Επικοινωνίας & Πολιτισμού

Η ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου είναι συνυφασμένη με τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αίγυπτο. Στοιχεία πολιτισμού είναι και τα αρχιτεκτονικά ίχνη των Ελλήνων στην πόλη, τα εκπαιδευτήρια, το Νοσοκομείο και οι Εκκλησίες από τα οποία πέρασαν γενιές και γενιές Αιγυπτιωτών, πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια μπόλιασαν τον Ελληνικό Πολιτισμό με την προσφορά τους στα Γράμματα και στις Τέχνες. Από τον μεγάλο λογοτέχνη Στρατή Τσίρκα και την πολυγραφότατη Ιωάννα Αναγνώστου -Μπουκουβάλα ως τον Γιάννη Χρήστου, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και φιλοσόφους της μουσικής του 20ού αιώνα αλλά και τον επίσης καταξιωμένο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Από τον εικαστικό Κωνσταντίνο Ξενάκη που διέπρεψε στο Παρίσι ως τον Γιώργο Ιορδανίδη, σκηνοθέτη, πρωτεργάτη στην ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και  τους επίσης γνωστούς σκηνοθέτες Κώστα Φέρρη και Γιάννη Ιορδανίδη. Από τους ηθοποιούς Δήμο Σταρένιο και Βούλα Ζουμπουλάκη ως τις ηθοποιούς Νόρα Βαλσάμη και Άννα Κοκκίνου και πολλούς άλλους που γεννήθηκαν στο Κάιρο και κόσμησαν τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Η Εφορεία Πολιτιστικών σήμερα υποστηρίζει με τις ενέργειές της τη συνέχιση των πατροπαράδοτων εθνικών και θρησκευτικών εθίμων, είτε πρόκειται για μεγάλες θρησκευτικές εορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καθαρή Δευτέρα) είτε για τρισάγια και εκδηλώσεις μνήμης επιφανών Αιγυπτιωτών, είτε για εθνικές επετείους και κρατάει ζωντανές όλες αυτές τις μνήμες χωρίς να ξεχνάει να αποδίδει τις πρέπουσες τιμές στους ευεργέτες της.

Αιχμή του δόρατος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της  Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, μέσω της Εφορείας Πολιτιστικών, είναι το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, του οποίου είναι βασικός πυλώνας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο. Το Ε.Π.Κ.Κ. ιδρύθηκε κατόπιν διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου (Πρωτόκολλο της Μυκόνου, 21.5.2002).

Είναι αναγνωρισμένο,  από το Υπουργείο Παιδείας, Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και επίσημο εξεταστικό κέντρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στις εξετάσεις Ελληνομάθειας. Βασική του δραστηριότητα είναι η διδασκαλία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Με την πλήρη υποστήριξη της Εφορείας Πολιτιστικών της Ε.Κ.Κ. και σε συνεργασία με φορείς και των δύο χωρών διοργανώνει, συμμετέχει ή υποστηρίζει πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλα τα πεδία των Γραμμάτων και των Τεχνών, ώστε να κρατάει σε επαφή τους Έλληνες του Καΐρου με το παρελθόν και το παρόν του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και τη διάδοσή του στη Νειλοχώρα. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται η ευκαιρία σε όλους, Έλληνες και Αιγύπτιους, να παρακολουθήσουν δωρεάν μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών, θεατρικά δρώμενα, εικαστικές εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια, κινηματογραφικές προβολές, λογοτεχνικές ημερίδες και επιστημονικά συνέδρια.

Nέο Φως

Το «ΝΕΟ ΦΩΣ», αποτελεί ενημερωτικό δελτίο – παράρτημα της λογοδοσίας της Ελληνικής Κοινότητας. Εκδίδεται από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου από τον Οκτώβριο του 1999 και εκδότης της είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. Το έντυπο αυτό αποτελεί συνέχεια της ημερήσιας εφημερίδας «ΦΩΣ» που λειτούργησε από το 1896 μέχρι τον θάνατο του τελευταίου ιδιοκτήτη (Σωκράτη Πατέρα) το 1998. Το ενημερωτικό αυτό φύλλο καταγράφει τη δράση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου καθώς και τα γεγονότα της παροικίας. Διανέμεται δωρεάν στα μέλη της παροικίας ως έντυπο ενώ αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε πολλούς αποδέκτες από όλο τον κόσμο.