Το έγκυρο και παγκοσμίου φήμης περιοδικό National Geographic πέρασε την πόρτα, των Αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στα πλαίσια έρευνας που πραγματοποιεί γα τη συλλογή στοιχείων ειδικού αφιερώματος που θα δημοσιευθεί σε επόμενο τεύχος του, για τις εθνικές μειονότητες που ζουν στη χώρα και, μεταξύ αυτών, ιδιαίτερα, για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Ο Βρεττανοαμερικανικής καταγωγής δημοσιογράφος-ερευνητής του περιοδικού National Geographic κ. Peter Schwarzstein, περιηγήθηκε και ενημερώθηκε από την υπεύθυνη των Αρχείων της Ε.Κ.Κ. κ. Χάιδω Ζώτου, σε έγγραφα, αντικείμενα και ιστορικές σημειώσεις, τις οποίες ο δημοσιογράφος διάβασε προσεκτικά σημειώνοντας, επί ώρες, χρήσιμα στοιχεία…

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Αρχεία της Ε.Κ.Κ. ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του National Geographic στη Μέση Ανατολή και την Νοτιοανατολική Αφρική κ. Peter Schwarzstein, το υπό έκδοση αφιέρωμα του γνωστού περιοδικού για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, έρχεται να κυκλοφορήσει στον απόηχο και, ενδεχομένως, να συμπληρώσει, με το δικό του ερευνητικό τρόπο, τις εορταστικές εκδηλώσεις της Αλεξάνδρειας και το Πρόγραμμα παλιννόστησης “Νόστος-Η Επιστροφή” που ξεκίνησε, ως γνωστόν, τη Δευτέρα 30 Απριλίου και ολοκληρώνεται σήμερα 5 Μαΐου.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του ο κ. Schwarzstein δήλωσε στο ekkairo.org συγκεκριμένα τα εξής :  “Ενθουσιάστηκα καθώς είχα την δυνατότητα να επισκεφθώ σήμερα το Αρχείο της Ε.Κ.Κ. σαν δημοσιογράφος που ερευνά με μεγάλο ενδιαφέρον στις μειονότητες της Μέσης Ανατολής, είτε είναι θρησκευτικές είτε είναι πολιτιστικές…

Είναι αξιόλογο να βλέπεις τόσο σπάνιες και άγνωστες αναφορές αλλά και ιστορικά στοιχεία πολύ καλά δομημένα, από το μακρινό παρελθόν για καθημερινούς αλλά και σημαντικούς ανθρώπους της εποχής εκείνης…

Μέσα σε αυτό το ανεκτίμητο υλικό του Αρχείου της Ε.Κ.Κ. ανάμεσα στα αλλά, θα συμπεριλάβω ασφαλώς τις αναφορές, τα πρακτικά και τα έγγραφα αλλά και την αλληλογραφία σχολείων και εκπαιδευτηρίων, καθώς ομίλων και σωματείων, αφού όλα μαζί αυτά, τελικά, έρχονται να συστήσουν και να συνθέσουν ένα εξαίσιο ένθετο ιστορίας τόσο της μοντέρνας Ελλάδας αλλά κι αυτήν των τελευταίων 150 χρόνων στην Αίγυπτο…”

Στην ερώτησή μας, τι σκέπτονταν και τι ακριβώς ένιιωθε ξεφυλλίζοντας αυτό το ανεκτίμητο ιστορικό υλικό από τα Αρχεία της Ε.Κ.Κ. ο κ. Peter Scwarzstein μας είπε:

” Είναι νοσταλγικό και στενάχωρο μαζί, το γεγονός ότι μέσα από αυτό το ιστορικό υλικό διαπιστώνεις πόσο μεγάλη και ακμάζουσα ήταν η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στο πρόσφατο παρελθόν της, κάποτε… Σαν να βλέπεις μια εξαίσια διαδρομή πίσω στο χρόνο….

Επί του παρόντος σκέπτομαι να γράψω ένα άρθρο για την Ιστορία των Αιγυπτιωτών Ελλήνων με ιδιαίτερη μάλιστα αναφορά στην εκστρατεία του Νόστος, ώστε να συμβάλλω και εγώ με τον τρόπο και τα στοιχεία μου να πεισθούν κάποιοι από τα μέλη της οικογένειας του Νόστος που θα βρεθούν στη γιορτή της Αλεξάνδρειας ή μαθαίνουν γι’ αυτήν από κάπου αλλά μακριά, να  σκεφθούν και να ξαναγυρίσουν πάλι πίσω στην πατρίδα τους”

 

Αρέσει σε %d bloggers: