Να ανακυρηχθεί το έτος 2018 Έτος Ομογένειας της Αφρικής, ώστε να φέρουμε κοντά της τον απανταχού Ελληνισμό, πρότεινε, χθες, από το Χαράρε της Ζιμπάμπουε, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, κάνοντας, μάλιστα, γνωστό ότι ήδη έχει μιλήσει με Ομογενειακές Οργανώσεις στις άλλες ηπείρους και έχει εισπράξει θετική ανταπόκριση, με δράσεις οι οποίες θα σχεδιασθούν άμεσα από όλους μαζί.Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι κατά την Ακολουθία της Αναστάσεως όπου παρεβρίσκονταν ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ διαβάσθηκε, επίσης, ευχαριστήριο μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου Β΄ από τον Μητροπολίτη της Ελληνικής Κοινότητας Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.κ. Σεραφείμη προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, ευχαριστώντας τον για την επίσκεψη του στην χώρα και το ενδιαφέρον του για τους Έλληνες που ζουν εκεί.

¨Με το ταξίδι σας αυτό δείξατε ότι τελικά δεν μας ξεχάσατε. Βλέποντας την Ελλάδα εδώ, μετά από 31 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα Υπουργού, αναπτερώνεται το ηθικό μας.

Είναι βεβαιότητα, εκτός από θέματα του εδώ Ελληνισμού, θα γίνουν και χρήσιμες διμερείς συναντήσεις οι οποίες μια φορά έγιναν το 1987 και μετά σταμάτησαν.” Αυτά τόνισε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ζιμπάμπουε κ.Ελένη Κουμίδου, προσφωνώντας στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαράρε τον κ.Τερενς Κουικ.

Στην απάντηση του ο κ.Κουίκ, όπως σημείωσε ο ίδιος, αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από την Ομογένεια της Ζιμπάμπουε, για το γεγονός ότι ποτέ δεν την επισκέφθηκε αρμόδιος Υπουργός για την Διασπορά.

Και τόνισε: ” Ήρθε η ώρα, τον Ελληνισμό που ζεΙ στις υποσαχάριες χώρες να τον γνωρίσει και η υπόλοιπη Ομογένεια. Η Ομογένεια της Αμερικης μιλάει με την Αυστραλία, η Αυστραλία με τον Καναδά, όλοι μαζί μιλούν με την Ευρώπη, αλλά κανείς δεν έχει δώσει σημασία μέχρι σήμερα στους ξεχασμένους Έλληνες της Αφρικής, με εξαίρεση, σε μικρό ποσοστό, εκείνους που ζούν στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική.”

Στη συνάντηση με τα Προεδρεία των φορέων του Ελληνισμού στη Ζιμπάμπουε, που οργάνωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας κ.Μαρκαντωνάτος, τα αιτήματα που καταγράφηκαν, ήταν τα εξής:

-Ενίσχυση της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας, είτε με αππασμένους δασκάλους είτε με τη χρήση ψηφιακών Προγραμμάτων

-Επανέναρξη της δορυφορικής εκπομπής της ΕΡΤ στις ώρες της υποσαχάριας Αφρικής που σταμάτησε το 2013

-Επανέναρξη φιλοξενίας παιδιών της Ομογένειας, στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού

 

-Μεσολάβηση της ίδιας Γραμματείας, της Γ.Γ.Α.Ε., προκειμένου πολιτιστικοί σύλλογοι της Ελλάδας να στείλουν έστω και μεταχειρισμένες τοπικές στολές, στον Σύλλογο των Ελληνίδων Κυριών της Ζιμπάμπουε, προς ενίσχυση του τμήματος των Ελλνικών Δημοτικών Χορών.

Ο κ.Τέρενς Κουίκ μετά την Ακολουθία της Αναστάσεως είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.κ.Σεραφείμ, και στη συνεχεία επισκέφθηκαν την Ιεραποστολή στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, όπου περιθάλπονται περισσότερα απο 600 παιδάκια, με τις οικογένειες τους.

Αρέσει σε %d bloggers: