Η μεγάλη γιορτή των Αιγυπτιωτών του Καΐρου έγινε το βράδυ της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου 2019, σε ένα χώρο συμβολικό, την Αχιλλοπούλειο Σχολή.

Σε αυτό τον ιστορικό χώρο, όλες οι παροικιακές οργανώσεις, έκοψαν όλες μαζί, ενωμένες και μονιασμένες, την βασιλόπιτά τους, στέλνοντας μήνυμα ενότητας, στους ανά τον κόσμο Αιγυπτιώτες. Τη χείρα ενότητας έτεινε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος προσκάλεσε όλες τις παροικιακές οργανώσεις σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Και εκείνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, επιστρέφοντας, παρά τους οικογενειακούς διαπληκτισμούς στο… φυσικό τους οίκο, στο φιλόξενο σπιτικό τους, την Ε.Κ.Κ.

Τα μέλη των παροικιακών, σωματείων κόβοντας την βασιλόπιτά τους, είχαν τα χέρια ενωμένα. Τις ευχές έδινε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, μεταφέροντας την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου  Β’. Αλλά και οι διπλωματικές αρχές του Καΐρου ήταν όλες εκεί. Ο Πρέσβης κ. Μιχάλης Διάμεσης, ο Γενικός Πρόξενος κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής. Και μετά όλοι μαζί παρακάθισαν στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως, όπου, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, έθεσαν τους στόχους τους για τη νέα χρονιά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, οι διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου, κ. Γιώργος Ψάνης και κ. Χρήστος Παπαθανασίου, αντίστοιχα και ο κ. Χρίστος Παπαδόπουλος Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου. Επίσης, παραβρέθηκε η Γενική Διευθύντρια της Ε.Κ.Κ κ. Ιωάννα Καρδάση, ο επικεφαλής ΟΕΥ Καΐρου κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου, ο Αντιπρόεδροςτου Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γεώργιος Ρεκτσίνης, ο Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γεώργιος Ζουμπουλίδης και ο πατ. Στέφανος.

Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος

«Θα μου επιτρέψετε στην αποψινή εκδήλωση, στην σημερινή γιορτή ομόνοιας και αγάπης που ήταν το ζητούμενο εδώ και τόσα χρόνια να κόψει η κοινότητα την πίτα της ομού με όλα τα σωματεία, θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχές και τις ευλογίες του Πατριάρχη. Πραγματικά ως Εκκλησία τίποτα άλλο δεν μας ικανοποιεί περισσότερο παρά να βλέπουμε τους ανθρώπους μας, τους πιστούς μας, αγαπημένους ενωμένους να ζουν μέσα σε ειρήνη και ομόνοια. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά ο στόχος κοινός. Όλοι έχουμε τις διαφορές μας, αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Και είναι σημαντικό αυτό που πάντα λέει ο Πατριάρχης ότι όταν τον ρωτούν στη Ελλάδα, μα καλά πόσοι Έλληνες είναι στην Αίγυπτο, να απαντάμε πάντα αυτό που λέει ο Πατριάρχης: “μη ρωτάτε πόσοι είμαστε αλλά ποιοι είμαστε’’. Και πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολλοί χαρισματικοί άνθρωποι διότι μόνο χαρισματούχοι άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν ζωντανή αυτή την ιστορία αυτού εδώ του τόπου του Ελληνισμού, αυτού του τόπου μέσα από την Κοινότητα και τα Σωματεία, να κρατήσουν ζωντανά τα σχολεία, όλα τα ευαγή ιδρύματα της Κοινότητας και όλης της Παροικίας, εν ζωή και διαρκώς προοδεύοντα. Εύχομαι να έχουμε μια καλή χρονιά, δημιουργική, προοδευτική και να αφήσουμε τις διαφορές πίσω και να κοιτάμε πάντοτε μπροστά. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά».

Μιχάλης Διάμεσης – Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο

«Θέλω να ευχαριστώ την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και όλους τους Συλλόγους που συμμετείχαν σε αυτή την όμορφη εκδήλωση. Και να ευχηθώ να τα φέρει καλά ο Θεός και του χρόνου, να είμαστε πάντοτε όλοι μαζί», είπε ο κ. Διάμεσης και προσκάλεσε ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου στην κατοικία του όλους τους παροίκους.

Γιώργος Δασκαλόπουλος – Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σας βλέπω εδώ. Είναι μια γιορτή ενότητας, μια γιορτή ομόνοιας, μια γιορτή αισιοδοξίας. Βγαίνοντας από αυτή τη βόλτα να κρατήσουμε ότι είμαστε όλοι μαζί σαν μια οικογένεια. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αντίθετα. Αυτά τα οποία μας ενώνουν είναι τόσο σημαντικά είναι τόσο βαθιά ριζωμένα και μας έρχονται από τα βάθη της ιστορίας απόδειξή μας, ο αριθμός των σωματείων μας. Πρέπει να συνεχίσουμε, να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία μας. Πάνω από όλα το καλό της παροικίας».

Αν. Αναστασίου – Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μ. Ανατολής

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα εκπροσωπώντας όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αυτούς που είναι αποσπασμένοι στα Πανεπιστήμια. Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας, υγεία, μια καλή χρονιά, δημιουργική χρονιά. Και να ξέρετε ότι οι εκπαιδευτικοί δίνουν παραπάνω από όσα πρέπει, ειδικά για αυτή την παροικία. Να είστε καλά. Καλή Χρονιά».

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν διαβάζει το χαιρετισμό του προέδρου κ. Χρήστου Καβαλή κατά την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας 12 παροικιακών σωματείων και της Ελληνικής Κοινότητας
Καΐρου
.

Τα σωματεία έκοψαν τη βασιλόπιτά τους κατά σειρά της χρονολογίας ίδρυσής τους

Επιτροπή Καΐρου της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας (έτος ίδρυσης 1873), Ελληνικό Κέντρο Καΐρου (1893), Χιακή Αδελφότητα ο «Όμηρος» (1894), Πανηπειρωτικός Σύλλογος Καΐρου (1903), Ελληνική Κοινότητα Καΐρου(1904), Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου (1905), Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου  (1913), Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου (1923), «Μαρία η Αιγυπτία» (1932), Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής (1932), Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως (1943), ΠΑΟΚ (1974), ΣΕΝΕΚ (2001). Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, ως οικοδεσπότης, για να τιμήσει τα υπόλοιπα σωματεία έκοψε τελευταία την Βασιλόπιτά της.

Διαβάστε το Α’ και Β’ Μέρος του ρεπορτάζ στους συνδέσμους που ακολουθούν:

Όλες οι παροικιακές οργανώσεις είπαν «ΝΑΙ» στο κάλεσμα του Χρ. Καβαλή και έκοψαν μαζί τη βασιλόπιτά τους – Α’ μέρος (Videos/Photos)

Μήνυμα ενότητας έστειλαν οι εκπρόσωποι των Καϊρινών σωματείων κατά την κοπή της βασιλόπιτάς τους – Β’ μέρος (Videos/Photos)

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την κοπή της βασιλόπιτας των δώδεκα παροικιακών σωματείων και της Ε.Κ.Κ

Αρέσει σε %d bloggers: