Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Υπουργική Συνάντηση «Πρόγραμμα της Άκαμπα», που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη με θέμα «Τρομοκρατία – Εξτρεμισμός».

Πρόκειται για μία διεθνή πρωτοβουλία του Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλλα Β´, η οποία φέτος πραγματοποιείται στην Ολλανδία, για πρώτη φορά εκτός Ιορδανικών συνόρων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων υψηλών προσωπικοτήτων, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλλα Β΄, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, Υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και των ΗΠΑ.

Κύριο θέμα των εργασιών της συνάντησης ήταν η συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών δράσεων που αναλαμβάνονται κατά της τρομοκρατίας.

Στη παρέμβασή του ο ΥΦΥΠΕΞ μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η Ελλάδα δεν ταυτίζει με τρομοκράτες και εξτρεμιστές, όλους εκείνους τους μετανάστες και πρόσφυγες, από Ασία και Αφρική, που προσπαθούν να φτάσουν και να μπουν στην Ευρώπη, αναζητώντας την στοιχειώδη επιβίωσή τους. Αυτή η προσέγγιση που γίνεται από ορισμένους, ακόμα και κράτη, δεν μας αφορά στη δική μας πολιτική της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών της, (Ελληνική Αστυνομία, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Λιμενικό Σώμα, Τελωνεία κλπ) δεν ελέγχει όπως οφείλει, με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, τα ρεύματα των εισερχομένων αλλοδαπών, με το ενδεχόμενο να έχουν παρεισφρήσει ή να προσπαθούν να εισέλθουν οι επικίνδυνοι για την ασφάλεια της πατρίδας μου και της Ευρώπης γενικότερα. Μας τιμά η παραδοχή της EUROPOL για την δουλειά που κάνουμε και μάλιστα – αναφέρομαι τώρα στο μεταναστευτικό/προσφυγικό – χωρίς την βοήθεια των εταίρων μας, όπως θα τη θέλαμε και όπως θα έπρεπε να είναι.

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενίσχυση και ουσιαστικότερη βοήθεια σε ανθρώπους και Μέσα. Να μη ξεχνάτε ότι είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης. Και αυτό αφορά όλους κι όχι μόνο εμάς».

Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου, ο κ. Κουΐκ συνομίλησε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β´, τον Ολλανδό ΥΠΕΞ κ.Στεφ Μπλοκ και είχε συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αρέσει σε %d bloggers: