Αν αποτελεί δείγμα ο αριθμός επισκεπτών που βρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχάλης Διάμεσης το βράδυ της Πέμπτης 22 Μαρτίου 2018, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, τότε μπορούμε ανεπιφύλακτα να πούμε ότι, η Ελλάδα έχει παντού μόνο φίλους!
Από νωρίς, γύρω στις 6:30 το απόγευμα, άρχισαν να καταφθάνουν στην Πρεσβευτική κατοικία στην περιοχή Ζαμάλεκ, οι πρώτοι καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων Πρέσβεις, Διπλωματικό προσωπικό διαφόρων χωρών, Στρατιωτικοί ακόλουθοι καθώς και, κυβερνητικά στελέχη όπως η Υπουργός Μετανάστευσης και Διασποράς κ. Ναμπίλα Μάκραμ, αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρήσεων.

Ο κήπος και το κατάφυτο περιβάλλον της φωταγωγημένης Ελληνικής ιστορικής Πρεσβευτικής κατοικίας, αποτέλεσε για τους προσκεκλημένους μια δροσερή όαση, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να δημιουργηθεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και με ένα ποτήρι δροσερού απεριτίφ ή χυμού, οι ιδανικές συνθήκες ανταλλαγής απόψεων και γνωριμιών, μεταξύ των προσκεκλημένων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ακολούθησε η προσέλευση εκπροσώπων Εκκλησιών, μελών της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, εκπροσώπων Σωματείων και Συλλόγων της Παροικίας, εκπαιδευτικών Ελληνικών σχολείων του Καΐρου και άλλων φορέων.

Όλους τους παραπάνω, υποδέχθηκε με θερμό χαιρετισμό του ο Έλληνας Πρέσβης κ Μιχάλης Διάμεσης, ο οποίος αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, δείγμα της εκτίμησης και των φιλικών σχέσεων που διατηρούν με την Ελλάδα, ανέδειξε στη συνέχεια νόημα και την αξία της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 για τον Ελληνισμό και για τους λαούς ολόκληρης της ανθρωπότητας, και όσα ακολούθησαν για την πλήρη Ελευθερία της πατρίδας μας.

Ο ήλιος του Καΐρου είχε αρχίσει κιόλας να βυθίζεται στο βάθος του ορίζοντα , ενώ παράλληλα ένα απρόσμενο δροσερό αεράκι συνετέλεσε ακόμα περισσότερο ώστε το κλίμα στην αυλή της πρεσβευτικής κατοικίας να γίνει ακόμα πιο ευχάριστο και τους παρευρισκόμενους να ανανεώνουν τις παρέες και τις γνωριμίες τους, αλλά και τον Έλληνα Πρέσβη, ως ιδανικός “οικοδεσπότης” να κινείται διαρκώς ανάμεσα στο πλήθος και να βρίσκεται παντού, συγχρόνως, και με όλους.

Είχε πέσει, πλέον, το σούρουπο, η φωταγωγημένη πρεσβευτική κατοικία φάνταζε ακόμα πιο εντυπωσιακή, οι σερβιτόροι ξεκίνησαν να κινούνται μεταξύ των παρευρισκομένων και να σερβίρουν μικρομεζέδες και ορεκτικά και την ίδια ώρα, στην μια πλευρά του κήπου, σε μια τεράστια γιγαντοοθόνη, άρχισαν να μεταδίδονται οι εικόνες και οι μαγευτικές τοποθεσίες της Ελλάδας, με το σλόγκαν και την προτροπή “Ελλάδα προορισμός για όλες τιε εποχές”.

Ήταν πραγματικά, μια πολύ καλά οργανωμένη και πετυχημένη βραδιά, το διέκρινες παντού, σε κάθε γωνία της Πρεσβευτικής κατοικίας, διακριτικά στο εσωτερικό της για στρατιωτικά στελέχη Πρεσβειών και στη βεράντα, όπως και στον κήπο της, για γνωριμίες και συζήτηση μεταξύ Πρέσβεων και προσωπικό Διπλωματών αποστολών, αλλά και δημοφιλείς καλλιτέχνες, που είχαν, παράλληλα, την ευκαιρία να συναντήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Παροικίας.

Οι παρουσίες

Στην διάρκεια της δεξίωσης, ανάμεσα σε δεκάδες επισκέπτες, μεταξύ των οποίων καθηγητές Πανεπιστημίων και στελέχη κρατικών Οργανισμών, συναντήσαμε ακόμα, το Μητροπολίτη Μέμφιδος κ.κ. Νικόδημο, τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ.κ. Θεόδωρο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τον Αντιπρόεδρό της κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν, επίσης, την Γ. Γ. της Ε.Κ.Κ. κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, τον Κοινοτικό Επίτροπο Πατρίκιο Δήμο,τον Πρόεδρο του Ε.Ν.Ο.Κ κ. Γιώργο Χαγιάτ, το Διευθυντή της Αχιλλοπουλείου κ. Αναστάσιο Αναστασίου, το διαχειριστικό Διευθυντή της Αμπετείου κ. Νικόλαο Βαδή και το Διευθυντή της Σχολής κ. Χρήστο Παπαθανασίου, τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Μαριέττα Κουμαριανού, τον Διευθυντή του Ε.Π.Κ.Κ. κ.Χρήστο Παπαδόπουλο, αλλά και, μαθητές και εκπαιδευτικούς των Ελληνικών σχολείων.


Αξίζει να αναφέρουμε τέλος ότι όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς απρόοπτα από την οργάνωση και την υποδοχή των καλεσμένων, την οποία συντόνιζε η κ. Μαρία Χρήστου Γραμματέας του κ. Διάμεση, με τη συμβολή των κ. Γιώργου Ζουμπουλίδη από την Ελληνική Πρεσβεία, στελεχών της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.κ Χάιδω Ζώτου, Ράνια Άττα, Μαριονέττα Ελ Σάμυ και του κ. Πέτρου Μαγάμες από το Ελληνικό Προξενείο.

Αρέσει σε %d bloggers: