Πολλές φορές ανεβαίνοντας τις σκάλες της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο παλιό Κάιρο σκέφτεσαι, νιώθεις, βλέπεις και αναπνέεις “κάτι” μοναδικό, καθώς έχεις την αίσθηση ότι ανεβαίνοντας μια-μια τις μαρμάρινες σκάλες της, πλησιάζεις και συναντάς, μακριά από οποιονδήποτε άλλον, μόνο εσύ, τον Θεό!

Τα ίδια συναισθήματα νιώσαμε χθες βράδυ, ένα κύμα ευφορίας αλλά και προσμονής, καθώς πλησιάζαμε την είσοδο της εκπληκτικής αυτής εκκλησίας, την μοναδική χριστιανική  σε ολόκληρο τον κόσμο με δύο άμβωνες, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετά αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάπας Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ .

Η εκκλησία στο εσωτερικό ήταν ήδη κατάμεστη, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, για χάρη του οποίου σήμερα Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 θα τελεσθεί Όρθρος και Πατριαρχική Θεία λειτουργία, κατά έναν αξιοπερίεργο τρόπο, είναι ίσως ο μόνος Άγιος που ενώνει και φέρνει “κάτω από την ίδια στέγη” με την ίδια ευλάβεια, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους αλλά και πιστούς άλλων θρησκειών…

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ χοροστατούσε έχοντας στα αριστερά του τον Μητροπολίτη Μέμφιδας κ.κ. Νικόδημο και αριστερά του έναν φιλοξενούμενο Μητροπολίτη από την Γεωργία τον κ.κ. Σωτήριο και οι τρείς απέναντι τους έβλεπαν ένα ανθοστολισμένο εσωτερικό τοπίο!

Ανθοστολισμός που προσέδιδε την εντύπωση ενός τεράστιου κήπου, με λουλούδια κάθε λογής αποχρώσεων και σχημάτων, ήταν εκεί για να προσφέρουν και την δική τους ομορφιά στην αγαλλίαση της ψυχής που ένοιωθε ο καθένας από εμάς, όσο εξελίσσονταν ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ταυτόχρονα με τις ψαλμωδίες του Κοινοτικού Πρωτοψάλτη Γιάννη Κούντρια και του αραβόφωνα ψάλτη Τόνυ Ατάλλα που πλημμύρισαν κάθε σπιθαμή και γωνιά της εκκλησίας.

Ανάμεσα στους πιστούς είδαμε τον Πρέσβη της Κύπρου κ. Χάρη Μορίτση, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο, τη Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας και Επιτετραμμένη Β’ κ. Ελίνα Κυριακοπούλου, ενώ την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος της κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γ. Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ κ. Βίλλυ Πολίτη καθώς και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ και Ανδρέας Γιόσρυ. Επίσης, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργο Χαγιάτ, την ταμία του Σωματείου  “Μαρία η Αιγυπτία” κ. ‘Αννα Αυγερινού, το 1ο Σύστημα Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου και πολλούς Παροίκους…

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν, αναμφίβολα, αυτή που ο Πατριάρχης παρέδωσε μιλώντας άπταιστα την Ρωσική γλώσσα, ειδική κασετίνα στον Μητροπολίτη Σωτήριο μια Πατριαρχική ράβδο ως δώρο για τον Πατριάρχη Γεωργίας, μια κασετίνα την οποία παρέλαβαν 6 μοναχές από την μακρινή αυτή χώρα, που μέχρι εκείνη την ώρα παρακολουθούσαν με βαθειά προσήλωση τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό…

Στο τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι έλαβαν ευχές και τον Άγιο άρτο από το χέρι του Πατριάρχη κ.κ.. Θεόδωρου Β΄ ο οποίος, συγχρόνως, μοίραζε απλόχερα, το χαμόγελο, την αγάπη τον καλό λόγο αλλά και τις ευχές του!

Αρέσει σε %d bloggers: