ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ – ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Αν κάτι έγινε αντιληπτό άμεσα από τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης που κάλυπταν τις εκδηλώσεις της έναρξης του Προγράμματος “Νόστος- Η Επιστροφή” στην Αλεξάνδρεια, παρουσία τριών Προέδρων της Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, αυτό που αναδείχθηκε ήταν οι άρρηκτοι δεσμοί ειλικρινούς φιλίας που ενώνουν τις τρείς χώρες.

Και οι διοργανωτές αυτό ακριβώς το αίσθημα προσπάθησαν να το διοχετεύσουν στην φιλοξενία των εκατοντάδων καλεσμένων της κεντρικής εκδήλωσης Ελλήνων και Κυπρίων Αιγυπτιωτών, αλλά και στην υποδοχή της επίσημης Ελληνικής αποστολής την οποία ηγούνταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, έχοντας δίπλα του τον ΥΦΥΠΕΞ για θέματα Διασποράς κ. Τέρενς Κουίκ και την Αιγυπτία Υπουργό σε θέματα Αποδήμων και Διασποράς κ. Ναμπίλα Μάκραμ.

Από την άλλη, ένα ακόμα αξιοσημείωτο στοιχείο που πρέπει να αναφερθούμε και να τονίσουμε στην τελετή έναρξης του Προγράμματος “Νόστος” ήταν η αναβαθμισμένη παρουσία της Κυβέρνησης σε αυτήν, με την παρουσία, σχεδόν, του συνόλου των Υπουργών της, αλλά και επικεφαλείς Δημοσίων Οργανισμών και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Όπως ήταν φυσικό, λοιπόν, οι διοργανωτές ήθελαν από την πλευρά τους να καταδείξουν τα φιλικά τους αισθήματα απέναντι στους Έλληνες καλεσμένους τους, το ίδιο και με την Κυπριακή αποστολή επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος της κ. Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένο από τον Προεδρικό Επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου αρμόδιο σε θέματα Αποδήμου.Έτσι, λοιπόν, μπορεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων να είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ωστόσο, η Αιγυπτιακή πλευρά, από το υψηλότατο επίπεδο άφησε να διαχυθούν απλόχερα και χωρίς διπλωματικές συστολές τα αισθήματα φιλίας που νιώθει για τους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου, δίνοντας έναν ιδιαίτερο τόνο τόσο στην φιλοξενία όσο και την προβολή των εκδηλώσεων του “Νόστος”, στους στολισμένους δρόμους της Αλεξάνδρειας και από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας …

Κι αυτό φάνηκε αμέσως, από την πρώτη κιόλας εκδήλωση, στο αμφιθέατρο της Ναυτικής Ακαδημίας που στεγάζεται σε έναν επιβλητικό χώρο, εκεί όπου οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν μέσω μιας γιγαντοοθόνης, βήμα-βήμα την άφιξη των τριών Προέδρων κ.κ .Προκόπη Παυλόπουλου, του Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, Νίκου Αναστασιάδη, τους οποίους χαιρετούσαν, κατά μήκος της διαδρομής τους, δεκάδες μικρά παιδιά ανεμίζοντας σημαίες των τριών χωρών.

Όταν μπήκαν στο Αμφιθέατρο οι τρείς ηγέτες, έγιναν δεκτοί και τους “καλωσόρισε” το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων, μεταξύ των οποίων και η επίσημα προσκεκλημένη αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, την οποία αποτελούσαν ο Πρόεδρος της κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γ. Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ καθώς και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ. κ. Ανδρέας Ρούσσος, Στέλιος Χαλκιάς και Ανδρέας Γιόσρυ, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτ Σάιντ κ. Σούλα Θεοχάρης, ο Αρχισυντάκτης του Ν.Φ. και της ιστοσελίδας κ. Γιώργος Πεχλιβανίδης,  ο Διευθυντής του Μεταφραστικού κ. Αποστόλης Γυφτογεωργίου, η Υπεύθυνη Αρχείων κ. Χάιδω Ζώτου. Επίσης  ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ, κ. Γιώργος Χαγιάτ, ο  κ. Θωμάς Βαγιωνίτης από την Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως, ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.Α.Ε κ. Βασίλης Ζουέ, αλλά και η Κυπριακή αποστολή : Πρόεδρος Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέας Μαυρομάτης μετά της συζύγου του, ο Γεν. Γραμματέας της Αδελφότητας και Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Α.Σ. κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, οι κ.κ. Παντελής Χαραλάμπους, Στέφανος Αργυρίου και Χρήστος Αργυρίου μετά τις συζύγους τους, καθώς και οι κ.κ. Κουκκίδης Μιχάλης,  Αγγέλα Χαραλαμποπούλου, και Άννα Λοϊζου. Μεταξύ άλλων είδαμε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλαο Βαδή, το Διευθυντή του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνη Διαμαντίδη και φυσικά την αντιπροσωπεία από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας : τους κ.κ. Πρόεδρο Εδμόνδο Κασιμάτη, Α’ Αντιπρόεδρο Ιωάννη Σιόκα, Β’ Αντιπρόεδρο Μαρία Παυλίδου, Κοινοτικούς Επιτρόπους Νικόλαο Κόπελο και Ανδρέα Βαφειάδη, Οικονομικό Επόπτη Πάρι Μακρή, Έφορο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Δημήτρη Κάβουρα. Δεν έλειψαν την ημέρα αυτή η Κυπριακή Αδελφότητα Αλεξανδρείας, καθώς και Πρόεδροι και εκπρόσωποι Αλεξανδρινών και Καϊρινών Σωματείων.

Αρέσει σε %d bloggers: