εικόνες από παλιά και σπάνια καρτ-ποστάλ εποχής, που εικονίζουν τον Ιερό Ναό, στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του!

Όπως μας ενημερώνει σχετικά η κ. Μαρία Αδαμαντίδου, τις εικόνες αυτές τις αλίευσε από την ιστοσελίδα Egypte d’ antan του Max Karkegi, και παραπέμπουν σε ημερομηνία κοντινή προς αυτή των εγκαινίων του, αφού τα σημερινά δένδρα που σκιάζουν το Ναό δεν υπήρχαν πουθενά στις εικόνες αυτές.

Ωστόσο, η χρονολογία 1910 που αναγράφεται στην λεζάντα εικόνας του ενός από τα καρτ-ποστάλ είναι προφανώς, όπως αναφέρει στο σημείωμα της η κ. Μαρία Αδαμαντίδου, λανθασμένη αφού ο Ναός εγκαινιάσθηκε μεταγενέστερα και συγκεκριμένα, το 1914.

Ο γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αίγυπτο Max Karkegi μεγάλος λάτρης της Αιγύπτου είναι και συλλέκτης καρτ-ποσταλ και εικόνων της χώρας και η ιστοσελίδα της συλλογής του αποτελεί πραγματικό θησαυρό εικόνων της παλαιάς Αιγύπτου, όπως άλλωστε λέει και η ονομασία της, όπου μεταξύ άλλων, βεβαίως, περιλαμβάνονται και βρίσκουμε Ελληνικά ξενοδοχεία, καταστήματα που αποθανάτισαν με τον φακό τους, γνωστοί και άγνωστοι φωτογράφοι εκείνης της εποχής.

Αρέσει σε %d bloggers: