Περισσότερο από μια ώρα διήρκησε η συνάντηση του υφυπουργού εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη με τους κ.κ. Στέφανο Ταμβάκη επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας και Χρήστο Καβαλή Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΕΚΚ)

Η συζήτηση ξεκίνησε από την στρατηγική που επιθυμεί ο Υφυπουργός να ακολουθηθεί για την αναβάθμιση της οικίας του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια και την μετατροπή της σε κέντρο Καβαφικών μελετών. 

Ακολούθησε ενημέρωση του Υφυπουργού για την δραστηριότητα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καίρου (ΕΠΚΚ) κυρίως στην διδαχή της Ελληνικής Γλώσσας που λειτουργεί ως αναγνωρισμένο κέντρο ελληνομάθειας και που είναι μια σύμπραξη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και της Ελληνικής Πρεσβείας δηλαδή του ΥΠΕΞ. 

Συζητήθηκαν επίσης σκέψεις για την δισ-εκατονταετία από την Ελληνική Επανάσταση ( 1821 – 2021 ) και του ρόλου που θα μπορούσαν να παίξουν οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξάνδρειας σε αυτή την επέτειο. 

Μεγάλο ενδιαφέρον εξέφρασε ο υφυπουργός για την εξέλιξη των έργων αναπαλαίωσης και συντήρησης που γίνονται στον Ελληνοπρεπή Ιερό Ναό της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και που ολοκληρώνονται σύντομα.

Τα έργα συγχρηματοδοτεί η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας κ. Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, και περιλαμβάνουν αποστραγγιστικό υπόγειο δίκτυο, αλλαγή εξωτερικών δαπέδων, υποστήριξη των βάσεων  των εσωτερικών κιόνων πλήρη αναπαλαίωση και επεμβάσεις στο εξωτερικό και εσωτερικό του Ναού, ηλεκτρομηχανικό έργα και έργα  κλιματισμού. 

Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Καβαλής απηύθυνε πρόσκληση στον υφυπουργό για τα θυρανοίξια του Ναού που θα γίνουν στο Κάιρο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

*Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται ο πρέσβης Μιχάλης Δαρατζίκης, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Μάρκος Μπόλαρης και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Στ. Ταμβάκης.

Αρέσει σε %d bloggers: