Ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια βρήκε απάντηση, πριν από λίγες ημέρες, όταν μια Ελληνίδα αρχαιολόγος έλυσε τον γρίφο των δύο διάσημων Αιγυπτιακών μούμιων, οι οποίες βρέθηκαν στον ίδιο τάφο και έγιναν παγκοσμίως γνωστές ως “Οι δύοΑδελφοί”.

Οι δύο μούμιες, από τις πιο γνωστές μεταξύ των Αιγυπτιολόγων, προέρχονταν από δύο άνδρες της αρχαίας Αιγυπτιακής ελίτ που έζησαν, περίπου, το 1800 π.Χ.  και ο κοινός τάφος τους πήρε την ονομασία ο “Τάφος των δύο Αδελφών”

Ο τάφος αυτός ανακαλύφθηκε το 1907 σε ένα χωριό 400 χλμ νότια του Κάιρο και η ιερογλυφική γραφή στα φέρετρα τους εξηγούσαν ότι ήταν οι δύο υιοί ενός ανώνυμου τοπικού κυβερνήτη, οπότε οι αρχαιολόγοι τους βάφτισαν ως τα “Δύο Αδέλφια”.

Ωστόσο τα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες άρχισαν να διατυπώνουν επιφυλάξεις κατά πόσο ήταν συγγενείς εξαιτίας της βρετανίδας Αιγυπτιολόγου Μάργκαρετ Μάρεϋ, η οποία εντόπισε σημαντικές διαφορές στην σκελετική δομή τους με συνέπεια να διατυπώσει την άποψη ότι, τελικά, ο ένας από τους δύο αδελφούς ήταν υιοθετημένος!

Τι είχε συμβεί, το αποκάλυψε πρόσφατα η Ελληνίδα Δρ. Κωνσταντίνα Δρόσου της Σχολής Γεωλογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μάντσεστερ, η οποία εφαρμόζοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως νέα αρχαιογενετική έρευνα απέδειξε πως είχαν την ίδια μητέρα, αλλά όχι τον ίδιο πατέρα!

Φυσικά σήμερα δεν γνωρίζουμε εάν ο κυβερνήτης ήξερε για αυτή την σχέση ή ήταν οικογενειακό μυστικό που έκρυβε η μητέρα, πάντως, η έρευνα της ελληνίδας αρχαιολόγου έκανε αίσθηση, αφότου δημοσιεύτηκε προ ημερών στο γνωστό έγκυρο περιοδικό «Journal of Archaeological Science Report», απ’ όπου αλιεύσαμε και εμείς το ενδιαφέρον αυτό το θέμα.

 

Αρέσει σε %d bloggers: