Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) ανοικτή επιστολή προς την παροικία της Αλεξάνδρειας που συνέταξε ο πρώην Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Βαφειάδης καθώς και η απάντηση του Προέδρου της ΕΚΑ κ. Εδμόνδου Κασιμάτη στην επιστολή του κ.Βαφειάδη .

Τις δύο επιστολές μπορείτε να τις διαβάσετε στην ιστοσελίδα της ΕΚΑ και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα ( https://ekalexandria.org/el/2019/04/14/i-apantisi-tis-eka-stin-epistoli-vafeiadi/#.XLTij-gzbIU )

Με αφορμή την ανταλλαγή αυτών των επιστολών, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, επισημαίνει ότι η ανταλλαγή απόψεων – έστω και δια αιχμηρών επιστολών – και οι αντεγκλήσεις είναι υγιές σημάδι διαλόγου. Στο λόγο υπάρχει ο αντίλογος και η δημοσίευση όλων των θέσεων. Η Ε.Κ.Κ θεωρεί ότι η πρακτική που ακολούθησαν η ΕΚΑ και ο κ. Βαφειάδης, διακρίνεται από θάρρος και σεβασμό της αντίθετης άποψης. Προϋπόθεση, η όποια διαφωνία να γίνει εντός των πλαισίων της ευγένειας και της ευπρέπειας.

Με αυτό το σκεπτικό δημοσιεύουμε την ανταπάντηση του κ. Βαφειάδη και φυσικά βρισκόμαστε στην διάθεση της ΕΚΑ να δημοσιεύσουμε την δική της.

Το σχόλιο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για τις άνανδρες επιθέσεις που δέχεται…

Η Δημοκρατία επιβάλει την αντιμετώπιση των διαφωνιών εντός των θεσμικών πλαισίων που ορίζει. Τα χτυπήματα «κάτω από την ζώνη» μέσω αβάσιμων καταγγελιών είναι πρακτική που ακολουθούν περιθωριακοί τύποι που έχουν μάθει να λειτουργούν αντιθεσμικά, εκτός νομιμότητας και χωρίς τις αρχές τις υπερηφάνειας και της ευπρέπειας που μας κληροδότησαν οι ευεργέτες που μόχθησαν για την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Ας παραδειγματιστούν από την περίπτωση της ΕΚΑ κάποιοι πάροικοι του Καΐρου, και εις πείσμα των καιρών και κάποιων δικηγόρων και κάποιων δημοσιογράφων, οι οποίοι για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς αντί να εκφράσουν δημόσια τις αντιρρήσεις τους, προσπαθούν να σταματήσουν το φιλανθρωπικό έργο της Ε.Κ.Κ με νομικά «τερτίπια».

Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Που επιθυμούν να διοχετεύσουν τα χρήματα που δίνουμε για φιλανθρωπικό έργο; Την απάντηση που οφείλουν να τη δώσουν δημόσια κοιτάζοντας όλους μας, όλους τους παροίκους του Καΐρου στα μάτια…

Η ανταπάντηση του κ. Βαφειάδη

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Κ.Κ (ekkairo.org) δημοσιεύουμε την ανταπάντηση του κ. Βαφειάδη με τα οικονομικά στοιχεία και τα αρχικά των φυσικών προσώπων με τα χρήματα που έλαβαν.

Προς κ. Ε Κασσιμάτη

Πρόεδρο της ΕΚΑ

Κοιν : Πρόεδρο της ΕΚΚ , ΚΕ της ΕΚΑ και ΕΚΚ

Διάβασα με μεγάλη κατανόηση την γραπτή σας αντίδραση στην επιστολή μου, καταλαβαίνω τον εκνευρισμό που διακατέχεται από την αρχή έως τέλος.

Χαίρομαι ιδιαίτερα βέβαια που την δημοσιεύσατε και επ’αυτού σας συγχαίρω, επιλέγω όμως να περιγράψω το έγγραφό σας ως αντίδραση και όχι ως απάντηση καθώς περίμενα μια πιο μεθοδική αντιμετώπιση στα σημεία που σας έγραψα, και όχι αναφορές στον τρόπο ανάγνωσης και ενασχόλησης με την ΕΚΑ, ειδικά σε κάποιον που δεν συμμετέχει πλέον στην διοίκηση της.

Βασική λοιπόν αρχή της διαφάνειας και υποχρέωση της εκάστοτε Κ.Ε. είναι η διευκόλυνση των όσων παροίκων δεν ασχολούνται τακτικά να κατανοήσουν εντός μιας συνέλευσης τα πεπραγμένα και όχι να τους επικρίνουμε, αλλά καλοδεχούμενη η ανθρώπινη αντίδραση σας.

Και για να μην μακρηγορήσω τονίζω πως δεν απαντήσατε σε πολλά, από την καταγραφή σε μια γραμμή κάποιων εξόδων εκατομμυρίων μέχρι την μη τακτική έκδοση του Κοινοτικού Εντύπου κάνοντας αναφορά σε όσα είπε – ενώ θεσμικά δεν όφειλε – ο κ. Κ.

Θα επιμείνω σε δυο σημεία οπού οι αριθμοί μιλούν μονοί τους¨

Στα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης της Κοινοτικής Επιτροπής με ημερομηνία 23.06.2017 αποφασίστηκε ομόφωνα ότι για κάθε οικοδομικό έργο που θα τελεί η ΕΚΑ ο επιβλέπων μηχανικός θα αμείβεται με 5% επί του έργου μέχρι αξίας 500.000 λιρών, για έργα μεγαλύτερα θα διαπραγματεύεται η αμοιβή, προφανώς ευνοϊκότερα για την Κοινότητα. Προτάθηκε και επιλέχθηκε ο κ. Γ.Σ.

Στην συνεδρίαση της ΚΕ της 21.11.2017, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η αμοιβή του κ. Γ.Σ ορίστηκε για τον Ι.Ν. των Κοιμητηρίων σε 15.000 λίρες το μήνα για όλη την διάρκεια του έργου και 10% επί της αξίας του έργου…..

Στην Συνεδρίαση της ΚΕ της 12.12.2018 η ενημέρωση που έκανε ο κ. Ι. Σ στους Κοινοτικούς Επιτρόπους για το τελικό ποσό της δαπάνης του Ι.Ν. των Κοιμητηρίων ανέρχεται σε 2.425.000 λίρες ενώ οι επιβλέποντες μηχανικοί κκ. A και Γ.Σ έλαβαν αμοιβή αντίστοιχα 233.000 και 468.000 λίρες Αιγύπτου.

Δηλαδή σε ένα έργο 2,5 περίπου εκατομμυρίων λιρών η επίβλεψη κόστισε 700.000 λίρες περίπου (30%).

Τι άλλαξε από τον Ιούνιο ως τον Νοεμβρίο του 2017 για τις αμοιβές των επιβλεπόντων Μηχανικών και τις αποφάσεις της ΚΕ.

Τα συμπεράσματα ας τα βγάλει η Παροικία.

Επισυνάπτω όλα τα ανωτέρω πρακτικά της Κοινοτικής Επιτροπής.

Η καταγραφή στην σελίδα 124 Γενικός Ισολογισμός σε χρεωστικό λογαριασμό, την δαπάνη της ανακαίνισης των Κοιμητηρίων 2.681.945 λιρών, και που αναφέρετε στην απάντηση σας, ενώ στην σελίδα 122 κεφαλαιοποιείτε 2.775.352 λίρες είναι κάτι ακατανόητο, και δεν έχει σχέση με το ποσό των 2.425.000 λιρών που ανέφερε ο κ. Σ στην ΚΕ !! ποιο τελικά είναι το σωστό ??

Αλλά τέλος ας σταθώ στο δεύτερο που μπορεί να βοηθήσει καλύτερα την αλήθεια που περιγράφετε … Αν πράγματι θέλετε την αλήθεια , καλέστε σε ανοικτή συζήτηση την Παροικία να τα πούμε ανοικτά και όχι με τους περιοριστικούς όρους που έχει μια Τακτική Συνέλευση , που να γίνει υπό την Προεδρία του επιτίμου Προέδρου της ΕΚΑ, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος δηλαδή, όπου ο λόγος δεν θα αφαιρείται κατά το δοκούν του Προέδρου, πρόταση βέβαια που σας έγραψα στην επιστολή μου, αλλά που φαίνεται πως η πολύ αλήθεια την εξαφάνισε..

Φιλικότατα

Δημήτρης Βαφειάδης

Αρέσει σε %d bloggers: