Αλλαγές στο πρόγραμμα των εορταστικών Ιερών Ακολουθιών
20/12/2017
Όλοι οι Πρόεδροι ήταν εκεί…
20/12/2017
Show all

Με άφιξη από το Σουέζ ιστορικού πλοίου του Αιγυπτιακού πολεμικού Ναυτικού, ανοίγει η αυλαία του Προγράμματος “Νόστος”!

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που δημοσίευσε αργά χθες απόγευμα το ekkairo.org η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου, για την υλοποίηση του προγράμματος “Νόστος” είναι, πλέον, και επισήμως γεγονός!

Η έναρξη του σχεδίου, σύμφωνα με όσα έχουν αποφασισθεί κατά τη χθεσινή συνάντηση Κουίκ-Μάκραμ και Φωτίου στη Λευκωσία, θα έχει εντυπωσιακό και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αρχές Ιανουαρίου 2018 ένα ιστορικό πλοίο του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού θα περάσει από τα στενά του Σουέζ  με πρώτους επιβάτες τους 10 Αιγυπτιώτες Έλληνες και 10 Αιγυπτιώτες Κυπρίους, από οικογένειες που ζουν στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο και στο Πόρτ Σάιντ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στα πρώτα βήματά του το Πρωτόκολλο Συνεργασίας προβλέπει δύο βασικούς στόχους:
1. Μελλοντικές δράσεις των τριών χωρών, με εμπλοκή και συμμετοχή των Ομογενειακών τους οργανώσεων.
2. Την υλοποίηση του προγράμματος “Νόστος” με επίκεντρο την Αλεξάνδρεια, αφού κυρίαρχος στόχος του είναι η ανάδειξη της Αιγυπτιακής αυτής πόλης, ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά ελληνιστικά κέντρα της Μεσογείου.
Για τις δε προγραμματισμένες εκδηλώσεις έναρξης του προγράμματος “Νόστος” αυτές τοποθετούνται χρονικά στα μέσα Μαρτίου του 2018 και θα πραγματοποιηθούν στην Αλεξάνδρεια, και στα πλαίσια αυτών, θα μεταφερθούν από την Ελλάδα αρχικά 70 Έλληνες Αιγυπτιώτες και από την Κύπρο άλλοι 30, είτε πρώτης γενιάς, δηλαδή, αυτοί που έφυγαν την δεκαετία του ’50, είτε οι απόγονοί τους.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι, επίσης, συγκροτήθηκε παράλληλα τριμερής επιτροπή, για την εποπτεία και υλοποίηση του Προγράμματος “Νόστος” κι ως υπεύθυνος, από την Ελληνική πλευρά, ορίσθηκε ο Γενικός Διευθυντής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ.Μιχάλης Κόκκινος.
Τέλος, στο ίδιο Πρωτόκολλο Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, για το Πρόγραμμα “Νόστος” συμπεριλήφθηκε η προσθήκη της σύστασης από κοινού, Παγκοσμίου δικτύου ομογενών φοιτητών και ομογενών καθηγητών από Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα συνεργασθούν στις  μελλοντικές δράσεις του Προγράμματος.
Αρέσει σε %d bloggers: