ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Αν χαρακτηρίζονταν από κάτι η τελετή Αγιασμού των Υδάτων και της Ρίψης του Τιμίου Σταυρού στην Αλεξάνδρεια ήταν η μεγάλη προσέλευση Αλεξανδρινών στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο της πόλης, η παρουσία του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεοδώρου Β΄ όπως και αυτή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, η διάχυτη συγκίνηση και βεβαίως, τα  παραλλειπόμενα της εκδήλωσης.

Πρώτα απ’όλα, ο καλός καιρός το μεσημέρι της ημέρας έδωσε την δυνατότητα σε ένα μεγάλο πλήθος κατοίκων της Αλεξάνδρειας να βρεθούν και να υποδεχθούν με ζεστό χειροκρότημα τους επίσημους, οι οποίοι έφθασαν στην εξέδρα της προβλήτας.

 

 

Με το τέλος του Αγιασμού ο Πατριάρχης ως μια συμβολική κίνηση για μήνυμα ειρήνης, έδωσε σε καθέναν από τους επίσημους καλεσμένους από ένα λευκό περιστέρι να το ελευθερώσουν στον ουρανό. Με τελευταία την κίνηση “ειρήνης” από τον κ.Τέρενς Κουίκ και το φτερούγισμα του περιστεριού στον ουρανό της Αλεξάνδρειας , ακολούθησε η Ρίψη του Τίμιου Σταυρού στα γαλήνια νερά της θάλασσας.

Οι υποψήφιοι νέοι που είχαν ετοιμασθεί να βουτήξουν στο νερό ήταν τέσσερις και προφανώς επειδή αυτό που είχε σημασία ήταν η συμμετοχή και όχι ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, ποιός θα τον πιάσει πρώτος, ο Πατριάρχης έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα ακριβώς τέσσερις φορές, ώστε να ζήσουν όλοι οι νέοι κολυμβητές την χαρά της συμμετοχής και του εθίμου!

Αμέσως μετά, οι επίσημοι ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του Ε.Ν.Ο.Α., εκεί όπου τους περίμενε πλήθος κόσμου για την γιορτή και την κοπή της βασιλόπιτας, που θα ακολουθούσε.

Την εκδήλωσε άνοιξε με σύντομη ομιλία – χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κοινότητας Αλεξάνδρειας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης που επεσήμανε ότι, η θάλασσα της Αλεξάνδρειας είναι η θάλασσα που ενώνει τους δύο φίλους – λαούς της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος Β΄τόνισε την σημασία την δυνατής και μακροχρόνιας φιλίας που ενώνει την Ελλάδα και την Αίγυπτο, τον σημαντικό ρόλο αλλά και την συμβολή του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών κ.Τέρενς που αναπτύσσονται ακόμα περισσότερο στις ημέρες μας.

Σε έναν έντονα φορτισμένο από συγκίνηση λόγο του ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος πήρε το λόγο στη συνέχεια, αποκάλεσε την Αίγυπτο δεύτερη πατρίδα του, αποκαλύπτοντας προσωπικές του εμπειρίες και σχέσεις με την χώρα του Νείλου, αλλά και τη νέα εποχή φιλίας που ανατέλει
υπό την παρουσία του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι.

Τόνισε ιδιαίτερα, την Ελληνικότητα που πρέπει να διατηρήσουν και να ενδυναμώσουν οι Πάροικοι της Αλεξάνδρειας, καθώς και στο πρόγραμμα παλλινόστησης “Νόστος” που ξεκινά σύντομα, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες Έλληνες και απογόνους τους να γυρίσουν ξανά εδώ, στην πατρίδα τους, την Αίγυπτο.

ΠΑΡΑΛΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

-Από τα αξιοσημείωτα που ακούσθηκαν στην τελετή κοπής της πίτας, ήταν όσα ανέφερε ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄για τον Έλληνα Υφυπουργό για τον οποίο θυμήθηκε ότι, ήταν ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που του πήρε συνέντευξη στην Αίγυπτο, πριν από δεκαετίες για ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού.

-Από την πλευρά του ο κ.Κουίκ αποκάλυψε ότι επισκέφθηκε ως δημοσιογράφος την Αίγυπτο συνολικά 16 φορές πραγματοποιώντας ισάριθμα ντοκυμαντέρ και ρεπορτάζ για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

-Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αλεξάνδρειας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης πρόσθεσε ένα ακόμα στοιχείο, θύμησε στον Πατριάρχη ότι η παρούσα τελετή Αγιασμού και Ρίψης Τιμίου Σταυρού ήταν η 14η κατά σειρά, αποδεικνύοντας την στενή σχέση του, με τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας.

-Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους διακρίναμε, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, κ. Εμ.Κακαβελάκη, τον Πρόεδρο του Πνευματικού Πατριαρχικού κέντρου Καΐρου, κ. Γ.Ζουμπουλίδη, τη φιλόξενη σύζυγο του Προέδρου της Ε.Κ.Α, μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής Αλεξανδρείας, εκπροσώπους Σωματείων και πολλούς παροίκους που απόλαυσαν την τελετή και το ζεστό ήλιο, δίπλα στη θάλασσα.

-Και το πλέον σημαντικό, ότι το τυχερό φλουρί της βασιλόπιτας, βρίσκονταν στο κομμάτι της πίτας του κ.Τέρενς Κουίκ, το οποίο είδε πρώτος ο Πατριάρχης και το ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους.

Αρέσει σε %d bloggers: