Όλοι ήταν στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Απριλίου για να αποχαιρετίσουν τη Σοφία Ρούσσου, την μητέρα του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Ανδρέα Ρούσσου. Όλοι ήρθαν στον ιστορικό ναό για να πουν το τελευταίο αντίο στη Σόφη, την αφοσιωμένη σύζυγο, την τρυφερή μητέρα, τη στοργική γιαγιά, μα πρώτα από όλα την εκλεκτή πάροικο που προσέφερε τη βοήθειά της σε όλους όσοι είχαν ανάγκη.

Όλοι ήταν εκεί και με τα μάτια βουρκωμένα είχε ο καθένας να διηγηθεί μια ιστορία για την Σοφία Ρούσσου, την πάντα ευγενική Σόφη, τη Σόφη τους.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος στην Εξόδιο Ακολουθία, είπε ότι δεν θρηνεί μόνο η οικογένεια της εκλιπούσας αλλά και ολόκληρη η παροικία, η Ελληνική οικογένεια του Καΐρου, όπως είπε χαρακτηριστικά και μετέφερε το συλλυπητήρια του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου. «Φεύγει από κοντά μας ένας καλός άνθρωπος, ένας ευγενής άνθρωπος, όπως την αποκάλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Και πραγματικά το κενό που αφήνει όχι μόνο για τους δικούς της ανθρώπους αλλά κυρίως για την παροικία μας θα είναι κενό μεγάλο. Θα είναι κενό το οποίο δύσκολα μπορεί να πληρωθεί. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια του Πατριάρχου μας αλλά και όλου του κλήρου προς το σύζυγο, τον αγαπητό μας Τάσο, τα παιδιά της αποθανούσης και να ευχηθώ μέσα από την ψυχή μου ο Θεός να την αναπαύει…».

Εκτός από τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Ανδρέα Ρούσσο και τη σύζυγό του Χριστίνα, την αποχαιρέτισαν ο σύζυγός της Τάσος, η κόρη της Βούλα με το συζυγό της Θεοδόση, τα εγγόνια Σοφία, Στέλιος, Αναστάσιος και Αλέξανδρος, ο αδελφός της Χρήστος Μεριτζής καθώς και όλη η οικογένεια.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής στον επικήδειο λόγο του είπε ότι η εκλιπούσα ήθελε πάντα να ενώνει και να βρίσκει πάντα δίπλα της αγάπη. Ο κ. Καβαλής είπε χαρακτηριστικά ότι η Σοφία Ρούσσου αν και είχε βαθιά μέσα της την πίστη στη προσφορά των κοινών, ποτέ δεν επεδίωξε τα οφίκια, ήταν όμως πολύ ισχυρότερη από τα οφίκια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η προσφορά της ήταν ισχυρότερη από κάποιους από εμάς που έχουμε οφίκια… αυτό μετέδωσε στο συνάδελφό μας, το γιο της, αυτό έδωσε για πολλά χρόνια στο σύζυγό της που τίμησε και αυτός για πολλά χρόνια την Κοινότητα με την παρουσία του και αυτό αφήνει σε όλους μας» .

Σε άλλο σημείο της ομιλίας τους ο πρόεδρος της Ε.Κ.Κ είπε: «Τα λόγια πάντα όταν αποχαιρετάς ένα κοντινό σου πρόσωπο είναι πολύ φτωχά για να εκφράσουν τα συναισθήματα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο μοναδικό… Ας ξεκινήσουμε από τη Σόφη της παροικίας , από τη Σόφη της οικογένειας, μια σύζυγος που λάτρευε το σύζυγό της, τα παιδιά της, τα εγγόνια της. Μια σύζυγος που έσπειρε μέσα τους αρχές, την αγάπη για τα κοινά. Που έσπειρε μέσα τους την αγάπη για το Πατριαρχείο, για την Κοινότητα, για τους θεσμούς. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία…Όλοι στεκόμαστε γύρω της σε αυτή τη ροτόντα της Ανατολής και όχι απέναντί της. Όλοι όσοι την αγάπησαν είμαστε σε ένα ημικύκλιο γύρω της, καθόλου τυχαίο και αυτό. Είναι μια ένδειξη όπου εμείς οι άνθρωποι βλέπουμε σαν σημάδια…»

Στην Εξόδιο Ακολουθία παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος και ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής.

Επίσης, παραβρέθηκε σχεδόν σύσσωμη η Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι, Ανδρέας Γιόσρι, Πατρίκιος Δήμος, Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς.

Ο ναός ήταν κατάμεστος από υπαλλήλους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, οι οποίοι ήρθαν και αυτοί για να αποχαιρετίσουν την Σοφία Ρούσσου με επικεφαλής, τη Γενική Διευθύντρια κ. Ιωάννα Καρδάση.

Στο ύστατο χαίρε στη Σοφία Ρούσσου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα Προεδρεία και τα Δ.Σ των παροικιακών Συλλόγων και Σωματείων, του ΠΑΟΚ, του ΣΕΝΕΚ, της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως, της «Μαρίας Αιγυπτίας», του 1ου Συστήματος Προσκόπων Καΐρου , της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, του ΣΕΑΑΣ, του ΕΝΟΚ, της Χιακής Αδελφότητας ο «Όμηρος», του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου
Καΐρου
, του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητήριου Καΐρου, της Κυπριακής Αδελφότητας.

Παραβρέθηκαν όμως και πολλοί εκπαιδευτικοί από την Αχιλλοπούλειο Σχολή και την Αμπέτειο, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Αν. Αναστασίου, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γ. Ψάνης, ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ.Χρ.Παπαδόπουλος.Η ταφή έγινε στο Ελληνικό Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής η οικογένεια δέχθηκε συλληπτήρια στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως.

Αρέσει σε %d bloggers: