Την περασμένη Κυριακή με πάσαν επισημότητα και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πολλών Παροίκων εορτάστηκε και εφέτος η πανήγυρη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Σούμπρας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου, συνεπικουρουμένου από  τους κληρικούς π. Ιωακείμ εφημέριο του Ιερού Ναού, π. Τιμόθεο, π. Μιχαήλ και π. Στέφανο. Έψαλλε ο καλλιφωνότατος πρωτοψάλτης του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ιωάννης Κούντριας, ενώ στο κήρυγμά του ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Καψάλης αναφέρθηκε στη θαυμαστή ζωή των Αγίων Αναργύρων υπογραμμίζοντας ότι είναι θαυματουργοί κάμνοντας πολλά θαύματα, αλλά και ανάργυροι καθώς δεν χρηματίζονταν.

Εκ μέρους των διπλωματικών αρχών παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γεώργιος Δασκαλόπουλος, ενώ μετά το πέρας της εορτίου ακολουθίας και της αρτοκλασίας το Πατριαρχικό Κέντρο δεξιώθηκε τους ευλαβείς προσκυνητές εις την παρακειμένη αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΠΠΚ.

Την επομένην και πρώτη του μηνός Ιουλίου ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου συμπαραστατουμένου από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π Ιωακείμ, και τους κληρικούς π. Στέφανο, π. Μιχαήλ, π. Τιμόθεο και π. Γεώργιο.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκήρυξε ο π. Στέφανος και αναφέρθηκε στον βίο των Αγίων Αναργύρων και στην θαυματουργική τους δύναμη. Οι αδελφοί Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από την Ρώμη, ήταν γιατροί το επάγγελμα και όπως όλοι οι Άγιοι Ανάργυροι δεν έπαιρναν χρήματα για τις υπηρεσίες που προσέφεραν. Χρήματα δεν έπαιρναν ούτε από φτωχούς ούτε από τους πλουσίους. Ο Θεός που βραβεύει την μεγάλη πίστη τους ευλόγησε με θαυματουργικές δυνάμεις και έτσι όπου η επιστήμη της ιατρικής αδυνατούσε εθεράπευαν τους ασθενείς με την προσευχή τους, μαρτύρησαν δε ως εξής: Τους φθόνησαν οι άλλοι ιατροί και ένας από αυτούς με την πρόφαση τη συλλογής θεραπευτικών βοτάνων τους ανέβασε στο βουνό όπου και τους εφόνευσε. Αλλά και μετά θάνατον οι Άγιοι εξακολουθούν να θεραπεύουν με τα τίμια λείψανά τους.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος  κ. Νικόδημος στην προσφώνησή του απευθυνόμενος προς το πολυπληθές εκκλησίασμα τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «μπορεί να υπάρχουν και άλλοι άγιοι εδώ στο Κάιρο, αλλά οι Άγιοι Ανάργυροι έχουν μια ιδιαίτερη χάρη να είναι θαυματουργοί και να δωρίζουν την υγεία στους ανθρώπους. Γι αυτό να μην ξεχνάμε ποτέ ότι υπάρχει μια γωνιά εδώ στο Κάιρο που ευρίσκονται και να τους επισκεπτόμαστε να είναι βοηθοί εις την ζωήν μας». Τέλος ευχήθηκε σε όλους τα χρόνια πολλά. Οι Άγιοι Ανάργυροι να είναι προστάτες και βοηθοί στην ζωή μας.

Αρέσει σε %d bloggers: