Αφιέρωμα για 50 χρόνια από τον θάνατο του στην αραβόφωνη Al Ahram

Το 1996, στα πλαίσια εορτασμού 100 χρόνων Αιγυπτιακού Κινηματόγραφου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου (το 20ο), κάλεσε διακεκριμένους κριτικούς κινηματογράφου να ορίσουν τις καλύτερες 100 ταινίας στην ιστορία του Αιγυπτιακού Κινηματογράφου καθώς και τους καλύτερους συντελεστές στην εκατόχρονη πορεία του.

Γράφει ο Γιάννης Μελαχροινούδης

Η Καλύτερη μουσική επένδυση είχε το όνομα του Andrea Ryder, του Έλληνα Ανδρέα Αναγνώστη (ή Αναγνώστου) που γεννήθηκε στην πόλη του Καΐρου το 1914 και έζησε μέχρι τον θάνατό του στις 5 Μαρτίου 1971.

Σήμερα (Τετάρτη 03.05.2021) η μεγάλη αραβόφωνη εφημερίδα AlAhram έχει ένα 4στηλο αφιέρωμα στην δεύτερη σελίδα της τίτλο « στην πεντηκοστή επέτειο από το θάνατο του».

Στο αφιέρωμα της εφημερίδας η δημοσιογράφος Doaa Galal δημοσιεύει δύο άρθρα της. Στο πρώτο και κύριο άρθρο με τίτλο «Η άγνωστη ιστορία του Ryder ..του εμπνευσμένου δημιουργού μουσικής ταινιών» αντλεί στοιχεία από το βιβλίο «Andrea Ryder” εκδ. Luxor Film Festival 2019, της Δρ. Rasha Tamoum, μουσικολόγου στην Αιγυπτιακή Ακαδημία Τεχνών από το βιβλίο «Έλληνες στην Αιγυπτιακό Κινηματόγραφο» εκδ. Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας 2003, του Γιάννη Μελαχροινούδη καθώς και από συνέντευξη που της παραχώρησε η συγγραφέας τηε βιογραφίας του Αιγυπτιώτη μουσικού. Το δεύτερο άρθρο της με τίτλο «Ελληνική παροικία..η Αίγυπτος Πατρίδα επιλογής», η δημοσιογράφος δημοσιεύει συνέντευξή της με τον Γιάννη Μελαχροινούδη για τους Έλληνες της Αιγύπτου, την παρουσία τους και την προσφορά τους στην Νειλοχώρα, ιδιαίτερα δε για την σχέση τους με την Αιγυπτιακή Κινηματογραφική Βιομηχανία.

Ο Ανδρέας Αναγνώστης (καλλιτεχνικό του όνομα AndreaRyder) έχει αφήσει το δημιουργικό του στίγμα επενδύοντας με την μουσική του 69 Αιγυπτιακές ταινίες καθώς και 5 Ελληνικές ταινίες. Από τις πιο γνωστές είναι η Αιγυπτιακή ταινία «DoaaElKaraean” σκ. HenryBarakat 1959 ( η προσευχή του αηδονιού) και η Ελληνική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα» σκ. Μιχάλη Κακογιάννη 1954.

Το μουσικό ταλέντο του αναγνωρίσθηκε και από πολλούς Αιγυπτίους μουσικούς, οι οποίοι του εμπιστεύθηκαν την μουσική διανομή των δημιουργιών τους όπως o Mohamed Abdel Wahab, o Farid ElAtrash, o Mounir Morad και άλλοι. Από τις πιο γνωστές δημιουργίες του Andrea Ryder το γνωστό «φρανκο-αράμπ» τραγούδι TakemebacktoCairo.

Επίσης από το 1954 μέχρι και τον θάνατό του, διευθύνει όλες τις εκδηλώσεις εορτασμού της Επανάστασης του ’52. Ο Πρόεδρος Nasser τον τίμησε με το παράσημο της Δημοκρατίας και με δική του απόφαση το 1970 του χορηγήθηκε η Αιγυπτιακή υπηκοότητα.

Αρέσει σε %d bloggers: