Λάβαμε και σας παραθέτουμε ρεπορτάζ, από την κ. Μαρία Ηλιάδη όπου αναλυτικά αναφέρεται στην εκδήλωση – αφιέρωμα, που οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας και τον Σύλλογο Ελλήνων Καΐρου, προς τιμήν της Αιγυπτιώτικης Παιδείας και συγκεκριμένα την Αχιλλοπούλειο Σχολή :

Την Κυριακή 27 Μαΐου 2018 στο Άστυ Αιγυπτιωτών στην Κηφισιά, τα δύο αδελφά σωματεία, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Καΐρου, παρουσίασαν από κοινού, εκδήλωση προς τιμήν της Αιγυπτιώτικης Παιδείας, αφιερωμένηστην Αχιλλοπούλειο Σχολή του Καΐρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Άστεως Αιγυπτιωτών με τρισάγιουπέρ των εκπαιδευτικών και ακολούθησε η κατάθεση λουλουδιών στην αναθηματική στήλη από τα Δ.Σ. των ΣΑΑΣΑ και του ΣΕΚ καθώς και από τους προέδρους άλλων Αιγυπτιώτικων Σωματείων.

Μετά συνέχισε η τελετή μέσα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Άστεως. Πρώτος καλωσώρισε τους παρευρισκομένους ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Γιώργος Οικονομίδης και στην συνέχεια απεύθυναν από ένα σύντομο χαιρετισμό  ο Πρόεδρος του ΣΑΑΣΑ κ. Μάκης Κυριακίδης και ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Μιχάλης Μπίσκος.

Ο Έφορος των Πολιτιστικών του ΣΑΑΣΑ κ. Πάνος Κατέρης σκιαγράφησε τους ευεργέτες Ευάγγελο και Σοφοκλή Αχιλλόπουλο από την Τσαγκαράδα.  Αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά τους τόσο στην παιδεία όσο και στην υγεία του αυγυπτιώτικου ελληνισμού, εφόσον η Αχιλλοπούλειος Σχολή, αλλά και το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου έγιναν από δικές τους δωρεές.

Ακολούθησε προβολή φωτογραφιών του κτιρίου, αλλά και καθηγητών και μαθητών από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Σχολής.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Μαρία Χαραλαμπίδου, απόφοιτος της Αχιλλοπουλείου Σχολής η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της. Ακολούθησε πάλι προβολή αναμνηστικών φωτογραφιών συμμαθητριών και καθηγητών της κας Χαραλαμπίδου.

Πολύ συγκινητική, αν και σύντομη, ήταν και η παρουσίαση της κας Ρέας Καλοκάρδου, κόρης εκπαιδευτικών της Σχολής η οποία μίλησε για τα χρόνια που φοίτησε στο Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο, για τις συμμαθήτριές της και για όλες τις εκδηλώσεις, παρελάσεις αλλά κι εκδρομές που οργάνωνε η Σχολή τότε.

Η κυρίες Μαρία Αδαμαντίδου και Τούλα Μωριάνη, μαθήτριες της Αχιλλοπουλείου με δικές τους παρεμβάσεις, ανέφεραν τις δικές τους αναμνήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κος Μιχάλης Μπίσκος παρουσίασε την Αχιλλοπούλειο Σχολή του σήμερα, η οποία στεγάζεται στο Σπετσεροπούλειο, στην Ηλιούπολη. Ανέλυσε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό τις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις, τις γιορτές, τις εκπαιδευτικές εκδρομές, τις επισκέψεις και τέλος την τελετή λήξης του σχολικού έτους 2016-17.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ κ. Χ. Χριστοφίδης, ο Γ. Γραμματέας του ΣΑΕ κ. Κ. Βάλβης, ο Πρόεδρος των Μετσοβιτών κ. Απ. Μπίσας, η Πρόεδρος των Μανσουριανών κα. Τ. Πεκλάρη, ο Πρόεδρος των Αμπετειανών της Αθήνας κ. Μ. Πιερρής ο Γραμματέας κ. Δ. Φοινίτσης και άλλοι γνωστοί Αιγυπτιώτες.

Η εκδήλωση έληξε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Γιώργου Οικονομίδη και όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν νόστιμες αραβικές λιχουδιές που παραχωρήθηκαν από τον ΣΑΑΣΑ και τον ΣΕΚ.

 

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: