Το  Τμήμα Φιλοσοφίας , της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου σε συνεργασία με το Τμήμα Νέων Ελληνικών Σπουδών, υπό την αιγίδα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, καθηγητή  Mohamed Othman El khosht, διοργάνωσε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου 2018 με σκοπό να τιμήσει την Ελληνική Φιλοσοφία.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, ο καθηγητής της οποίας κ.Μπάσης Αλέξανδρος πραγματοποίησε εμπεριστατωμένη και πρωτότυπη παρουσίαση του θέματος με τίτλο « Λογική και Ομιχλώδης Λογική» η οποία παρουσιάσθηκε στα ελληνικά με απόδοση μέσω γιγαντο οθόνης στα αγγλικά και ταυτόγχρονη μετάφραση στα αραβικά από την Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας καθηγητή κ. Χόντα Ελ Χούλι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων και στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Νέων Ελληνικών καθ. Χάμντι Ιμπραχήμ, την Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας καθ. Χόντα Ελ Χούλι και από τον Dr. Χισάμ Νταρουίς και στη συνέχεια, με την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Νικητοπούλου Βασιλικής, παρουσιάστηκε από φοιτητές του Τμήματος Νέων Ελληνικών, το σκετς  « Στο Καφενείο».

Έπειτα ακούστηκαν ελληνικά τραγούδια από τους φοιτητές των τμημάτων Κλασικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών, των οποίων την επιμέλεια είχε η κ. Ταυρίδου Αργυρώ, ενώ ακολούθησε ο ορισμός της Τραγωδίας του Αριστοτέλη στα αρχαία Ελληνικά από μαθήτρια της Αμπετείου και ακολούθησε ενδελεχής σχολιασμός για το νόημα της Τραγωδίας και περίληψη της Τραγωδίας «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τον καθηγητή Χάμντι Ιμπραχήμ.

 

Ακολούθησε παρουσίαση  αποσπασμάτων από την «Αντιγόνη» στα ελληνικά από μαθητές της Αμπετείου Σχολής, των οποίων την επιμέλεια είχε η κ. Νικηφόρου Ευαγγελία και τα ίδια θεατρικά δρώμενα παρουσιάστηκαν και στα αραβικά, από φοιτητές του Πανεπιστημίου. Ακολούθησαν ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από μαθητές της Αμπετείου σχολής υπό την καθοδήγηση της κ. Μπέτα Σωτηρίας.

Τα τμήματα Φιλοσοφίας, Νέων Ελληνικών και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Καΐρου, μέσω της εφημερίδας “Νέο Φώς” ευχαριστούν ιδιαίτερα τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ.Κουμαριανού Μαριέττα, την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου και τον Διαχειριστικό Διευθυντή της κ. Βαδή Νικόλαο, τον αναπληρωτή Διευθυντή κ. Παπαθανασίου Χρήστο και τους καθηγητές της Αμπετείου, κ. Μπάση Αλέξανδρο, την κ. Νικηφόρου Ευαγγελία, την κ.Μπέτα Σωτηρία εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής στην Αχιλλοπούλειο και Αμπέτειο Σχολή, τον κ.Λαμπρόπουλο Μιχάλη και τον κ. Νίκα Αναστάσιο για την τεχνική τους υποστήριξη, τον κ. Κακαρούντα Αλέξανδρο, την κ. Χαραλάμπους Βασιλεία, την κ. Τουλιά Μαρία, τον κ. Αναστασίου Αναστάσιο για την πολύτιμη βοήθειά του στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουν, επίσης, στον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Ελ Σερμπίνι, στον Πρόεδρο του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών καθ. Χάμντι Ιμπραχήμ, την Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας καθ. Χόντα Ελ Χούλι, τον Dr. Χισάμ Νταρουίς καθώς και την Dr. Νικητοπούλου Βασιλική αλλά και τους μαθητές της Αμπετείου και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, που πήραν μέρος στην εκδήλωση.  Στο τελος επιδόθηκαν τιμητικοί επαινοί από το Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου και από την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου.

 Αξίζει να αναφέρουμε τους μαθητές που πλαισίωσαν με τους  ρόλους τους το αξιόλογο θεατρικό δρώμενο “Αντιγόνη” : Εφεντάκης Γεώργιος, Χελιώτη Σοφία, Κουκκίδου Μαρία, Κυριακόπουλος Αντώνιος, Χαλκιάς Γεώργιος,
Αντωνίου Γεώργιος, Αλβάρο Κυρίλλος. Στην εκδήλωση χόρεψαν οι παρακάτω μαθητές της Αμπετείου Σχολής:
Άζερ Ηλίας, Ζάκι Ζωρζ, Καντσιλιέρης Αλέξιος, Κουκκίδης Ιωάννης, Κωνσταντινίδης Αχιλλέας, Φαρούκ Σαντέκ Άχμεντ,
Χουσσε’ί’ν Άιμαν, Καλατζή Όλγα, Μέκκι Μάριαμ, Ριζκάλλα Μαρίνα, Χουσσε’ί’ν Νερμίν, Κουκκίδου Μαρία.

Αρέσει σε %d bloggers: