Ολόκληρη η ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας  Καΐρου μέσα από τα αρχεία της. Ολόκληρη η ιστορία των Αιγυπτιωτών, οι ένδοξες στιγμές και οι λύπες φυλάσσονται εκεί που χτυπά η καρδιά της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στο αρχείο της.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Το προσεκτικά τακτοποιημένο και γεμάτο ιστορία χώρο, επισκέφθηκαν, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος και ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής.

Την ξενάγησή τους στα ιστορικά κειμήλια της Ε.Κ.Κ ανέλαβε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ.

Το Φως και το “Νέο Φως”. Δεξιά η πρώτη συνέντευξη που έδωσε το 2001 ο κ.Χρήστος Καβαλής, ως νέος πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. 

«Ευλαβικά» άνοιγε και παρουσίαζε τα κειμήλια που συνδέονται με την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, το πρακτικό ίδρυσης, τα πρακτικά από τις εκλογές, τις επιστολές.

Σελίδα σελίδα, τα φωτογραφικά άλμπουμ με τις φωτογραφίες από τις επισκέψεις στο Κάιρο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και των μεγάλων ευεργετών που προσέφεραν στους Αιγυπτιώτες.

Άνοιγε τις ξύλινες προθήκες όπου βρίσκονται οι παλιές γραφομηχανές, το κουτί του εράνου που έκαναν οι γυναίκες της Φιλοπτώχου για τους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε άλλη πάλι προθήκη βρίσκονται δίσκοι βινυλίου από τον 20ο αιώνα, σε δερμάτινη θήκη. Μια κληρωτίδα, ορυκτά από το μάθημα της χημείας, ένα παλιό ραδιόφωνο, ένα τηλεφωνικό κέντρο, όλα έχουν βρει περίοπτη θέση στο μουσείο του Αρχείου της Ε.Κ.Κ.

Η κ. Πολίτη – Ζουέ έδειξε στον κ. Δασκαλόπουλο και στον κ. Μπική, τα πορτρέτα των μεγάλων ευεργετών που κοσμούν τον τοίχο της εισόδου, αλλά και του Ελευθέριου Βενιζέλου που φέρει την υπογραφή του.

Ο κ. Δασκαλόπουλος και ο κ. Μπικής εντυπωσιάσθηκαν από τις παλιές εκδόσεις, τα παλιά λεξικά από το σχολείο, τα αρχεία των συγχωνευθεισών κοινοτήτων και ιδιαίτερα το βιβλίο με τους Καϊρινούς που πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και οι δύο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αρχείο και διαβεβαίωσαν ότι θα συνεισφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν στην προβολή της ιστορικής αξίας του. Στην ξενάγηση ήταν παρόντες: η υπεύθυνη Αρχείων κ. Χάιδω Ζώτου και ο υπάλληλος κ. Γιάννης Αρβανιτάκης.

Αρέσει σε %d bloggers: