Το καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες δεν εφησυχάζει το Μέγαρο Μαξίμου που έχει αποφασίσει να διευρύνει ακόμη περισσότερο τις γεωστρατηγικές συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα 21 του μηνός στην Αίγυπτο και δη αυθημερόν, προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει προσκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη δύο φορές, μια δια ζώσης τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχαν βρεθεί στη Λευκωσία για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, παρόντος του Νίκου Αναστασιάδη, και μια τηλεφωνικά τον Μάρτιο, όταν ο κ. Σίσι διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία χάραξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Τουρκία, παρά τα όσα έλεγε εκείνες τις ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών αρχές της επόμενης εβδομάδας θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθούν άλλωστε επί τάπητος οι εκατέρωθεν σχέσεις με την Τουρκία, καθώς επίσης και η κατάσταση στην πολύπαθη Λιβύη, μια σειρά από ενεργειακά ζητήματα και η περαιτέρω σύσφιξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Μητσοτάκης στην Αίγυπτο αναμένεται να έχει επαφές και με τον ομόλογό του Μουσταφά Μαντμπουλί, ενώ μετά το Κάιρο θα μεταβεί για λίγες ώρες στην Αλεξάνδρεια προκειμένου να συναντήσει Έλληνες ομογενείς.

Αρέσει σε %d bloggers: