Μετάθεση ημερομηνίας της “1ης Παγκόσμιας Αμπετειάδας”
31/05/2018
Εθιμοτυπικές συναντήσεις Πατριάρχη Θεόδωρου Β΄στη Μονή Αγίου Γεωργίου, στο Κάιρο
31/05/2018
Show all

Θεόδωρος Β΄ συζήτηση, εκμυστηρεύσεις και ειδήσεις, στο Αρχονταρίκι με επίσημους και Παροικία

Αμέσως μετά από την Πατριαρχική Λειτουργία της Πεντηκοστής στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ πλαισιωμένος από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο και τον Επίσκοπο Βαβυλώνoς κ. Θεόδωρο, υποδέχθηκε περιχαρής στο δροσερό περιβάλλον στο “Αρχονταρίκι” τους επίσημους και τους πιστούς της Παροικίας, για το κέρασμα της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής και συνομιλώντας με τους παρευρισκόμενους, ο Πατριάρχης εμφανώς  ευδιάθετος, περιέγραψε και μετέφερε εντυπώσεις του από την πρόσφατη πολυήμερη περιοδεία του στη Σμύρνη, την Έφεσο, την Κωνσταντινούπολη και, βεβαίως, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

 

Ο Πατριάρχης είχε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις τόσο με τους επίσημους προσκεκλημένους του, τον κ. Μιχαήλ-Χρήστο Διάμεση, Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο, τον Γενικό Πρόξενο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο, τη Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ελίνα Κυριακοπούλου, καθώς και με τον κ. Χρήστο Καβαλή, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, για σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Παρόντες, επίσης, ήταν ο Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων κ. Φαρίντ Χούρι καθώς και η Πρόεδρος του Heliopolis Orthodoxe Center (HOC) κ. Αρλέτ Σταύρου και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Κάιρο κ. Αντώνης Διαμαντίδης.

Πάντα περιχαρής και ευδιάθετος, ο Πατριάρχης κ. κ. Θεόδωρος Β΄ απαντούσε σε απορίες και ερωτήματα των παρευρισκομένων και περιέγραψε αναλυτικά όσα βίωσε κατά την περιοδεία του, στη Θεσσαλονίκη είτε σε εκδηλώσεις Θρησκευτικού χαρακτήρα συλλόγων της πόλης, στο Άγιο Όρος αλλά και στην αναγόρευσή του σε Διδάκτορα από το Α.Π.Θ., από το ίδιο, δηλαδή, Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε ο ίδιος πριν ακριβώς 40 χρόνια!

Αναφέρθηκε ακόμα στη επόμενη στάση της περιοδείας του στην Ελασσόνα και εν συνεχεία στην Αθήνα, εκεί όπου είχε  εθιμοτυπική μεν εγκάρδια όμως, συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ήθελε να επισκεφθεί το Κάιρο, και να βρεθεί κοντά με την Ελληνική Παροικία.

Από τις ιδιαίτερες στιγμές στο Αρχονταρίκι αυτές που συγκρατήσαμε, ήταν το ενδιαφέρον του Πατριάρχη να επισπεύσει την δημιουργία νοσοκομείου για φτωχούς, για τη συμμετοχή του σε επικείμενη συνάντηση θρησκευτικών ηγετών που θα προσευχηθούν για την Ειρήνη, αλλά και για ένα νέο ταξίδι του, το αμέσως επόμενο διάστημα, στη Βόρεια Ελλάδα.

 

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: