Αρχείου – “Νέο Φως” – Εκδόσεων

Αρχείο αποτελεί κάθε ιδιωτική ή δημόσια συλλογή εγγράφων ή άλλων αντικειμένων που φυλάσσονται για λόγους πρακτικούς, επιστημονικούς ή και συναισθηματικούς.  Όταν γίνεται λόγος για το Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου έρχονται στη σκέψη όλων μας, τα χρόνια εκείνα που χιλιάδες Έλληνες έδρασαν και αναπτύχθηκαν στην χώρα του Νείλου. Η ιστορία όμως έφερε πολλές αλλαγές. Οι Έλληνες ωστόσο και οι κατά τόπους Κοινότητές τους προσπαθούσαν να διαφυλάττουν και να συντηρούν οτιδήποτε αργότερα θα αποτελούσε ιστορικό Αρχειακό Υλικό.

Η πρώτη προσπάθεια ταξινόμησης του Αρχείου έγινε το 1944. Η εμφανής μείωση των παροίκων από το 1957 και ύστερα καθώς και το ξεκίνημα των συγχωνεύσεων των Ελληνικών Κοινοτήτων, έκρινε αναγκαία τη σταδιακή μεταφορά των αρχείων τους στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Το 1991 συστάθηκε για πρώτη φορά η Εφορεία Διάσωσης Ιστορίας της Ε.Κ.Κ, αργότερα από το 1995 – 2000 μετονομάστηκε σε Εφορεία Πολιτιστικών, Κοινοτικών Αρχείων και Σ.Α.Ε και μετέπειτα σε Εφορεία Αρχείων. Σήμερα φέρει τον τίτλο «Εφορεία Αρχείων, Εκδόσεων, Νέου Φωτός».

Πρωταρχικός στόχος και μέλημα της Εφορείας  είναι η διατήρηση του Ελληνισμού και σε αυτό βοηθά η διάσωση, η διαφύλαξη και η συντήρηση του Ιστορικό Αρχείου. Σελίδες γνώσης και εικόνων προ αμνημονεύτων ετών, ξετυλίγονται μέσα από παλαιά πρακτικά, έγγραφα, εφημερίδες, βιβλία και φωτογραφίες.  Σε αυτά προστίθεται η έκθεση αξιόλογων μουσειακών αντικειμένων και  εικόνων, που φέρνουν στη μνήμη καιρούς που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Με πνεύμα εξέλιξης, το φανερά ενεργό αυτό αρχείο είναι εδώ για να ξυπνά αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα εποχών που δεν πρέπει να ξεχαστούν από τις νεότερες γενιές, κάτι  που είναι εφικτό μέσω της μελέτης και έρευνας, αυτού, από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο.

Διότι διατηρούμε την ιστορία μας, μόνο γνωρίζοντάς την!

Ο χώρος του αρχείου στεγάζεται στο κέντρο του Καΐρου, επί της οδού Σουλεϊμάν Χάλαμπυ 17.

Είναι επισκέψιμος κάθε Παρασκευή 12:00 εως 14:00 μμ.


Το «ΝΕΟ ΦΩΣ», αποτελεί ενημερωτικό δελτίο – παράρτημα της λογοδοσίας της Ελληνικής Κοινότητας. Εκδίδεται από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου από τον Οκτώβριο του 1999 και εκδότης της είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. Το έντυπο αυτό αποτελεί συνέχεια της ημερήσιας εφημερίδας «ΦΩΣ» που λειτούργησε από το 1896 μέχρι τον θάνατο του τελευταίου ιδιοκτήτη (Σωκράτη Πατέρα) το 1998. Το ενημερωτικό αυτό φύλλο καταγράφει τη δράση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου καθώς και τα γεγονότα της παροικίας. Διανέμεται δωρεάν στα μέλη της παροικίας ως έντυπο ενώ αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε πολλούς αποδέκτες από όλο τον κόσμο.