Σε σταυροδρόμι θρησκειών αποδείχθηκε, σήμερα, ο Πατριαρχικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο  Χαμζάουι, αφού με αφορμή την πρωινή Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων συναντήθηκαν εδώ “κάτω από την ίδια στέγη” Μουσουλμάνοι, Ορθόδοξοι Κόπτες , Ορθόδοξοι Χριστιανοί .

Σύμφωνα με μαρτυρίες από έγκυρες Εκκλησιαστικές πηγές, η φετινή Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας η πιο αναβαθμισμένη σε κύρος τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό άλλωστε και έτυχε ευρεία προβολή και δημοσιότητα από τα Αιγυπτιακά Μέσα Ενημέρωσης, καθώς συμμετείχε για πρώτη φορά σε τόσο σημαντική Χριστιανική Λειτουργία, ως εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας ο κ. Χασάν Ζαάτα, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο και την “παρουσία” του Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι!

Η είσοδος των επισήμων συνοδεύονταν από τον παραδοσιακό τυμπανισμό ομάδος του Πρώτου Συστήματος Προσκόπων Καΐρου, κάτι που τόνιζε την ιδιαίτερη λαμπρότητα και σημασία της ημέρας.Σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης, παρουσία πιστών αλλά και επισήμων, ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν ο  Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ.κ. Νικόδημος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ.κ.Θεόδωρος, ο Αρχιμανδρίτης π. Ραφαήλ Κοροβέσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Αθανασίου και αρκετοί ιερείς του Πατριαρχείου.

Σε αυτή την ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας Λειτουργία, παρευρέθηκαν επίσης: Κυβερνήτης Καΐρου, Έλληνας Γενικός Πρόξενος στο Κάιρο κ.Γεώργιος Δασκαλόπουλος, η κ. Κυριακοπούλου Ελένη, Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας Καΐρου-Επιτετραμμένη Α’, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, η Γ.Γ. της Ε.Κ.Κ. κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Ρούσσος, πρόεδροι Αραβόφωνων Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Αραβόφωνων και Παροικιακών σωματείων και συλλόγων.

Ιστορική στιγμή μπορεί να θεωρηθεί, για παράδειγμα, το κήρυγμα του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεόδωρου Β΄ από το οποίο αναδύεται η πίκρα, ο πόνος για το περιστέρι της Ειρήνης, όπως είπε, που δεν λέει να επιστρέψει στα μέρη μας, εξαιτίας των πολέμων, των αντιπαραθέσεων και του μίσους, που έχει κυριεύσει τις περιοχές γύρω μας…

Καλά είναι τα συνέδρια, οι ημερίδες και οι διαλέξεις, συμπλήρωσε στο κήρυγμα του ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, αλλά γιατί κανείς δεν μιλάει για τον πόνο, τον τρόμο, τις ανθρώπινες απώλειες, το ξερίζωμα οικογενειών από τα σπίτια τους εξαιτίας των πολέμων και γιατί δεν κάνουν κάτι, να τους σταματήσουν, αναρωτήθηκε με αγωνία…

Όσον αφορά την θρησκευτική σημασία από τη σημερινή Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, την καταγράφουμε στην παρουσία του Μουσουλμανικού στοιχείου, όπως για παράδειγμα των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Αλ Άζχαρ και από την παρουσία του Πάπα Πατριάρχη των Ορθόδοξων Κοπτών, Ταουντόρ Β’, κάτω από την ίδια στέγη.

Μετά το τέλος της Λειτουργίας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας υποδέχθηκε τον Πατριάρχη των Κοπτών στο αρχονταρίκιο της Εκκλησίας όπου τον προσφώνησε «αδελφό» μεταφέροντας τους χαιρετισμούς και την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου καθώς και του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλου.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης η ατάκα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, την οποία εκμυστηρεύτηκε στον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ σε πρόσφατη συνάντησή τους στη Μόσχα και με τη σειρά του, ο τελευταίος, την μέτεφερε στον Πατριάρχη Ταουντόρ Β’. Του είπε συγκεκριμένα: « Οι δύο αγαπημένοι μου Πατριάρχες έχουν το ίδιο όνομα, Θεόδωρος» εννοώντας τον ίδιο και τον Πατριάρχη Πάπα των Ορθ. Κοπτών.

 

Αρέσει σε %d bloggers: