thumbnail of 0218 (3)
Νέο Φως 18.2.19
18/02/2019
Ανδρέας Ρούσσος: Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου δίνει ετησίως 2.5 εκατ. EGP για το Κοινωνικό της Έργο
19/02/2019
Show all

«Η στήριξη των αδυνάτων όσο βάλλεται θα αυξάνεται» – Aφιέρωμα στο έργο Κοινωνικής Πρόνοιας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου


Η κοινωνική προσφορά και ιδιαίτερα στους οικονομικά αδύνατους είναι ο βασικός πυλώνας ύπαρξης των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Αίγυπτο από ιδρύσεώς τους, στα μισά του 19ου αιώνα. Μετά από την συνθήκη του Μοντρέ το 1937, το Αιγυπτιακό κράτος ενέταξε τις δεκάδες κοινότητες στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών σωματείων, τονίζοντας τον βασικό στόχο λειτουργίας τους, που είναι το κοινωνικό έργο.

Το «Νέο Φως» σε αυτό το φύλλο, ασχολείται – σχεδόν αποκλειστικά – με το κοινωνικό πρόσωπο της Ε.Κ.Κ. φιλοξενώντας συνέντευξη του Προϊσταμένου της Εφορείας Πρόνοιας και Οίκου Ευγηρίας κ. Ανδρέα Ρούσσου.

Παράλληλα, φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ) κ. Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος θέτει στη σωστή διάσταση τα γεγονότα και μιλά για το ευρύ ανθρωπιστικό έργο της Ε.Κ.Κ και του ΣΑΕ. Επίσης, το «Νέο Φως» παρουσιάζει στοιχεία για το έργο της Ε.Κ.Κ στον Κοινωνικό Τομέα και την εξέλιξή τους, τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Ε.Κ.Κ έχει την τελευταία εικοσαετία πολλαπλασιάσει τα κονδύλια στον τομέα της Πρόνοιας και ειδικά από το 2007 με την αυγή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα άρχισε να στηρίζει από την Αίγυπτο με την συνδρομή της, τον αδελφό οργανισμό του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Ελλάδα, του οποίου το έργο πρόνοιας και στήριξης των αδελφών μας Αιγυπτιωτών ήταν και είναι άξιο συγχαρητηρίων.

Η συνδρομή αυτή που γίνεται με 3μηνιαία τραπεζικά εμβάσματα, καταγράφεται στα πρακτικά των Συμβουλίων της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Κ, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται στο Αιγυπτιακό Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταχωρούνται στα λογιστικά μας βιβλία.

Σημειώνουμε ότι και τα λογιστικά μας βιβλία υπάγονται στον τακτικό ετήσιο και περιοδικό έλεγχο του ίδιου Υπουργείου. Επιπρόσθετα, μεταφράζουμε και επικυρώνουμε στην Αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα τις αποδείξεις του Συνδέσμου. Άρα ουδέν μεμπτό.

Τη συνδρομή αυτή προς τον ΣΑΕ, που έχει αποκλειστικό στόχο την εκπόνηση ανθρωπιστικού έργου και τη στήριξη των Αιγυπτιωτών που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, «γνωστός – άγνωστος», για ιδιοτελείς λόγους και υποκινούμενος από προσωπικά συμφέροντα, την παρουσίασε ως σπατάλη δημόσιου χρήματος, διαστρεβλώνοντας σκόπιμα την αλήθεια!

Αυτόν λοιπόν τον «γνωστό – άγνωστο» – τον έχουμε δύο φορές μέχρι στιγμής, καλέσει στη Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για απολογία (όπως ορίζει το Καταστατικό και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Κοινότητας) και ποτέ δεν εμφανίστηκε. Απαξιώνει το δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα της Ε.Κ.Κ, όλη την Ελληνική Παροικία και τους Αιγυπτιώτες, θέτοντας ουσιαστικά εαυτόν εκτός αυτών. Μετά τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά του απέναντι σε όλους τους Έλληνες του Καΐρου, του δίνουμε για τρίτη και τελευταία φορά την ευκαιρία να παρουσιαστεί στη Δ.Ε και να υπερασπιστεί τις επιλογές του. Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε τις τυπικές διαδικασίες, όπως τις ορίζει το Καταστατικό και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ε.Κ.Κ και να τον αποπέμψουμε από αυτήν. Γεγονός σπάνιο στην ιστορία Ε.Κ.Κ, η οποία είναι θεματοφύλακας της περιουσίας, της ιστορίας και της βαριάς παρακαταθήκης που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Αυτά τα διαφυλάσσουμε με αγωνία τόσα χρόνια όχι μόνο συντηρώντας αλλά και αυξάνοντας την περιουσία της Ε.Κ.Κ.

Κανένας δεν περισσεύει, από την Κοινότητά μας. Όλοι οι Αιγυπτιώτες δηλώνουμε με υπερηφάνεια τον τόπο καταγωγής μας και υπερασπιζόμαστε τις αξίες των δύο Πατρίδων μας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Αυτές τις αξίες είχαν οι αείμνηστοι και έχουν οι σύγχρονοι ευεργέτες της Κοινότητάς μας, οι οποίοι προσέφεραν και προσφέρουν αφειδώς για το ανθρωπιστικό έργο των Καϊρινών.

Όποιος δεν έχει τον ίδιο κώδικα ηθικής με εμάς, θέτει αυτόματα τον εαυτόν του, εκτός της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Θα υπερασπιστούμε το έργο και την περιουσία μας και δεν θα την χαρίσουμε σε κανέναν, ούτε θα την διασπαθίσουμε σε όλους όσοι έχουν μάθει να ζουν παρασιτικά.

*To editorial του “Νέου Φωτός” για το έργο της Ε.Κ.Κ που αφορά στην Κοινωνική Πρόνοια, δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2019.

Αρέσει σε %d bloggers: