Μέσω Ζάγκρεμπ η πρόκριση της Ελλάδος για το Μουντιάλ της Ρωσίας
17/10/2017
Καβάφεια 2017 : Γέφυρα Πολιτισμού ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο
19/10/2017
Show all

Συγκίνηση και λαμπρότητα στην τελετή παρουσίασης Λευκώματος του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξανδρείας

Στην εντυπωσιακή όσο και κατάμεστη κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας , πραγματοποιήθηκε, προχθές  το απόγευμα, με τις ευλογίες του ΑΘΜ, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεοδώρου Β’,  η παρουσίαση του Λευκώματος  «Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Δέκα Χρόνια (2006 – 2016) από τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου» .

Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους  ο Κυβερνήτης  Αλεξανδρείας  Δρ. Μωχάμεντ  Σουλτάν,  ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιάννης Αμανατίδης, ο Αναπληρωτής  Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας , Βλαντιμίρ Σκουρώβ, μέλοι  της  Ελληνικής  αποστολής  που συμμετείχε στα «Καβάφεια 2017»,  Γενικοί Πρόξενοι της  Ελλάδος, Ισπανίας, Λιβάνου και Σουδάν στην Αλεξάνδρεια, Αιγύπτιοι Αξιωματούχοι, ο Έλληνας Βουλευτής  Μάρκος  Μπόλαρης, μέλη των «Φίλων της  Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας», ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας  κ.Εδμόνδος  Κασιμάτης, ο Πρόεδρος της Αραβορθόδοξου Κοινότητας Αλεξανδρείας, Πρόεδροι Ελληνικών και Αιγυπτιακών Σωματείων, ο εκπρόσωπος του Κόπτη Πατριάρχη κ. Γιούσεφ Νταούντ, καθώς και η Κοινοτική Επίτροπος  Βίλλυ Πολίτη, που εκπροσώπησε την  Ελληνική  Κοινότητα  Καΐρου.

Το εν λόγω καλαίσθητο όσο και πολυτελές Λεύκωμα, 230 σελίδων, προλογίζει  η κ. Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος  του Δ.Σ  της Εθνικής Τραπέζης (χορηγού της έκδοσης) καθώς και ο αρχιτέκτων Δρ. Μωχάμεντ  Άουαντ. Στο Λεύκωμα αναφέρθηκε ως κεντρικός ομιλητής, ο Αλεξανδρινός καθηγητής  και Μέγας  Άρχων Λογοθέτης του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, Δρ. Σπυρίδων Καμαλάκης, παρουσιάζοντας  άγνωστες πτυχές  και ιστορικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης  Δεκαετίας.

Ακολούθησε προβολή ντοκυμαντέρ του ελληνικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ΕΤ3, στο οποίο παρουσιάζονταν όλοι οι χώροι του Πατριαρχικού Μεγάρου και των Μουσείων του.

Στην αίθουσα μεταξύ των παρευρισκομένων κυριάρχησε η συγκίνηση όταν ο Αναπληρωτής  Υπουργός  Σκουρώβ και ο Πρόεδρος του εκδοτικού οίκου «Αδέφ – Ukrania», κ. Σπάκ Ιγκόρ, προσέφεραν στον Μακαριώτατο Πατριάρχη αντίγραφο του Ιερού Ευαγγελίου της  Περεσόπνιτσα  (του 16ου αιώνα), αφού θεωρείται  το ιερότερο κειμήλιο της Ουκρανίας. Παράλληλα του επιδόθηκε επιστολή του Προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας,  Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας , κ. Ονούφριου.

Η αυλαία της εκδήλωσης  έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν η σολίστ Αδαμαντία Καρμίρη , ο μουσικοσυνθέτης Στέφανος Κορκολής και η ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη.

 

Αρέσει σε %d bloggers: