Ξεκινά σήμερα στο Σαρμ Ελ Σέιχ η πρώτη σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, όπου για πρώτη φορά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις δύο πλευρές θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αποστολή στο Σαρμ Ελ Σέιχ: Κάτια Τσιμπλάκη

Στη Σύνοδο συμμετέχουν όλα τα κράτη και από τους δύο φορείς. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Τη Δευτέρα το πρωί ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Άμπουλ Γέιτ. Eπίσης, αναμένεται να έχει και άλλες διμερείς συναντήσεις, όπως με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Αναμένεται ο ορισμός της συνάντησής τους.

Πηγή: ekkairo.org

Στο πολυτελές παραθεριστικό θέρετρο έχει φτάσει και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdulazi, τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντήθηκε εχθές Σάββατο και με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε και με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Πηγή: Εgyptian Presidency Spokesman

Στην Σύνοδο κορυφής θα προεδρεύσουν από κοινού ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φαταχ Αλ Σίσι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος έχει αναλάβει την αυτή την περίοδο και την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης.

Επίσης έχει φτάσει στο Σαρμ Ελ Σέιχ η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ και η Βρετανή Πρωθυπουργός Τερέσα Μέι.

Πηγή: ekkairo.org

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής είναι το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η σταθερότητα στον Αραβικό Κόσμο και στις σχέσεις με την Ε.Ε. η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η πολυμερής διπλωματία και οι περιφερειακές εξελίξεις, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στην Υεμένη, το Παλαιστινιακό.

Πηγή: ekkairo.org

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στην παρέμβασή του ότι Ε.Ε – Αραβικός Σύνδεσμος πρέπει να έχουν πολυεπίδεπη συνεργασία για την εξεύρεση λύσεων σε κοινά θέματα.

Στο Σαρμ Ελ Σέιχ βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει και εκείνος σειρά διμερών επαφών και συναντήσεων.

Αρέσει σε %d bloggers: