Σε μια άκρως συγκινητική και ζεστή ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε αργά χθες απόγευμα Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 σε αίθουσα του Συνδέσμου Αιγυπτιώτων Ελλήλων, η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου “Κόριννα” της συγγραφέως Μαρίας Αδαμαντίδου, στο οποίο είναι χορηγός έκδοσης η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου.

Την Ε.Κ.Κ. εκπροσώπησε η Κοινοτική Επίτροπος κ.Βίλλυ Πολίτη, η οποία αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου κ. Χρήστου Καβαλή στους παρευρισκόμενους και στους διοργανωτές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην ομιλία της στην μοναδική αξία του βιβλίου, ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό μαθητικό περιοδικό που περιγράφει την άγνωστη ζωή των μαθητριών στο Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, την εποχή του μεσοπολέμου.

Παράλληλα, η κ. Βίλλυ Πολίτη, στην ομιλία της έκανε γνωστό στους παρευρισκόμενους ότι η Ε.Κ.Κ. είναι πάντα πρόθυμη να ανοίξει τα πολύτιμα αρχεία της, σε ερευνητές και μελετητές και να διευκολύνει ανάλογες προσπάθειες, όπως αυτή της κ. Μαρίας Αδαμαντίδου που έχουν σκοπό να φωτίσουν άγνωστες πτυχές του Αιγυπτιώτη Ελληνισμό…

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, οι Επίτιμοι Πρόεδροι του Σ.Α.Ε. Φίλιππας Κοσένας και Κρυστάλλω Τρίμη, ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. Νικόλας Πολίτης, η Αικατερίνη Μπελαφάντη – Σοφιανού, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγυτιακής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Χουσεΐν Μαχμούντ ελ Μάρεϊ.

Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσία 5 μαθητριών της Αχιλλοπουλείου, από τις 19, που με δική τους πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει η έκδοση του μαθητικού περιοδικού Κόριννα το 1946, καθώς και άλλες 5 που γράφανε στο περιοδικό τα επόμενα έτη. Η ονομασία Κόριννα προήλθε από την αρχαία ποιήτρια Κόριννα που ήταν από την Τανάγρα και κέρδισε τον Πίνδαρο 5 φορές σε ποιητικούς διαγωνισμούς.

Την παρουσίαση του βιβλίου προλόγισε ο ηθοποιός Πάνος Κατέρης, ως εκπρόσωπος των πολιτιστικών θεμάτων του Σ.Α.Ε., και μετά ο κ. Μιχάλης Μπίσκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, οι κ.κ. Χρήστος Διονυσόπουλος, Δρ. Γιώτα Παπαδημητρίου, Μαρία Αδαμαντίδου – η συγγραφέας, ιστορική ερευνήτρια και η Κική Βλαχάκη-Δημητρίου, συντονίστρια της εκδήλωσης.

Στο τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε, Κ. Μιχαηλίδης, οι πρώην μαθήτριες της Αχιλλοπουλείου, και ο πρόεδρος του Σ.Ε.Κ. κ. Μ. Μπίσκος  βραβεύοντας 3 από τις μαθήτριες που βοήθησαν στο βιβλίο.

Τιμητική αναμνηστική πλακέτα απονεμήθηκε στην συγγραφέα Μαρία Αδαμαντίδου.

 

 

 

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: