«Η Παρθένος έτεκε Θεόν ενανθρωπήσαντα». Το Πανανθρώπινο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού έστειλε από το Κάιρο, ανήμερα των Χριστουγέννων ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ αφιερώνοντας τα φετινά Χριστούγεννα στις νοσοκόμες και στους γιατρούς που φροντίζουν τους ασθενείς με COVID-19 αλλά και τους ερευνητές που παρασκεύασαν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον Ναό του Αγ. Νικολάου στον Καθεδρικό Ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας, στο Χαμζάουι, μια από τις πλέον πολύβουες γειτονιές του Καΐρου.

Η Πατριαρχική Επιτροπεία ήταν στολισμένη  με λουλούδια, πορφυρά Αλεξανδρινά και υποδέχθηκε τους πιστούς για να γιορτάσουν όλοι μαζί τη Γέννηση του Χριστού. Χαρμόσυνα παιάνιζε και η μπάντα των Προσκόπων του Καϊρου.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόρθoνου Πατριαρχείου είπε ότι πάνω από τις αρρώστιες και τα μικρόβια θα βασιλεύει το βρέφος το ταπεινό, ο Ιησούς Χριστός.

«Επιτρέψατέ μου παιδιά μου να την αφιερώσουμε (σσαυτή τη Θεία Λειτουργία) στους νοσοκόμους στις αφανείς φτωχές νοσοκόμες, στους γιατρούς σε αυτους που έχασαν τη ζωή τους για την αγάπη και την ευημερία για το καλό της ανθρωπότητας.

Σαν πατριάρχης ιεραπόστολος πάνω από όλα σκύβω, φιλώ το χέρι τους και τους ευχαριστώ.

Θέλω να αφιερώσουμε αυτή τη γιορτή στους μεγάλους ερευνητές οι οποίοι νύχτα και ημέρα στο εργαστήριο τους κατάφεραν να δώσουν δώρο στην ανθρωπότητα το εμβόλιο του κορονοϊού.

Ας τους πούμε σε αυτούς τους αφανείς ήρωες τους ευχαριστούμε και η ανθρωπότητα θα σας ευγνωμονεί», είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Θεόδωρος και ευχήθηκε την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο ο Ιησούς και το Άστρο της Βηθλέεμ να σκεπάσουν τα σκοτάδια της πανδημίας. Απευθυνόμενους στους πιστούς τους παρότρυνε να προσφέρουν αφειδώς στον συνάνθρωπο αγάπη, ευγνωμοσύνη.

O Πατριάρχης Θεοδωρος μίλησε με τα πιο θερμά λογια για το έργο που επιτελούν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ.Νικόδημος και ο Ερμουπόλεως Νικόλαος.

Απευθύνομενος στην Γ.Γ της Ε.Κ.Κ κ. Χρ. Σκουφαρίδου ζήτησε να μεταφέρει τις ευχές του στην Κοινότητα.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των Αιγυπτιακών τηλεοπτικών καναλιών για τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, τα οποία μετέδωσαν αποσπάσπάσματά της και στη συνέχεια πήραν συνεντεύξεις απο τον Πατριάρχη Θεόδωρο.

Τον Πατριάρχη Θεόδωρο πλαισίωσε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως Νικόλαος, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ του Αγ. Γεωργίου Δαμασκηνός Αλαζράι, ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχειου Αρχι. Στέφανος Σουλιμιώτης, ο πατ. Ιωακείμ, ο πατ. Παϊσιος, ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησε και ο εκπρόσωπος του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι Μοχάμεντ Γέχια ο οποίος μετέφερε μήνυμα υποστήριξης προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καθώς και εκπρόσωπος του Ιερού Αλ Άζχαρ.

Επίσης, τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Μαρία Ζήση. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των Αραβόφωνων Κοινοτήτων της Αιγύπτου.

Η Πατριαρχική Εγκύκλιος

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος διάβασε την Εγκύκλιο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου για τα Χριστούγεννα του 2020 στην οποία στέλνει μήνυμα στήριξης στους δοκιμαζόμενους ανθρώπους. Αναφέρεται σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα και αφουγκράζεται την αγωνία όλου του κόσμου. Περιγράφει την πίκρα που αισθάνεται η ανθρωπότητα φέτος, κάνει λόγο για την κραυγή της ψυχής από το φόβο. Αναφέρεται όμως και στην πανδημία του κορονοϊού και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην αγορά. «…Οι μουσικές όσο δυνατά κι αν αναγγέλλουν μια κοσμική γιορτή, αδύνατον να καλύψουν τις κραυγές της ψυχής μας. Όμως, στη φάτνη βασιλεύει μια Ειρήνη που δεν έχει όριο, μια Σοφία που ήλθε αθάνατη, μια Δύναμις, ορατά ανυπεράσπιστη μα Αναστημένη..». Ανάμεσα σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα των Χριστουγέννων του 2020, ο Χριστός φέρνει μήνυμα της ελπίδας, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Αφρική είναι η φάτνη για όλους τους δοκιμαζομένους ανθρώπους. Και ο Πατριάρχης Θεόδωρος από την πονεμένη Αφρική στέλνει το φως της αγάπης, της πίστης, της ελπίδας σε όλο τον κόσμο.

*Φωτογραφίες και video Γιάννης Φουρτουνας

Αρέσει σε %d bloggers: