Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 8 Δεκεμβρίου
08/12/2017
Οι Συμιακοί και η γέφυρα Κασρ Ελ Νιλ του Καΐρου
08/12/2017
Show all

Ένα θησαυροφυλάκιο αναμνήσεων, δωρεά της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου στην Ε.Κ.Κ.

Η έκπληξη ήταν φανερά ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των υπαλλήλων των γραφείων Αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, πριν από λίγες ημέρες, διαπιστώνοντας ότι η δωρεά που μόλις είχαν παραλάβει από το Δ.Σ. της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου και κρατούσαν στα χέρια τους ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του ekkairo.org, ένα  ξεχασμένο χειροποίητο “θησαυροφυλάκιο – κουμπαράς” του 1940!

Ήταν μια ξύλινη και στέρεη κατασκευή, διαστάσεων 0,60 x 0,20 εκατοστών, ανθεκτική παρότι έχουν περάσει 77 χρόνια από την ημέρα που την έφτιαξαν με τα χέρια τους οι Ελληνίδες Αιγυπτιώτισσες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έκτοτε με αυτό πολλούς εράνους και να συγκεντρώνουν χρήματα, τα οποία θα στέλνουν, μαζί με ρουχισμό και φάρμακα, στους Έλληνες στρατιώτες που βρίσκονταν στον πόλεμο… Άλλη μία άγνωστη συμβολή της Αιγυπτιώτικης Παροικίας στους στρατευμένους ‘Ελληνες και στην πατρίδα Ελλάδα που υπέφερε από τα δεινά του πολέμου.
Γύρω-γύρω όλη η επιφάνεια του ξύλινου “θησαυροφυλακίου – κουμπαρά” είναι επενδυμένη με ανοικτό μπλέ ζωγραφισμένο χαρτί, όπου εικονίζονται αγέρωχοι και υπερήφανοι Έλληνες στρατιώτες με τον εξοπλισμό τους, έτοιμοι για μάχη ή σε ώρα ξεκούρασης, σε κάποιο διάλλειμα πολεμικών επιχειρήσεων!
Αυτό, λοιπόν, το σημαντικό από κάθε άποψη ξύλινο “θησαυροφυλάκιο – κουμπαράς” από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, συγκαταλέγεται εδώ και λίγες ημέρες, στα πλέον ιστορικά εκθέμετα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, εξ’ αιτίας της συγκινητικής δωρεάς του Δ.Σ. της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου.
Μπράβο και μόνο Μπράβο, για αυτή την ιστορική δωρεά!
Αρέσει σε %d bloggers: