Το νέο Δ.Σ της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου
01/06/2018
Η κεντρική πλατεία της Αλεξάνδρειας
03/06/2018
Show all

Η συνέλευση του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου σταθμός ή αφετηρία;

Στο πλαίσιο της επερχόμενης Συνέλευσης του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, δημοσιεύουμε άρθρο του Επιτίμου Προέδρου του ΕΚΕΚ. κ.Χρήστου Καβαλή:

Καθήκον όλων μας είναι όταν βλέπουμε το σωστό να το προβάλλουμε και όταν βλέπουμε πιθανό λάθος, να το προλαβαίνουμε. Αυτό επιβάλλει η σοβαρότητα και η σωφροσύνη. Επισκέφτηκα πρόσφατα ένα βράδυ ξαφνικά το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου (Ε.ΚΕ.Κ) και ομολογώ πως η ποιότητα του φαγητού ήταν άριστη και το περιβάλλον αξιοπρεπές.

Από την άλλη πλευρά όμως και δεδομένου πάλι πως πολλές περσινές μου έγγραφες παραινέσεις προς τον Πρόεδρο κ. Ν. Βαδή και το Δ.Σ. πριν τη συνέλευση αγνοήθηκαν πλήρως, με αποτέλεσμα να υποχρεωθώ να τις αναφέρω δημόσια. Θεωρώ λοιπόν πως μια τέτοια ανοικτή επιστολή ταιριάζει περισσότερο να απαντηθεί από το Δ.Σ. αβίαστα κατά την παρουσίαση που θα κάνουν σε 10 ημέρες.

Με αυτό το σκεπτικό γράφω κάποιες σκέψεις για την επερχόμενη συνέλευση του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου (ΕΚΕΚ) που για πρώτη φορά στα χρονικά του γίνεται Κυριακή μεσημέρι, και μάλιστα σε περίοδο που η εργάσιμη ημέρα είναι εξ ορισμού μικρή λόγω Ραμαζανίου.

Είναι βέβαια περίεργο, αλλά πολλά περίεργα έχουν γίνει στο ιστορικό αυτό σωματείο το τελευταίο διάστημα. Θα κάνω μια γρήγορη ιστορική αναδρομή για την τελευταία τριετία στο ΕΚΕΚ αρχίζοντας από λίγο παλαιότερα.

Είναι γνωστό σε όλους πως όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου (ΕΚΕΚ) ο κ. Ιορδανίδης επί προεδρίας του νυν Επίτιμου Προέδρου κ. Νικολάου Πολίτη το 2007, το ΕΚΕΚ ήταν στα όρια της οικονομικής καταστροφής.

Με την καλή συνεργασία Προέδρου και συμβουλίου και την ικανότητα του διευθυντή το ΕΚΕΚ κάθε χρόνο παρουσίαζε πλεονάσματα και οι καταθέσεις σταδιακά αυξάνονταν στις τράπεζες για να ξεπεράσουν όταν απεχώρησε Νοέμβρη του 2015 τις 800,000 Λ.Αιγ.

Το 2016 έγινε η πολυπόθητη για μερικούς αλλαγή και πρόεδρος του ΕΚΕΚ έγινε ο κ. Μ. Δαμουλάκης με ένα Δ.Σ που είχε μόνο δύο παλιά μέλη τον κ. Αντώνη Διαμαντίδη και τον κ. Νικόλαο Γουναρόπουλο. Το νέο τότε Δ.Σ αποφάσισε να διοικήσει και το εστιατόριο καθώς ο κ. Ιορδανίδης δεν ήθελε να συνεχίσει με το νέο Δ.Σ την συνεργασία.

Μετά τον απολογισμό του 2015 (που βασικά έτρεξε το προηγούμενο Δ.Σ. με τον κ. Πολίτη) και της εικόνας ομόνοιας που παρουσίασε η συνέλευση τότε, μια δημόσια πρόταση του μόλις ολίγων μηνών Προέδρου του ΕΚΕΚ κ. Δαμουλάκη στην συγκεκριμένη συνέλευση για τον ορισμό ελεγκτικής επιτροπής από 3 μέλη του ΕΚΕΚ έγινε αποδεκτή από την συνέλευση χωρίς την όποια αντίρρηση, στοίχησε όμως στον κ. Δαμουλάκη την Προεδρία.  Ακολούθησαν πολλές κατηγορίες εκ μέρους του Δ.Σ στο πρόσωπο του που αν ευσταθούσαν θα έπρεπε να αναφερθούν στη συνέλευση και όχι κατόπιν εγκρίσεως του απολογισμού. Από την άλλη πλευρά η πρωτοβουλία του τότε Προέδρου κ. Μ Δαμουλάκη για την ελεγκτική επιτροπή δίνει ακριβώς την αντίθετη εικόνα στις κατηγορίες! Αλλά αυτά πέρασαν …

Μπήκαμε λοιπόν έτσι στην εποχή του κ. Νικόλα Βαδή, που μόλις ανέλαβε την προεδρία χωρίς αυτό να προβλέπεται στον προϋπολογισμό που μόλις είχε  εγκρίνει η συνέλευση του ΕΚΕΚ και χωρίς την όποια έγκριση συνέλευσης, όρισε νέα διεύθυνση τον κ. Αλέξανδρο Καζαμία, όρισε δε τα ποσοστά της διεύθυνσης στο 33% από το καθαρό κέρδος – όπως ήταν και του κ. Ιορδανίδη – με τη μόνη διαφορά πως στην περίπτωση Ιορδανίδη το ενέκρινε ετησίως η συνέλευση!

Παραδόξως μετά λίγο καιρό το ΕΚΕΚ είχε διακεκομμένη λειτουργία με διάφορες αιτίες όπως τις  ανακαινίσεις με δωρεά της κ. Αικ. Σοφιανού, εγκαίνια, και ξανά συνέλευση για τον απολογισμό του 2016.

Η συνέλευση αυτή που έγινε στις 2.4.2017 υπήρξε αποκαλυπτική καθώς είχε στόχο όχι τον απολογισμό αλλά την παρουσίαση μιας έκθεση ιδεών για μεγαλεπήβολους στόχους, παρουσίασε έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό για το 2017, και έστρεψε τα πυρά στον απερχόμενο διευθυντή (που έπαψε τη συνεργασία από το Νοέμβρη του 2015!) και στον πρώην πρόεδρο του κ. Μ. Δαμουλάκη.

Η Συνέλευση είχε και πολλά άλλα τραγελαφικά που καλύτερα να μην θυμίσουμε, ήρθε όμως η στιγμή του απολογισμού του 2017. Ευχόμαστε να μην έχουμε πάλι τα ίδια με πέρσι, να φύγουμε δηλαδή με μια ολοκληρωμένη εικόνα και απαντήσεις στα πιο κάτω ερωτήματα:

Αρχικά ευχόμαστε να έχουν γραφτεί σωστά τα πρακτικά της συνέλευσης της 2.4.2017 και όχι να γίνουν παραλείψεις όπως το προηγούμενο έτος.

Έχουν ληφθεί υπόψη και επουλωθεί όλες οι περσινές παρατηρήσεις που κατέγραψε η ελεγκτική επιτροπή (Δ. Σκουφαρίδη – Χ. Καβαλή) στο 2017;

Γιατί η δημόσια υπόσχεση του Προέδρου του ΕΚΕΚ κ. Ν. Βαδή να οργανώσει ανοικτή συζήτηση για το ΕΚΕΚ στα πρότυπα της Κοινότητας δεν έγινε;

Γιατί αγνοήθηκε φέτος η βούληση της γενικής συνέλευσης να υπάρχει έλεγχος των οικονομικών του 2017 από την επιτροπή που όρισε η συνέλευση και δεν καλέστηκαν οι ελεγκτές – ένας εκ των οποίων είναι ο υπογράφων;

Σε έναν οργανισμό που έχει έσοδα πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες το έτος ο ισολογισμός οφείλει να δημοσιεύεται ΠΡΙΝ τη συνέλευση για λόγους διαφάνειας και όχι να διανέμεται μέσα στην αίθουσα τελευταία στιγμή, ευκαιρία λοιπόν είναι να δημοσιευτεί, αφού όλοι θέλουμε την διαφάνεια.

Κατάφερε το Δ.Σ να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού του ή όχι, μετά από όλες αυτές τις πρωτοφανείς σε οικονομικό μέγεθος βοήθειες που έλαβε κυρίως από την Μ. Ευεργέτιδα κ. Αικ. Μπελεφάντη – Σοφιανού.

Τελικά το ΕΚΕΚ θα λειτουργεί πρωί ή βράδυ όπως είχε δηλώσει με βιντεάκι πριν τα Χριστούγεννα  ο κ. Βαδής.

Ποιός οριστικά είναι ο διευθυντής του ΕΚΕΚ καθώς εμφανίστηκαν νέα πρόσωπα που σαφώς είναι καλοδεχούμενα αλλά η συνέλευση οφείλει να γνωρίζει τέτοιες αποφάσεις.

Θα υπάρξει τελικά ενημέρωση για το είδος των καταγγελιών κατά του ΕΚΕΚ – αν όντως υπάρχουν – και γιατί εμποδίζουν το ΕΚΕΚ να λειτουργεί κανονικά;

Θα υπάρξει πρόταση για τη συνεργασία με την διεύθυνση που να εγκρίνει η συνέλευση;

Το Δ.Σ είχε επίσης δεσμευτεί να ελέγξει καλύτερα τα μέλη του και να ολοκληρώσει τις αιτήσεις των παροίκων που εκκρεμούσαν, ελπίζουμε πως δεν υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.

Υπήρξε δέσμευση του Δ.Σ να μεταφραστεί σωστά το καταστατικό για να μην υπάρχει σύγχυση στα μέλη, ευελπιστούμε να έγινε καθώς το αίτημα εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια.

Τέλος πώς εξηγεί το Δ.Σ του σωματείου να βγάζει έλλειμμα ο οργανισμός, να μειώνονται σταδιακά οι καταθέσεις του και η διεύθυνση να λαμβάνει ποσοστά; για λόγους τάξεως θα παρουσιάσω το σχετικό απολογισμό του 2015 και του 2016 σύμφωνα με τον επίσημο ισολογισμό του ΕΚΕΚ και εύχομαι το Δ.Σ να κάνει το ίδιο για το 2017 και να το παρουσιάσει και να εξηγήσει :

 

Αυτά όλα είναι σημεία που όφειλε το Δ.Σ του ΕΚΕΚ να τα έχει διαλευκάνει πριν τη συνέλευση μέσω της ανοικτής συζήτησης αλλά δυστυχώς η δέσμευση εξατμίστηκε και για αυτό τα προβάλλουμε, για να απαντηθούν χωρίς πίεση και χωρίς άγχος. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν αλλά πρέπει και να σεβόμαστε την νοημοσύνη ο ένας του άλλου.

Ευχή μας είναι η συνέλευση του ΕΚΕΚ να μην είναι ο κλασικός σταθμός του απολογισμού αλλά η αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο που να προστατεύει τους οργανισμούς μας μέσω της σωστής διαχείρισης, της διαφάνειας και της εξωστρέφειας. Η δημοσίευση των πρακτικών των Δ.Σ τακτικά, η δημοσίευση των πρακτικών των συνελεύσεων και των οικονομικών στοιχείων πριν τη συνέλευση στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, στοχεύουν την εξωστρέφεια και κατοχυρώνουν την διαφάνεια, όπως και η βιντεοσκόπηση των συνελεύσεων.

Αν κάποιοι φοβούνται να το κάνουν τότε κάτι κρύβουν και αν κρύβουν δεν μπορούν να χαίρουν της εμπιστοσύνης και της τιμής να υπηρετούν τα κοινά!

Χ. Θ. Καβαλής

Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΚΕΚ

 

Αρέσει σε %d bloggers: