Υγείας και Οίκου Ευγηρείας

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στα πλαίσια εξυπηρέτησης των παροίκων ίδρυσε το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου (ΕΝΚ) το 1912 στην περιοχή της Αμπασίας, και το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα ανελλιπώς! Λαμπρές μορφές επιστημόνων πέρασαν από το ίδρυμα αυτό, που αποτελεί και το μοναδικό μη ιδιωτικό Ελληνικό νοσοκομείο της διασποράς. Το ΕΝΚ παραχωρήθηκε κατά το Β! Παγκόσμιο πόλεμο στην Ελληνική Αεροπορία, ενώ εκατομμύρια ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα εξωτερικά και εσωτερικά του τμήματα κατά την υπεραιωνόβια ιστορία του. Το ΕΝΚ συνεχίζει την διαχρονική του πορεία και στις μέρες μας , ως Γενικό Νοσοκομείο με 100 κλίνες, και αποτελεί κεντρικό πυλώνα των οικονομιών της ΕΚΚ, παρότι παρέχει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στους αναξιοπαθούντες πάροικους κα παρέχει 50% έκπτωση στα μέλη της παροικίας. Το οικόπεδο του ΕΝΚ περίπου 12,000 τμ φιλοξενεί  ένα ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.

Τον Δεκέμβριο του 2016 επισκέφτηκε το ΕΝΚ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ , ευχαριστώντας θερμά όλους όσους μοχθούν για τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, παράλληλα ο ίδιος προσπάθησε και πέτυχε το 2017 την ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του Ν. 4486 που συνδέει το Ελληνικό Νοσοκομείο Καίρου με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Τα τελευταία χρόνια στο χώρο του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου, όπου στεγάζεται και ο οίκος ευγηρίας, προσφέρουμε υπηρεσίες και σε μη Έλληνες υπερήλικες διευρύνοντας την κοινοτική μας αυτή δραστηριότητα. Ο οργανισμός διαθέτει περίπου το 25% του προϋπολογισμού του για αυτή την δραστηριότητα.