Τέθηκε σε λειτουργία ο ηλεκτρονικός επενδυτικός χάρτης της Αιγύπτου
05/06/2018
Επίσκεψη Σ.Α.Ε. στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέα τον Αργοσαρωνικό
05/06/2018
Show all

Νέα όρια ανάληψης ιδιωτών-επιχειρήσεων από τη νέα χαλάρωση του capital control στην Ελλάδα

Από χθες 4 Ιουνίου 2018 ισχύουν, πλέον, τα νέα δεδομένα για τα capital controls καθώς και η αύξηση του ορίου μηνιαίου ποσού ανάληψης, από 2.300 σε 5.000 ευρώ.

Οι υπόλοιπες, παράλληλες, αλλαγές στα πλαίσια χαλάρωσης των capital controls, εκτός της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, ισχύουν  με την δημοσίευση της Υπουργικής απόφασης, στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, με την οποία τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην μεταφορά κεφαλαίων που είχαν θεσπισθεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α΄84)  οι νέες αλλαγές, που τίθενται σε ισχύ, όπως αναφέρονται στο νέο ΦΕΚ, αφορούν τα εξής:

Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 2.300 σε 5.000 ευρώ και ειδικότερα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη, (customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επίσης, αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 σε 5.000 ευρώ και ειδικότερα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα, ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών.

Ειδικότερα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από 1η Ιουλίου 2018.

Τέλος, διευκολύνονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Οι παραπάνω συναλλαγές, όπως τονίζεται, θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Αρέσει σε %d bloggers: