Φωτογραφίες – ντοκουμέντο από το Ελληνικό Κοιμητήριο στο Σουέζ ! 
14/03/2018
Προκήρυξη μέλους Δ.Ε.Π. στα Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου
15/03/2018
Show all

Προκόπης Παυλόπουλος – Αλ Σίσι – Νίκος Αναστασιάδης, 30 Απριλίου στην Αλεξάνδρεια

Με τις υψηλότερες τιμητικές πολιτειακές εκπροσωπήσεις, του Αιγύπτιου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ,του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, με επίκεντρο την Αλεξάνδρεια, από 30 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2018, οι εκδηλώσεις έναρξης του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Στην ανακοίνωση συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι , και των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, προς τους οποίους απέστειλε επίσημη πρόσκληση, θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», που εντάσσεται στις δράσεις της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Το Πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ καθορίστηκε για τις ημερομηνίες 30 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2018, με τις κύριες εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στην Αλεξάνδρεια, με την παρουσία 70 Ελλήνων & 30 Κυπρίων Αιγυπτιωτών (ή απογόνων τους), που έφυγαν από την Αίγυπτο με τα γεγονότα του ’50.

Το πλήρες ακριβές πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και την ημερομηνία της παρουσίας των τριών Προέδρων στις εκδηλώσεις της Αλεξάνδρειας, θα ανακοινωθεί μετά την τριμερή συνάντηση των συναρμόδιων Υπουργών για τις Διασπορές των χωρών τους, κ. Τέρενς Κουίκ, κ. Φώτη Φωτίου και κας Ναμπίλα Μακράμ, η οποία συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12 Απριλίου.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ:

«Το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», στοχεύει στο να αναδειχθεί η Αλεξάνδρεια ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά – πολιτιστικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, η πρόσκληση των 100 Ελλήνων Αιγυπτιωτών, είναι η απόδειξη του πόσο οι Αιγύπτιοι αγαπούν τον Ελληνισμό, αγαπούν Έλληνες και Κύπριους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο, που την αγαπούν την χώρα αυτήν, ανεξάρτητα με το αν κάποιοι αναγκάστηκαν στη δεκαετία του ’50 να φύγουν είτε για Ελλάδα και Κύπρο, είτε για άλλες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, όπως οι Υποσαχάριες κλπ.

Εξάλλου, η Αίγυπτος δεν ξεχνά ότι, παρά τα γεγονότα της δεκαετίας του ’50, αυτοί που έμειναν σχεδόν στο σύνολό τους, ήταν η Ομογένεια που δούλευε στο Σουέζ. Αυτή την επισήμανση μου την είχε κάνει και ο αείμνηστος Αιγύπτιος Πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ, όταν μου είχε δώσει συνέντευξη στο Κάϊρο που τον συνάντησα, λίγους μήνες πριν τον δολοφονήσουν.

Να επισημάνω, τέλος, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός , ότι όλο το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου κ. Σίσι, ο οποίος, ο ίδιος μάλιστα, το είχε αναγγείλει στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στη Λευκωσία».

Αρέσει σε %d bloggers: