Πρεσβευτές της Ελλάδας, οι μαθητές Ε΄και Στ΄Δημοτικού της Αχιλλοπουλείου Σχολής
12/11/2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΪΡΟΥ
13/11/2017
Show all

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στο Παγκόσμιο ραντεβού Νέων, η Ελλάδα και Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Της Χάιδω Ζώτου

Ολοκληρώθηκαν προχθές οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνέδριου Νέων που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-10 Νοεμβρίου σε θέρετρο της Αιγύπτου, του Σαρμ  Ελ Σέιχ, το οποίο διοργάνωσε ο φορέας για υποθέσεις νέων Μ.U.N., του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου ‘Αμπντ Ελ Φατάχ Ελ Σίσι με συμμετοχή της Ελλάδας και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου !

Σε ένα ασφαλές περιβάλλον και ανάλογο κλίμα υποδοχής, οι αποστολές χιλιάδων νέων από  τα τέσσερα σημεία του πλανήτη έφθασαν εδώ, μαζί τους και εμείς από το Κάιρο, ολοκληρώσαμε την άφιξη μας στο Σαρμ Ελ Σέιχ το Σάββατο 4 Νοεμβρίου αντικρίζοντας παντού γύρω μας ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούσαν πολύχρωμες αφίσες, διαφημιστικά μπάνερ και λάβαρα αλλά και έντυπο υλικό, στα  οποία επικρατούσε το τρίπτυχο του συνεδρίου : “Ειρήνη – Ανάπτυξη – Δημιουργία” .

Η αυλαία του συνεδρίου άνοιξε την επομένη ημέρα, Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, στην επιβλητική αίθουσα συνεδρίων Summit με ομιλία του Αιγύπτιου προέδρου που απευθύνονταν σε ένα πολύχρωμο και πολύγλωσσο ακροατήριο νέων και επισήμων που αριθμούσε συνολικά 3.203 άτομα από 113 χώρες!

Μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου Σίσι, όλο αυτό το πολυεθνικό μωσαϊκό νέων παρακολούθησε μαζί μας, σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, αποσπάσματα από μερικές από τις πιο γνωστές και κλασσικές παραστάσεις, όπως η όπερα ‘Αιντα και λίγη ώρα αργότερα η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε, με γεύμα γνωριμίας.

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε, όπως είχε γράψει άλλωστε και το ekkairo.org ότι η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε αυτό το παγκόσμιο συνέδριο  με 4μελή αποστολή, με στελέχη προερχόμενα από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς καθώς και τον  Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ.Μιχάλη Διάμεση.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στο εν λόγω Συνέδριο εκπροσωπήθηκε από την υπεύθυνη αρχείων της Ε.Κ.Κ. Χάιδω Ζώτου και τον Έλληνα φοιτητή Μάριο Αγιούμπ, κατόπιν συντονισμού με την Εφορεία Νεολαίας στην οποία προΐσταται η κ.Σούλα Σκουφαρίδου, το Σωματείο Νέων (ΣΕΝΕΚ)  με πρόεδρο των κ.Ανδρέα Γιόσρυ, σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο και ειδικότερα την κ. Μαρία Κεχρή Σύμβουλο – Υπεύθυνη Πολιτικών Υποθέσεων, καθώς και το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ.Γεώργιο Δασκαλόπουλο.

Τα  βασικά θέματα  του Παγκόσμιου Συνεδρίου ήταν τέσσερα: 1) Παγκόσμια θέματα νεολαίας,  2) Αειφόρος ανάπτυξη, τεχνολογία και επιχειρηματικότητα,  3) Κουλτούρα και Πολιτισμός  4) Φτιάχνοντας τους μελλοντικούς ηγέτες. Eίχα την τιμή και  την ευκαιρία ως εκπρόσωπος της Ε.Κ.Κ, να συμμετέχω  τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου σε συζήτηση  “στρόγγυλης τράπεζας’’  στην ενότητα παγκόσμια θέματα νεολαίας, κουλτούρα και πολιτισμός και ειδικότερα στην ανασκόπηση των θεμάτων της παράνομης μετανάστευσης στις περιοχές της Μεσογείου και τον αντίκτυπό της στην οικογένεια.

Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου ραντεβού νέων, πραγματοποιήθηκαν 46 συνεδρίες – συζητήσεις και στο οποίο συμμετείχαν 222 ομιλητές από 64 χώρες.

Περισσότερα στοιχεία, συμπεράσματα, παραλειπόμενα, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από  το πολύχρωμο αυτό ραντεβού νέων θα έχετε την δυνατότητα και την ευκαιρία να δείτε και να διαβάσετε στο “Νέο Φως” που θα κυκλοφορήσει στις 15 Νοεμβρίου.

Αρέσει σε %d bloggers: