Άμεση ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στην επιστολή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου  με τίτλο: «Κίνδυνος Αδυναμίας Λειτουργίας Ελληνικών Σχολείων Αιγύπτου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουίκ σε επιστολή στις 7 Αυγούστου 2018  προς την υφυπουργό Παιδείας κ. Μερόπη Τζούφη (την οποία κοινοποίησε και στον πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρήστο Καβαλή), αναγνωρίζει το επείγον του αιτήματος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στους εκπαιδευτικούς, γεγονός που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των Ελληνικών Σχολείων της Αιγύπτου. Επίσης, ο κ. Κουίκ ζητά από την κ. Τζούφη (η οποία όπως λέει είναι αρμόδια υφυπουργός), να επιληφθεί άμεσα του θέματος. Ζητά δε τον καθορισμό ημερομηνίας προκειμένου να υπάρξει τριμερής συνάντηση, στην οποία θα είναι παρών ο ίδιος ο κ. Κουίκ, η κ. Τζούφη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής.

Σημειώνεται, ότι, ο κ. Κουίκ κοινοποιεί την επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β.Α και Μ.Α Δρ. Μ. Κουμαριανού, το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο. Επίσης, ενημερώνει και το διπλωματικό γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

Στο τέλος του κειμένου επισυνάπτονται οι επιστολές της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου  που εστάλησαν στις 1 Αυγούστου 2018 καθώς επίσης και η επιστολή του κ. Κουίκ προς την κ. Τζούφη.

Υπενθυμίζεται ότι στις επιστολές της ΕΚΚ, καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά σχολεία στην Αίγυπτο και προτείνονται λύσεις για την ομαλή λειτουργία τους. Στις ίδιες επιστολές η ΕΚΚ εκφράζει την αγωνία της για τη διατήρηση και διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και τονίζει την εθνική αποστολή που έχει για την διατήρηση της ιστορικής Ελληνικής ομογένειας στην Αίγυπτο.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην επαναλαμβανόμενη, σχεδόν κάθε χρόνο, έλλειψη ενδιαφέροντος από εκπαιδευτικούς για απόσπαση στην Αίγυπτο δεδομένου ότι στον τελικό πίνακα αποσπάσεων που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, υπήρξε μόνο ένας ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, (ειδικότητα δάσκαλος) και 6 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όλοι τους είναι γαλλικής φιλολογίας).

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου από το 2011 συνάπτει συμβάσεις με νηπιαγωγούς από την Ελλάδα μειώνοντας τις απαιτήσεις της από την Ελληνική πολιτεία. Συμβιβάστηκε δε με τις παρατάσεις που δόθηκαν πέρυσι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη  να καλύψει τα κενά με δικούς της συμβασιούχους. Ωστόσο,  λόγω της υποτίμησης του τοπικού νομίσματος οι δυνατότητες της Κοινότητας για τις ιδιαίτερα δαπανηρές προσλήψεις από την Ελλάδα άρχισαν να περιορίζονται.

Αρέσει σε %d bloggers: