Αφιέρωμα στην Αχιλλοπούλειο Σχολή
31/05/2018
Το νέο Δ.Σ της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου
01/06/2018
Show all

Πλεόνασμα ανθρωπιάς και κοινωνικής προσφοράς, στην Ετήσια Συνέλευση της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου

Πλεόνασμα ανθρωπιάς και προσφοράς καταγράφηκε στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση  της “Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου” η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Μαΐου 2018 στο δροσερό εντευκτήριο του Σωματείου. Παραβρέθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Γεώργιος Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Ειδικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Βασίλειος Ζουές, ο Πρόεδρος της Κυπριακής εν Καΐρω Αδελφότητας κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού σωματείου «Μαρία η Αιγυπτία» κα Ευαγγελία (Λίτσα) Θηραίου,  ο κ. Αντώνης Διαμαντίδης Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, ο κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Καΐρου καθώς και άλλα μέλη Δ.Σ. παροικιακών σωματείων.

Την αυλαία της παρουσίασης άνοιξε με ομιλία της η Πρόεδρος του Σωματείου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η οποία παρακάλεσε όπως τηρήθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη αυτών που έφυγαν για πάντα από κοντά μας, τη χρονιά που μας πέρασε:

1. Στέλλα Κυριάζη, την επί σειρά ετών Πρόεδρο του αδελφού Φιλανθρωπικού σωματείου  “Μαρία Αιγυπτία” και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, μια γυναίκα και άνθρωπος πάνω απ’ όλα. Ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο, αναφέρω μόνον ότι ήταν Μεγάλη Ευεργέτιδα και θερμή υποστηρίκτρια του Σωματείου μας αλλά και όποιου ανθρώπου κτυπούσε την πόρτα της για βοήθεια, ευχόμαστε να μας βλέπει από ψηλά… μας λείπεις Στέλλα.

2. Κλεοπάτρα Χορευτάκη, μητέρα του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄

3. Ελεονώρα Καβαλή – Αρχοντάκη, μητέρα του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

4. Ανδρέα Φιλοθέου, αγαπητός σύζυγος της επί σειρά ετών Προέδρου της Φιλοπτώχου κα Θεοδώρα Φιλοθέου.

5. Παναγιώτη Ζερίτη, ακόμα έναν Μεγάλο Ευεργέτη της Φιλοπτώχου και θερμό υποστηρικτή της.

6. Μπούρα Δημήτριο

7. Αμαλία Νικολαΐδου- Κονσόνι

8. Μιχάλη Ριζκάλα και τέλος, το 2018 ο Ιωακείμ Φλεβοτομάς, επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. και Προϊστάμενος της Εφορείας Πρόνοιας.”

Αμέσως μετά την 1 λεπτού σιγή στη μνήμη των παραπάνω, η Γραμματέας κα Κάτια Καζακάκου ανέγνωσε την ημερησία διάταξη και αφού εγκρίθηκε παμψηφεί το πρακτικό της περασμένης Τ.Γ.Σ., η Πρόεδρος κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου περιέγραψε γλαφυρά και παραστατικά, το προφίλ και τον ρόλοπου διαδραματίζει το Δ.Σ. της Φιλοπτώχου λέγοντας ειδικότερα τα εξής:

“Επιτρέψτε μου στην αρχή να αναφέρω κάτι που έγινε πέρυσι και νομίζω πως είναι παράδειγμα προς μίμηση γιατί θέλει μεγάλη καρδιά, αυτοπεποίθηση και αγάπη προς το Σωματείο για να το κάνεις.

Μέχρι πέρυσι, λοιπόν, τον ίδιο καιρό, Πρόεδρος των Σωματείου για πολλά χρόνια αλλά και μέλος του για ακόμα περισσότερα ήταν η Κυρία Θεοδώρα Φιλοθέου, η γνωστή σε όλους μας κα Λόλα. Μια γυναίκα μορφωμένη, ευγενική και πάνω από όλα με τεράστια αγάπη προς το σωματείο μας. Θαρραλέα, δεν δίσταζε να λέει άφοβα τη γνώμη της καμιά φορά γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς. Τον τελευταίο καιρό όμως της Προεδρίας της, για οικογενειακούς και για λόγους υγείας της ίδιας αλλά και του συζύγου της, αναγκάζονταν να λείπει για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το Κάιρο.

Οι εργασίες του σωματείου, συνέχισε στην ομιλία της η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, δεν σταμάτησαν όμως ούτε στιγμή.

Όταν λοιπόν στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση συνέπεσε να υπάρχουν και εκλογές ανακοίνωσε σε όλες μας ότι δεν μπορεί να βρίσκεται στη θέση της Προέδρου και να μην προσφέρει όπως πρέπει ή να μην εκτελεί τα χρέη της, για αυτό θα παραχωρούσε τη θέση της σε νέο αίμα και πως ήταν σίγουρη, ότι θα συνεχίσει το ίδιο καλά, την ιστορία αυτού του μεγαλειώδους, για την Παροικία, σωματείου. Θα παραμείνει, όμως, στο Συμβούλιο σαν απλό μέλος.

Όπως καταλαβαίνετε, τόνισε η κ. Σκουφαρίδου απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους,  αυτό στις μέρες μας θέλει μεγάλη ψυχή, για να το κάνεις και την ευχαριστούμε όλες, για την στάση της. Το ίδιο παράδειγμα ακολούθησε και η κα Άννα Κλαδάκη, η επί σειρά ετών Ταμίας της Φιλοπτώχου.

Επιτρέψτε μου όμως στο σημείο αυτό να σας ενημερώσω στα γρήγορα και για τα υπόλοιπα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Αντιπροέδρους έχουμε την κ. Βάσω Γαζή, η οποία έχει αναλάβει άοκνα όλη την επικοινωνία του σωματείου με το υπουργείο στο οποίο υπαγόμαστε και όχι μόνο.

Είναι, επίσης, η κ. Σιγάλα που έχει αναλάβει με πολύ μεγάλη επιτυχία την τακτοποίηση του ρουχισμού που μας έρχεται από τα μέλη και μη, σε συνεργασία με τις κυρίες Κάτια Καζάκου που εκτελεί συγχρόνως και με μεγάλη συνέπεια και τη Γραμματεία του σωματείου και την κυρία Ζωζώ Αλιμπέρτη.

Το δύσκολο έργο του Ταμείου έχει αναλάβει μετά την κ. Παπαστεφάνου, που εκτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα χρέη ταμία, η κ. Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ, μια νέα κοπέλα η οποία έχει αποδείξει ότι σε όποια θέση κι αν βρεθεί τα καταφέρνει.

Αφήνω στο τέλος δύο μέλη, την κ. Τέρρυ Άσσουαντ και την κ .Ρένα Κοκκοβίνη, που με τις γνωριμίες που έχουν εκτός της Ελληνικής Παροικίας, βοηθούν πολύ στους εράνους που πραγματοποιούμε Χριστούγεννα και Πάσχα.

Όπως βλέπετε, κατέληξε η Πρόεδρος κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η γνωστή σε όλους μας παροιμία “ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη” ταιριάζει πολύ καλά, γιατί η υποφαινόμενη μόνη στη θέση της Προέδρου που μου ανατέθηκε, και τις ευχαριστώ όλες για αυτή την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου, δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα.  Και εδώ θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλες.

Απολογισμός 2017: η ανθρώπινη προσφορά πίσω από τους αριθμούς 

Όσο παρακολουθούσαμε την εξέλιξη της Γενικής Συνέλευσης της Φιλοπτώχου αναρωτηθήκαμε και απορήσαμε πολλές φορές, πως άραγε, συντελείται ένα τόσο τεράστιο σε αξία σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο από μερικούς μόνο ανθρώπους, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αγόγγυστα και με σεμνό τρόπο, είναι να απορείς αλλά και να τους θαυμάζεις, συγχρόνως!

Από τις σκέψεις αυτές μας επανέφερε η φωνή της Προέδρου του σωματείου κ. Χρυσάνθης Σκουφαρίδου, η οποία μόλις ξεκινούσε τον απολογισμό έργου, για την χρονιά που πέρασε και ειλικρινά, με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσουμε και καταγράψαμε να αναφέρει συγκεκριμένα, ότι:

“Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2017 στέφθηκε με επιτυχία το έργο του σωματείου μας. Ο κύριος σκοπός μας, που είναι η αμέριστη βοήθεια σε όποιον πάροικο ή μη την ζητήσει, τηρήθηκε από όλες τις κυρίες που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο και με το παραπάνω. Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, είναι το παλαιότερο ελληνικό φιλανθρωπικό σωματείο που δραστηριοποιείται στο Κάιρο εδώ και 112 χρόνια. Το Διοικητικό του Συμβούλιο απαρτίζεται από κυρίες ικανές και άξιες, που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να βοηθώ τον συνάνθρωπο, χωρίς να περιμένω κάποιο αντάλλαγμα, ούτε ακόμα και τη λέξη “ευχαριστώ¨.

Γίνεται προς ένδειξη σεβασμού, πρώτα προς τον εαυτό τους και ύστερα προς τον πλησίον, είναι μια ένδειξη πολιτισμού. Μοναδικός τους, λοιπόν, σκοπός είναι η ανιδιοτελής προσφορά, είναι να λύνουν προβλήματα των βοηθούμενων του σωματείου που έχουν ανάγκη, κάποια φορά και σοβαρά προβλήματα υγείας με όποιον δυνατό τρόπο μπορούν, χωρίς να έχουν κάποιο συμφέρον, μοναδικός γνώμονας τους είναι η αγάπη τους προ τον συνάνθρωπο, το αίσθημα της αληθινής προσφοράς, της ανθρωπιάς που πηγάζει από την κάθε μια.

Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν, συνέχισε η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ότι η φιλανθρωπία είναι μια πράξη ψυχικής ικανοποίησης των πλουσίων προς τους φτωχούς, με μοναδικό σκοπό τους την προσωπική τους προβολή, αυτό δεν το πιστεύουν. Ό,τι κάνουν το κάνουν σιωπηλά και διακριτικά χωρίς τυμπανοκρουσίες, συμμεριζόμενες τα θέλω τις αγωνίες και τις ανάγκες άλλων ανθρώπων.

Έδρα για περισσότερα από 60 χρόνια του σωματείου είναι αυτό το διαμέρισμα, στο οποίο κάθε Τετάρτη πρωί συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο. Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα δεχόμαστε τους βοηθούμενους, τους καταβάλλονται τα τακτικά μηνιαία βοηθήματα, ακούμε τα προβλήματα τους ή τις χαρές τους και προσπαθούμε να φανούμε χρήσιμες και στα δύο.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω, τόνισε η Πρόεδρος του σωματείου, πόση είναι η χαρά των κυριών όταν βρεθεί λύση κάποιου προβλήματος και δη όταν είναι πρόβλημα υγείας. Εάν αδυνατούμε να βρούμε λύση, αφού έχουμε εξαντλήσει όλα τα δυνατά δικά μας μέσα, αποτεινόμαστε σε ειδικούς και γνωστούς που έχει η κάθε κυρία.

Πόση είναι η χαρά μας, όταν ένα παιδάκι βρει καινούργια ρουχαλάκια και παπούτσια για τις γιορτές ή το τραπέζι των Χριστουγέννων και του Πάσχα έχει γεμίσει σαν όλα τα σπίτια, ένα ζεστό φαί και ένα εποχιακό γλυκό.

Την ίδια ημέρα που καταβάλλονται τα βοηθήματα, ανοίγουν οι πόρτες της τραπεζαρίας μας στην οποία έχουν στρωθεί  από τις υπεύθυνες κυρίες, όπως προανέφερα, με μεγάλη προσοχή, ρούχα, παπούτσια, ασπρόρουχα και κάποια φορά και έπιπλα, σε άριστη κατάσταση που στέλνουν στο σωματείο μέλη μας ή φίλοι και υποστηρικτές του έργου μας.

Όλα προσφέρονται στους βοηθούμενους και τους γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς κάποιοι άνθρωποι είναι στο πλευρό τους.

Όλοι γνωρίζουν αφού το έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ότι η Φιλόπτωχος Αδελφότης δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, γιατί τα έσοδα του προέρχονται: 1) από τις συνδρομές των μελών του 2) από προσφορές και δωρεές που κάνουν μέλη και μη, κατά καιρούς στο σωματείο 3)από τους δύο εράνους που πραγματοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια, Χριστούγεννα και Πάσχα, αφού έχουμε λάβει την κατάλληλη έγκριση από το Αιγυπτιακό υπουργείο στο οποίο υπαγόμαστε 4) από κληροδοτήματα 5)από την κοινοτική ετήσια οικονομική ενίσχυση και, τέλος, 6) από τόκους του λογαριασμού του σωματείου στην Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου(National Bank of Egypt)

Τα έσοδα, λοιπόν, από τους εράνους, σημείωσε η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, στον “απολογισμό προσφοράς” του Σωματείου,  του 2017 ήταν 72.570 Λίρες Αιγύπτου.

Για 56 άτομα βοηθούμενων, τακτικά και έκτακτα βοηθήματα διατέθηκε το ποσό των 96.152 Λίρες Αιγύπτου.

Οι κυρίες γνωρίζοντας τι είδους ανάγκες έχει ένα παιδί στην οικογένεια, και θέλοντας να συνεισφέρουν έστω και λίγο σε αυτές, προσφέρουν μηνιαία μικρά ποσά, τα οποία όμως βοηθούν τους γονείς να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη.

Επίσης, το 2017 δόθηκαν υποτροφίες για 12 μαθητές των σχολείων μας, Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου ύψους 14.400 Λιρών Αιγύπτου, και για 7 φοιτητές, μέχρι τον Ιούνιο και 6 από το Νοέμβριο και Δεκέμβριο, που σπουδάζουν στα εδώ Αιγυπτιακά Ανώτερα και Ανώτατα Πανεπιστήμια, δόθηκαν υποτροφίες ύψους 10.800.

Εκτός από τα χρηματικά ποσά προσφέρονται, όπως προανέφερα, ρουχισμός, λευκά είδη, είδη προικός και πολλές φορές και έπιπλα όταν υπάρχουν, ενώ κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα μοιράζονται τρόφιμα προσφορά παροίκων που στηρίζουν το έργο μας αλλά και γλυκά, που μεριμνά το σωματείο να προμηθεύεται από ελληνικό ζαχαροπλαστείο.

Oι κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου, παρευρίσκονται σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις της Παροικίας, και έχοντας πλήρη γνώση της προσφοράς δεκάδων παροίκων εδώ και πολλά χρόνια στο σωματείο, με κάθε δυνατό τρόπο και βάσει του καταστατικού τους,  σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, κάθε χρόνο, την Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών, πραγματοποιούν μνημόσυνο με το οποίο θέλουν να ευχαριστήσουν και να δείξουν την μεγάλη ευγνωμοσύνη τους στους Δωρητές, για ότι έχουν προσφέρει είτε ηθικό είτε υλικό ήταν αυτό.

Είναι μέλη στην Εφορεία Πρόνοιας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, και όποτε τους ζητηθεί επισκέπτονται σπίτια βοηθουμένων για να εξακριβώσουν το μέγεθος της βοήθειας που χρειάζονται να τους προσφερθεί.”

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο αυτό αναρωτηθήκαμε, πόση δύναμη, άραγε, αλλά και αποθέματα μπορεί να έχει κάποιος που έβαλε σκοπό της ζωής του, να φανεί χρήσιμος στην κοινωνία και το ευρύτερο περιβάλλον του, μέσω της φιλανθρωπίας.

Συμπτωματικά, την απάντηση την ακούσαμε λίγο μετά, από την ίδια την Πρόεδρο του σωματείου κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η οποία τόνισε τα εξής:

“Στις 21 Μαρτίου 2017, γιορτή της Μητέρας εδώ στην Αίγυπτο. Δεν βρήκαν καλύτερη ημέρα από αυτήν, για να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη τους, το Δ.Σ. της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου στον Οίκο Ευγηρίας τη Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που λειτουργεί εντός του χώρου του  Ελληνικού Νοσοκομείου με σκοπό την φροντίδα και περίθαλψη ηλικιωμένων που βρίσκονται εκεί, για λόγους που μόνο ο καθένας από αυτούς γνωρίζει.

Ημέρα, λοιπόν, γεμάτη σεβασμό, αγάπη, στοργή, θαλπωρή, αυτά ακριβώς που χρειάζεται η τρίτη ηλικία.

Με όλα αυτά τα αισθήματα γεμάτες οι κυρίες του Συμβουλίου έγιναν δεκτές στο χώρο του Οίκου Ευγηρίας από τους κ. κ. Αντώνη Ιορδανίδη, Ταμία της Ε.Κ.Κ. και Προϊστάμενο της Εφορείας του Ελληνικού Νοσοκομείου και Αγγέλα Χαραλαμποπούλου, υπεύθυνη του Οίκου καθώς και το προσωπικό του.

Με την άφιξή τους οι κυρίες του Δ.Σ. συναντήθηκαν με τους γέροντες στο σαλόνι του Οίκου και συζήτησαν μαζί τους και μοίρασαν νυχτικά στις γερόντισσες και πυτζάμες στους γέροντες.

Την ώρα του μεσημεριανού φαγητού, μετακινήθηκαν όλοι μαζί στην πεντακάθαρη και καλοστρωμένη τραπεζαρία και απόλαυσαν τα νόστιμα φαγητά που προσέφερε η Φιλόπτωχος και ετοιμάστηκαν από τον κ.Maher Wissa, υπεύθυνο τροφοδοσίας του Νοσοκομείου και μοιράστηκαν αναψυκτικά, φρούτα και γλυκά.

Την επίσκεψη αυτή τίμησε με την παρουσία της η απερχόμενη Γενική μας Πρόξενο κ. Λαμπρινη Κομίνη, ένας άνθρωπος που από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα της στο Κάιρο, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το σωματείο της Φιλοπτώχου και συνέχισε να το αποδεικνύει μέχρι την ημέρα της αποχώρησης της έμπρακτα στηρίζοντας το έργο μας, ηθικά και υλικά, και την ευχαριστούμε για αυτό.

Επίσης παραβρέθηκαν τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. κ. Ανδρέας Ρούσσος, Ανδρέας Γιόσρυ καθώς και ο Δόκτωρ Σαμουήλ, Διευθυντής του Ελληνικού Νοσοκομείου.

Τους γιατρούς και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε που βρίσκονται στο πλευρό αυτών των ανθρώπων και μεριμνούν για την περιποίηση και την ξεκούραση τους.

Στο τέλος της επίσκεψης, ανέφερε καταλήγοντας η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, οι Κυρίες της Φιλοπτώχου αποχαιρέτησαν τους γέροντες υποσχόμενες ότι θα ξαναέρθουν σύντομα.

Οι ματιές των γερόντων γεμάτες χαρά και ικανοποίηση για το ωραίο πρωινό που πέρασαν, έλεγαν αυτό που τόσο βαθειά μέσα τους αισθάνονταν: “Μη μας ξεχνάτε” και μεις, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να τους φροντίζουμε και να τους περιβάλλουμε με την αγάπη μας.”

Ευχαριστίες

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της και το περιεχόμενο της Λογοδοσίας για τη χρονιά που πέρασε, η Πρόεδρος κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου δεν παρέλειψε για κάποιους ιδιαίτερους λόγους, να ευχαριστήσει έναν αριθμό ανθρώπων αναφέροντας τους εξής:

“Το έργο που επιτελείται είναι τεράστιο. Δεν θα μπορούσε όμως να πραγματοποιηθεί χωρίς τη δική σας βοήθεια, χωρίς τη δική σας στήριξη που μας τη δείχνετε ο καθένας με τον τρόπο του. Οφείλουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που σπεύδετε στο πλευρό μας, σας ζητηθεί ή όχι.

Ιδιαίτερες, όμως, ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε:

1) Στον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ .κ. Θεόδωρο Β΄ του οποίου τα λόγια μόνο πείσμα, υπομονή και επιμονή μας γεμίζουν να συνεχίζουμε σε αυτούς του δύσκολους καιρούς, αυτό που τόσα χρόνια μας δίδασκε να κάνουμε, δηλαδή, να σκορπίζουμε αγάπη μεταξύ μας.

Τον ευχαριστούμε για άλλη μια φορά και του ευχόμαστε ο Παντοδύναμος Θεός να του δίνει μακροημέρευση.

2) Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας.

3) Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νήφωνα

4) Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου κ. Θεόδωρο, αλλά και όλο τον Κλήρο που τιμούν τις εκδηλώσεις μας και προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους στους βοηθούμενους μας.

5) Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά Φαράν και Ραΐθούς κ. Δαμιανό

6) Το Ελληνικό Κράτος στο πρόσωπο του Πρέσβη μας, τον κ. Μιχαήλ-Χρήστο Διάμεση, που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στην Αίγυπτο, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το σωματείο μας. Τον ευχαριστούμε και για την οικονομική ενίσχυση από τα έσοδα του Χριστουγεννιάτικου Μπαζάρ που πραγματοποιούν οι Πρεσβείες κάθε χρόνο αλλά και όλο το προσωπικό της Πρεσβείας μας.

7) Ευχαριστίες στο νέο Γενικό μας Πρόξενο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο, που με την άφιξή του στο Κάιρο τον Σεπτέμβριο του 2017 ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για το έργο μας και υποσχέθηκε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό μας σε ό,τι του ζητηθεί. Του ευχόμαστε και μείς με τη σειρά μας, τόνισε η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, καλή διαμονή στην Αίγυπτο κι ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους υπαλλήλους του Προξενείου μας.

8)Επίσης, την Κυπριακή Πρεσβεία στο πρόσωπο του κ. Χάρη Μορίτση, έναν άνθρωπο που κι από τον καιρό που ήταν στο Κάιρο ως Πρόξενος, έδειξε το ενδιαφέρον του στην Φιλόπτωχο. Ακόμα, το Κυπριακό Προξενείο στο πρόσωπο της κ. Κωνσταντίνας Κωνσταντινίδου, αλλά και όλο το προσωπικό τους για την βοήθεια που παρέχουν στους Κύπριους βοηθούμενους μας.

9) Την εταιρεία FLORA-PYRAMIDS PAPER MILLS

10) Τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που δείχνουν με κάθε τρόπο την αγάπη τους και τη στήριξη τους προς το σωματείο, και αν και το ανέφερα, και στην περσινή λογοδοσία μου, αύξησαν την ετήσια οικονομική ενίσχυση από πέντε χιλιάδες Λίρες σε 10.000 Λίρες, αποδεικνύοντας πόσο πιστεύουν στο έργο μας.

11)Τον Μέγα Ευεργέτη του σωματείου κ. Δημήτριο Σκουφαρίδη, που για 10η συνεχή χρόνια προσφέρει τρόφιμα (Ρύζι, ζάχαρη, λάδι και μακαρόνια) που προσφέρθηκαν και το 2017 Χριστούγεννα και Πάσχα, σε όλους τους βοηθούμενους του σωματείου.

12)  Την κ. Ρένα Κοκκοβίνη και τον σύζυγό της κ.Mohsen Noor για την τεράστια συμβολή της κάθε χρόνο, στον έρανο του Πάσχα.

13) Ακόμα, τον κ. Δημήτριο Καζακάκο, για τη μεγάλη υλική και ηθική στήριξη του, προς το σωματείο.

14) Έναν ανώνυμο Αιγύπτιο υποστηρικτή του σωματείου που με τη δική του προσφορά 6.500 Λιρών Αιγύπτου, επιδιορθώθηκαν όλες οι καρέκλες του σωματείου, επίσης, πρόσφερε έναν καθρέπτη και έναν νεροχύτη στην κουζίνα.

15) Ανώνυμη Ελληνίδα κυρία, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά προσφέρει δέκα χιλιάδες(10.000) Λίρες Αιγύπτου.

16) Την Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Μαριέττα Κουμαριανού, που μεριμνά μαζί με τους φορείς των σχολείων μας, στην επάνδρωσή τους με άξιους εκπαιδευτικούς.

17) Τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων μας που με κάθε δυνατό τρόπο εμπλουτίζουν τις γνώσεις των παιδιών της Παροικίας μας με απώτερο σκοπό να ωφελήσουν στο μέλλον τους εαυτούς τους, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας τους.

18)Επίσης, τη νέα Πρόεδρο του αδελφού Φιλανθρωπικού σωματείου “Μαρία Αιγυπτία”  κ. Λίτσα Θηραίου, της ευχόμαστε καλή δύναμη στα νέα της καθήκοντα, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας, επίσης ευχαριστούμε τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου για την άριστη συνεργασία.

19)Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Χιακής Αδελφότητας, για τη στήριξή τους.

20) Όλα τα παροικιακά σωματεία, που δραστηριοποιούνται στην Παροικία μας.

21) Την Διευθύντρια κ. Ιωάννα Καρδάση, και τους υπαλλήλους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που βρίσκεται στο πλευρό μας σε θέματα που αφορούν δικούς μας βοηθούμενους.

22) Το Διευθυντή του Μεταφραστικού τμήματος κ. Αποστόλη Γυφτογεωργίου και τους υπαλλήλους του τμήματος, για την μετάφραση του Ισολογισμού μας.

23) Το λογιστή μας τον κ.Nagi Saber και το γραφείο του ορκωτού λογιστή μας κ.Maurisse Aziz Salib.

24) Τους κ.κ. Γεώργιο Πεχλιβανίδη Αρχισυντάκτη, Γιάννη Φουρτούνα και Χάιδω Ζώτου, συνεργάτες του Νέου Φωτός, που προβάλλουν με επαγγελματισμό όποτε χρειασθεί τις εκδηλώσεις του Σωματείου μας, στο Ενημερωτικό Δελτίο και τον Ιστότοπο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

25) Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε, όπως κάθε χρόνο, στις Αιγυπτιακές Αρχές που μας παρέχουν προστασία και ασφάλεια στις εκδηλώσεις μας.

26) Και στο τέλος, πάντα αφήνω τις ευχαριστίες μας προς το Υπουργείο που υπαγόμαστε, το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην διεύθυνση αλλά και στους υπαλλήλους του, που μας θεωρούν από τα πλέον τακτοποιημένα και αξιοκρατικά Σωματεία, κατόπιν των ελέγχων που πραγματοποιούν ετησίως” .

Και η Πρόεδρος κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ολοκληρώνοντας την παρουσία της χρησιμοποίησε μια αποστροφή γνωστού καθηγητή, τονίζοντας: “Η φιλανθρωπία βλέπει την ανάγκη όχι την αιτία. Ο δρ. Γουέν Ντίερ, Αμερικανός καθηγητής αυτοβελτίωσης είπε :  “Το μήνυμα της ζωής σου έγκειται σε αυτό που θα δώσεις. Ερχόμαστε στη ζωή χωρίς να έχουμε τίποτα και φεύγουμε χωρίς να έχουμε τίποτα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις σ’ αυτή τη ζωή, είναι να δίνεις. Ο σκοπός αφορά την προσφορά. Όταν δίνεις υπηρετείς, αγαπάς και προωθείς την αρμονία. Θα νοιώσεις την διαφορά μέσα σου.»

Στη συνέχεια η Ταμίας κα Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ ανέλυσε τον Ισολογισμό του έτους 2017 και τον προϋπολογισμό του 2018 τα οποία εγκρίθηκαν παμψηφεί και η Γ.Σ. ενέκρινε τον επαναδιορισμό του ορκωτού ελεγκτή για άλλο ένα έτος.

Όμως μετά από όσα ακούσαμε, λίγη σημασία είχαν, πλέον, αριθμοί και στοιχεία του 2017 και του προϋπολογισμού για το 2018, αφού όσοι βρισκόμασταν στην Γενική Συνέλευση, συμφωνούσαμε νοερά μεταξύ μας ότι, η “Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελληνίδων Κυρίων Καΐρου” δεν έχει ανάγκη προβλέψεων και εκτιμήσεων, αφού αποδεδειγμένα εδώ και πολύ καιρό, έχει… πλεόνασμα ανθρωπιάς και κοινωνικής προσφοράς!

Ακολουθούν οι χαιρετισμοί των επισήμων:

Δήλωση – χαιρετισμός Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεόδωρου:

“Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια για το έργο σας, είναι καλό και σημαντικό που υπάρχουν Σωματεία σαν το δικό σας, που συμβάλλον με το έργο τους στην ενότητα στην παρουσία και στη συνέχεια της Παροικίας.

Και επ’ ευκαιρία, αφού σας μεταφέρω τις ευχές του Πατριάρχη μας, να σας πω και θέλω να ξέρετε, ότι είμαστε πάντα στη διάθεση σας…”

Δήλωση – χαιρετισμός Γενικού Προξένου κ. Γ. Δασκαλόπουλου

“Πέραν την υλικής συνδρομής είναι και η ηθική στήριξη, ότι πολυτιμότερο δηλαδή κι αυτό που ο βοηθούμενος αντιλαμβάνεται στα πλαίσια της προσφοράς. Σημαντική είναι, επίσης, και η ανώνυμη προσφορά, που είναι η άλλη πλευρά της ηθικής στήριξης της προσφοράς.

Σωματεία σαν το δικό σας, έχουν μια άλλη διάσταση κι αυτό πρέπει να το κρατάμε, αλλά και να το τονίζουμε από γενιά σε γενιά. Ένα τόσο ιστορικό σωματείο θα πρέπει να έχει τη συνέχεια που του αρμόζει, καθώς δίνει το “στίγμα” της προσφοράς του Ελληνισμού παντού αλλά και στην Αίγυπτο, η οποία πάντα ήταν πολυσήμαντη και ανιδιοτελής. Εμείς, ως Προξενείο θα είμαστε στο πλευρό σας, και θα προσπαθήσουμε στο μέτρο που μπορούμε να στηρίξουμε την προσπάθειά σας σε όλους τους τομείς.”

Δήλωση – χαιρετισμός Προέδρου κ. Ε.Κ.Κ. Χρ. Καβαλή

“Διαπιστώνω με χαρά ότι το πνεύμα της προηγούμενης ηγεσίας της Φιλοπτώχου υπό την κ. Λ. Φιλοθέου, για φιλανθρωπικό έργο χωρίς τυμπανοκρουσίες, με διακριτικότητα και εχεμύθεια, τηρείται ευλαβικά και από την παρούσα ηγεσία και τα μέλη της.

Τέτοιο ήταν το ήθος της κ. Φιλοθέου που ούτε να την ευχαριστήσουμε δημόσια δεν μας άφησε πέρυσι κρύβοντας την απόφασή της για αποχώρηση για μετά την συνέλευση, τουλάχιστον την ευχαριστούμε δημόσια τώρα για όσα προσέφερε και δίδαξε!

Το έργο λοιπόν των συνεχιστών είναι εξ ίσου δυναμικό και σημαντικό, από κυρίες που αποτελούν και ιστορικά αποτελούσαν την “αφρόκρεμα” της Κοινότητάς μας. Όλη αυτή η τεράστια προσφορά αυτών των κύριων δεν μπορεί να μείνει άγραφη, γιατί έχουν κάνει κάτι πολύ σημαντικό και αυτό δεν πρέπει να χαθεί, γι’ αυτό προτείνω σε συνεργασία με την Ε.Κ.Κ. να εκδώσουμε βιβλίο με το έργο, τις εμπειρίες και τις ζωντανές αναμνήσεις των κυριών της Φιλοπτώχου, γιατί αν δεν προλάβουμε να τα μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους όλα αυτά τα στοιχεία θα χαθούν κι αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως φόρο τιμής για τις κυρίες αυτές, ως Κοινότητα.

Ως προς το διαχειριστικό κομμάτι, το όποιο τυχόν έλλειμμά σας, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι το περίσσευμά σας στην ψυχή. Θα μπορούσατε να κάνετε οικονομία κάποιου ποσού και μαζί να μειώσετε την δράση και τους στόχους σας.

Δεν είστε όμως, σωματείο μιας οποιασδήποτε κοινωνικής δραστηριότητας αλλά φιλανθρωπίας , ούτε μια επιχείρηση, βοηθάτε έμπρακτα τον αδύναμο, γιατί αυτό χρειάζεται ο κόσμος, αφού ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και αν δεν υπάρξει έμπρακτα και υλική βοήθεια θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα!

Είμαι υπερβολικά χαρούμενος σήμερα, που βρίσκομαι στη Γ. Συνέλευσή σας και θα τηρώ αυτό το ετήσιο έθιμο κάθε φορά, γιατί μαζί σας αλλά και από το έργο σας, αντιλαμβάνομαι τα πιστεύω σας, τα οποία τηρείτε με ευλάβεια και μεταλαμπαδεύετε στους επόμενους .”

 

Αρέσει σε %d bloggers: