Δύο μέτρα με στόχο την κάλυψη των κενών στα Ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου ανακοινώνει η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη,  μετά τις επιστολές που έστειλε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών ζητώντας τους να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα  προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα κατά τη νέα σχολική χρονιά 2018 – 2019.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του γραφείου της υφυπουργού Παιδείας κ.  Αστέριος Νταής, την Πέμπτη 9 Αυγούστου, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρήστο Καβαλή και την γενική  γραμματέα κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου,  επισημαίνει ότι για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της Αιγύπτου, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η υπογραφή της απόφασης για παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών πέραν της 5ετίας, για λόγους συνυπηρέτησης και λόγω γάμου (χωρίς λήψη του επιμισθίου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εμπίπτουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες, ξεπερνούν τους έντεκα.

Επίσης, ο διευθυντής του γραφείου της κ. Τζούφη, παραδέχεται ότι κενά εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία της Αιγύπτου, για αυτό όπως επισημαίνει θα ακολουθήσει -άμεσα- επαναληπτική πρόσκληση ενδιαφέροντος για απόσπαση εκπαιδευτικών, συνυπολογίζοντας πως η επαναφορά της οργανικής θέσης θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά ως προς το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Αίγυπτο, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου (ΔΙΠΟΔΕΕΜΣ) σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β. Αφρικής & Μ. Ανατολής, κα Μ. Κουμαριανού, κατέγραψε 25 κενές θέσεις εκπαιδευτικών για το ερχόμενο σχολικό έτος. Ωστόσο, η προσφορά διαθέσιμων εκπαιδευτικών για τη συγκεκριμένη περιοχή καταγράφηκε ως περιορισμένη. Σύμφωνα με τον κυρωμένο πίνακα, στο εν λόγω Συντονιστικό Γραφείο αρχικά και πριν την νέα πρωτοβουλία της κ. Τζούφη, αναμένετω να αποσπαστούν 2 εκπαιδευτικοί (ΠΕ70 & ΠΕ05).

Υπενθυμίζεται ότι εγκαίρως, από την 1η Αυγούστου 2018, η ΕΚΚ, σε επιστολές της προς τα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και κατέγραφε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά σχολεία στην Αίγυπτο προτείνοντας παράλληλα, λύσεις για την ομαλή λειτουργία τους. Στις ίδιες επιστολές η ΕΚΚ εκφράζει την αγωνία της για τη διατήρηση και διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και τονίζει την εθνική αποστολή που έχει για την διατήρηση της ιστορικής Ελληνικής ομογένειας στην Αίγυπτο.

 

Aκολουθεί ολόκληρη η επιστολή προς την ΕΚΚ για την επίλυση του προβλήματος των κενών στα σχολεία.

 

ΜΑΡΟΥΣΙ, 09-08-2018

ΘΕΜΑ: ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Αγαπητέ κ. Καβαλή, αγαπητή κα. Σκουφαρίδου,

Mε ιδιαίτερη προσοχή διαβάσαμε την επιστολή σας και θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την επικοινωνία και το γόνιμο διάλογο που διεξάγετε με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Αρχικά, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ουσιαστική υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και τη στελέχωση των ελληνικών σχολείων ανά την υφήλιο. Βασικό μας μέλημα, από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης καθηκόντων, ήταν η έγκαιρη τοποθέτηση αποσπασμένων εκπαιδευτικών στις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης για το επόμενο σχολικό έτος (2018-2019), καθώς και η άρση συγκεκριμένων αντικινήτρων.

Συνοπτικά, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως στις 03.08.2018 δημοσιεύθηκε ο πίνακας για την απόσπαση εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού, που κυρώθηκε με την αριθμ. 132533/Η2/3-8-2018 (ΑΔΑ: ΨΣΤΟ4653ΠΣ-ΟΝΟ) Υπουργική Απόφαση. Επίσης, τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιευτεί ο αντίστοιχος πίνακας για την απόσπαση διοικητικών υπαλλήλων στα Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης εξωτερικού, ενώ εντός του μηνός θα ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής Επιλογής & Αξιολόγησης των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού.

Παράλληλα, με πρόσφατη νομοθέτηση του Υπουργείου (Άρθρο 94, Ν.4547/2018), προβλέφθηκε η διατήρηση της οργανικής θέσης για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποσπώνται στις ελληνόγλωσσες μονάδες του εξωτερικού. Όπως γνωρίζετε, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, ανοιχτά ζητήματα και κατά τόπους ιδιαιτερότητες.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η δυσκολία έκδοσης βίζα σε χώρες εκτός ΕΕ, το υψηλό κόστος διαβίωσης, οι εμπόλεμες συνθήκες που υπάρχουν σε κάποιες περιοχές, το κόστος των μετακινήσεων. 2 Συγκεκριμένα για την Αίγυπτο, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου (ΔΙΠΟΔΕΕΜΣ) σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β. Αφρικής & Μ. Ανατολής, κα Μ. Κουμαριανού, κατέγραψε 25 κενές θέσεις εκπαιδευτικών για το ερχόμενο σχολικό έτος. Ωστόσο, η προσφορά διαθέσιμων εκπαιδευτικών για τη συγκεκριμένη περιοχή καταγράφηκε ως περιορισμένη. Σύμφωνα με τον κυρωμένο πίνακα, στο εν λόγω Συντονιστικό Γραφείο αναμένεται να αποσπαστούν 2 εκπαιδευτικοί (ΠΕ70 & ΠΕ05). Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της περιοχής, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η υπογραφή της απόφασης για παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών πέραν της 5ετίας, για λόγους συνυπηρέτησης και λόγω γάμου (χωρίς λήψη του επιμισθίου). Σύμφωνα με τα δεδομένα της αρμόδιας υπηρεσίας, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εμπίπτουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες, ξεπερνούν τους 11 και συνακόλουθα, εκτιμούμε πως θα διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα πλήρωσης περισσότερων κενών. Για το λόγο αυτό, θα ακολουθήσει -άμεσα- επαναληπτική πρόσκληση ενδιαφέροντος για απόσπαση εκπαιδευτικών, συνυπολογίζοντας πως η επαναφορά της οργανικής θέσης θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά ως προς το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών. Δεδομένων των προαναφερθέντων, ευελπιστούμε ότι τα σχολεία θα ενισχυθούν με ακόμη περισσότερους εκπαιδευτικούς και θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Παραμένουμε στη διάθεση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε και πάλι μαζί μας για θέματα που αφορούν την βέλτιστη λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων.

Αρέσει σε %d bloggers: