Το βράδυ της 22ας Μαρτίου η καρδιά του Καΐρου χτυπούσε Ελληνικά
25/03/2018
thumbnail of 26.03.2018
Νέο Φως 26.03.2018
26/03/2018
Show all

Πατριάρχης Αλεξανδρείας : «Αίνειτε ουρανοί Θεού την Δόξαν»

Την 24η Μαρτίου ε. έ., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον εορτάζοντα Κοινοτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.

Την επομένη ημέρα, 25η Μαρτίου, ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Άκκρας κ.Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και Κληρικών του Πατριαρχείου.

Στην λατρευτική Σύναξη προσήλθαν, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ.Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας κ.Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, η Β΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κα Μαίρη Παυλίδου, ο Οικονομικός Επόπτης της Κοινότητας κ.Πάρης Πεφάνης Μακρής και οι Κοινοτικοί Επίτροποι Νικόλαος Κόπελος και Ανδρέας Βαφειάδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» κα Λιλίκα Θλιβίτου, εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων της Μεγάλης Πόλεως, Πρόσκοποι, πιστοί της Ελληνικής και Αραβοφώνου Κοινότητος και άλλοι επίσημοι.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος, με θερμότατα λόγια, αναφέρθηκε στο νόημα της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, την Παναγία, την Πανύμνητη Μητέρα, που γέμισε και πάλι με τους λιγοστούς Αλεξανδρινούς Αιγυπτιώτες τον περικαλλή ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, ενώ προσευχήθηκε να μεσιτεύσει, ώστε οι θάλασσες που γεφυρώνουν τους λαούς μας, να είναι θάλασσες ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών.

«Σήμερα, έλαμψε και πάλι ο Ευαγγελισμός, μία εκκλησία που θα ζει στην Αλεξάνδρεια εις αιώνας αιώνων», κατέληξε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Mετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στα δύο ηρώα που έχουν κατασκευαστεί έξω από το χώρο της Εκκλησίας. «Την Ελλάδα, λίγοι την αγάπησαν και πολλοί την ζήλεψαν… Αλλά, παρόλα αυτά, η Ελλάδα θα ζει εις αιώνας αιώνων. Δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά. Ζήτω η Ελλάδα μας», κατέληξε ο Μακαριώτατος, ψέλνοντας, μαζί με όλον τον κόσμο, τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, που ακολουθήθηκε από τον Αιγυπτιακό Ύμνο, δείχνοντας προς όλους, την κοινή αδελφική πορεία της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Πηγή: http://www.patriarchateofalexandria.com

 

Αρέσει σε %d bloggers: