Νέο Δ.Σ της Χιακής Αδελφότητας “ΌΜΗΡΟΣ”
30/05/2018
Ορκωμοσία Σισι
31/05/2018
Show all

Χρυσό νόμισμα του Πτολεμαίου Γ’  και Ελληνορωμαϊκό λουτρό

Ένα αρχαίο σπάνιας ομορφιάς χρυσό νόμισμα, στο οποίο απεικονίζεται η μορφή του Πτολεμαίου Γ΄  που φορά στέμμα και από την άλλη πλευρά το σύμβολο της Ευημερίας, με το όνομα του βασιλιά και κτίσματα από ένα τεράστιο ελληνορωμαϊκό λουτρό, είναι τα τελευταία ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου San El-Hagar.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλή της αρχαιολογικής αποστολής κ. Saeed  El – Asal, στην Αλ Αχράμ, ο ίδιος εκτιμά ότι το πιο αξιοσημείωτο από τις δύο παραπάνω ανακαλύψεις, είναι το χρυσό νόμισμα του Πτολεμαίου Γ΄ το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του υιού και διαδόχου του επίσης, Πτολεμαίου Δ΄ την περίοδο 224-204 π.χ.

Πράγματι, όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες, το εν λόγω χρυσό νόμισμα φέρει και στις δύο πλευρές του εντυπωσιακές εικόνες και αξίζει να σημειώσουμε ότι η διάμετρος του είναι 2,6 εκατοστά και ζυγίζει, περίπου, 28 γραμμάρια.

Όσον αφορά τη δεύτερη ανακάλυψη του ελληνορωμαϊκού λουτρού, που βρέθηκε στην ίδια περιοχή, ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας κ. Asal  δήλωσε ότι, πρόκειται για τμήματα ενός τεράστιου κτιρίου κτισμένο με κόκκινα τούβλα, μέρος του οποίου, κατά πάσα πιθανότητα, είναι λουτρό.

Μέσα στον ίδιο χώρο, βρέθηκαν ακόμα συλλογές από κεραμικά αγγεία, αγάλματα από τερακότα, χάλκινα εργαλεία και νομίσματα, ένα κομμάτι πέτρα χαραγμένη με ιερογλυφικά και ένα μικρό άγαλμα αρνιού.

φωτογραφικό υλικό : http://english.ahram.org.eg

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: